Είτε μάς αρέσει είτε όχι, ζούμε σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, στον οποία τα χρήματα αναγκαστικά παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Αυτό συχνά μάς κάνει να ψάχνουμε τρόπους να τα αυξήσουμε και να τα διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται. Παράλληλα, όμως, μάς κάνει να πέφτουμε και σε παγίδες, όπως είναι διάφοροι μύθοι γύρω από αυτά, οι οποίοι τελικά δεν ισχύουν και απλά κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή μας. Καλό, λοιπόν, είναι να τούς γνωρίζεις, ώστε να μη χάνεις τον χρόνο σου μαζί τους.
“Δεν έχει αξία να αποταμιεύεις πολύ μικρά ποσά”
Ο μύθος αυτός μπορεί να καταρριφθεί εν συντομία απλά λέγοντάς σου ότι μικρή αποταμίευση είναι καλύτερη από καθόλου αποταμίευση. Επίσης συνοπτικά θα μπορούσαμε να σού απαντήσουμε με την παροιμία “Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι”. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από εμάς, με τους μισθούς της Ελλάδας και με το ύψος των λογαριασμών μας, είναι σχεδόν αδύνατον να εξοικονομήσουμε κάποιο μεγάλο ποσό. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να μην αποταμιεύσεις τίποτα, αυτό θα σε αφήσει με 0 ευρώ οικονομίες στο τέλος του χρόνου. Αντίθετα, ακόμα και 3 ευρώ να αποταμιεύεις τον μήνα, θα καταλήξεις με 36 ευρώ στο τέλος της χρονιάς, ποσό μικρό, αλλά καλύτερο από το τίποτα.
“Οι ασφάλειες είναι άχρηστες”
Ειδικά όταν είμαστε αρκετά νέοι ή δεν έχουμε οικογένεια, είναι πιθανό να σκεφτούμε ότι δεν μάς χρειάζεται ασφάλεια. Έχουμε την αίσθηση ότι οι περισσότεροι, που γνωρίζουμε και έχουν κάνει κάποιου είδους ασφάλεια, απλά την πληρώνουν χωρίς ποτέ πραγματικά να την χρειάζονται. Ωστόσο, την στιγμή που θα έχεις κάποια απώλεια, κλοπή, θέμα υγείας, καταστροφή κ.ο.κ., θα είναι και η στιγμή που θα μετανιώσεις, που δεν έχεις κάνει ασφάλεια, μιας και είναι πιθανό να βρεθείς εξαιρετικά ζημιωμένος ή και ανίκανος να καλύψεις την οικονομική ανάγκη, που προέκυψε.
“Αν έχεις χρέη, τότε κάτι έχεις κάνει λάθος”
Εννοείται ότι κανένας μας δεν θέλει να έχει χρέη, που ίσως καταλήξει να πληρώνει μια ζωή. Επίσης, εννοείται ότι δεν είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις υπέρμετρα χρέη, εντελώς εκτός των δυνατοτήτων σου, επειδή χρησιμοποιείς πιστωτικές κάρτες, για να αγοράσεις πανάκριβα ρούχα. Ωστόσο, κάποιες φορές η δημιουργία χρεών είναι απαραίτητη, για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας και να πετύχουμε έναν στόχο μας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να πάρεις δάνειο, για να καταφέρεις να σπουδάσεις ή για να αποκτήσεις επιτέλους αυτοκίνητο. Παράλληλα, δεν είναι επίσης μεμπτό να χρεωθείς δόσεις ή να πιστώσεις τις κάρτες σου, ώστε να πάρεις καινούργιο ψυγείο, όταν το παλιό σου σταμάτησε να δουλεύει.
“Μην δεχθείς ποτέ να πάρεις χαμηλότερο μισθό”
Όπως είπαμε, ζούμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία, που έχει βάλει το οικονομικό κέρδος στο επίκεντρο της ζωής μας. Ωστόσο, τα χρήματα δεν πρέπει πάντα να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Ίσως να αποφάσισες ότι δεν είσαι χαρούμενος στην τωρινή στρωμένη δουλειά σου και θες να μεταπηδήσεις σε έναν εντελώς άλλο τομέα. Ίσως να θες να μειώσεις τις ώρες, που εργάζεσαι, ώστε να έχεις παραπάνω χρόνο για τον εαυτό σου, για τους φίλους και για την οικογένειά σου. Γενικά, ίσως θες να κάνεις μία κίνηση, που θα σού στοιχίσει σε έναν βαθμό σε χρήματα, αλλά που θα κάνει πιο ευτυχισμένη τη ζωή σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, να θυμάσαι ότι η ευτυχία σου και η ψυχική σου υγεία είναι πάνω από κάθε μισθό.
“Είναι καλύτερο να αγοράσεις ένα σπίτι, αντί να το νοικιάσεις”
Το να αποκτήσεις ένα δικό σου σπίτι συχνά το ακούμε ως must κίνηση για την ενήλικη ζωή μας, μαζί με το να βρούμε κάποιον να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν είναι πράγματι αναγκαίο, ούτε ταιριάζει σε όλους μας. Το να αγοράσεις ένα σπίτι δεν έχει μόνο ως προϋπόθεση να βρεις τα χρήματα, για να το κάνεις. Η ιδιοκτησία έχει αρκετά περισσότερα έξοδα από το ενοίκιο, ανάμεσά τους το βάρος τυχόν αναγκαίων επισκευών, αλλά και έξοδα όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ανάλογα τη φάση της ζωής σου, η ιδιοκτησία ενός σπιτιού ίσως σε κρατήσει πίσω, αφού δεν θα σού αφήσει περιθώρια σε περίπτωση, που θες να εργαστείς σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, της χώρας ή και γενικά του πλανήτη, είτε γενικά αν για κάποιον άλλο λόγο θες να απομακρυνθείς από τον τωρινό τόπο διαμονής σου.
“Δεν γίνεται να επενδύσεις χωρίς καλές γνώσεις οικονομικών”
Στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, οι επενδύσεις είναι κάτι το εξαιρετικά απλό. Μπορείς πανεύκολα να πάρεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι, να κάνεις όλες τις κινήσεις σου από την οθόνη του κινητού σου και γενικά να βρεις τον δρόμο σου στον κόσμο των επενδύσεων, ακόμα κι αν γνωρίζεις με το ζόρι τα βασικά. Απλά το κύριο, που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι ότι πάντα υπάρχει το ρίσκο μία επενδυτική σου κίνηση να μην πάει, όπως την περίμενες, και τελικά να χάσεις το αρχικό κεφάλαιο.