Δεν είναι καθόλου παράξενο να είσαι νέος και να έχεις ήδη φορτωθεί με χρέος. Αν έχεις αγοράσει ένα αυτοκίνητο με δόσεις, έχεις ενοίκιο και μία πιστωτική κάρτα, είναι πολύ πιθανό να έχεις βγει εκτός οποιουδήποτε προϋπολογισμού, διότι είσαι άνθρωπος και χρειάζεται να ζήσεις κιόλας. Από την στιγμή που θα ανοίξει αυτή η μαύρη τρύπα στην ζωή σου, είναι πολύ εύκολο να παγιωθεί εκεί, ακόμα και να μεγαλώνει μήνα με τον μήνα.

Πως μπορείς λοιπόν να οργανώσεις μια λογική στρατηγική για να βγεις από το αδιέξοδο χωρίς να χρειαστεί να πεινάσεις κιόλας;

Χτίσε σωστά το budget σου

Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσεις τις ανάγκες από τις επιθυμίες σου. Ο καθένας μας θέλει να πίνει τα ποτάκια του τακτικά μέσα στην εβδομάδα ή να μπορεί να αγοράσει το επόμενο κομμάτι μόδας που έχει βάλει στο μάτι χωρίς δεύτερη σκέψη, κάτι τέτοιο όμως μπορεί να βαθαίνει το όποιο χρέος του. Αν λοιπόν θέλεις να υπολογίσεις το budget σου, ξεκίνα να καταγράφεις κάθε τι που ξοδεύεις μέσα στον μήνα σου. Χρησιμοποίησε το σημειωματάριό σου, είτε ηλεκτρονικό είτε φυσικό και κράτα λογαριασμό όλων σου των εξόδων καθημερινά, τουλάχιστον για έναν μήνα. Κανένα έξοδο δεν είναι πολύ μικρό για να καταγραφεί. Αν για παράδειγμα δίνεις κάθε μέρα 2 ευρώ για καφέ στο χέρι, τότε θα μαζευτούν 60 ευρώ στο τέλος του μήνα, ποσό όχι μικρό για έναν βασικό μισθό.

Με το τέλος αυτού του μήνα, αφού κάνεις τις προσθέσεις σου, μπορείς να διαπιστώσεις ποιες είναι οι τάσεις σου σχετικά με τα έξοδα και στην συνέχεια οργανώσεις την άμυνά σου ανάλογα.

Ξέχνα τις πιστωτικές σου

Οι πιστωτικές κάρτες είναι μια τρομερά έξυπνη ιδέα των τραπεζών, που μας προσφέρει την δυνατότητα να αγοράσουμε ότι θέλουμε σήμερα και να το πληρώσουμε αργότερα. Φυσικά δεν το έχουν κάνει από την καλοσύνη της καρδιάς τους αλλά έναντι μεγάλου μηνιαίου τόκου. Εμείς από την μεριά μας, επειδή δεν δίνουμε τα ωραία μας μετρητά λεφτά, αλλά τα φανταστικά λεφτά της πιστωτικής, ίσως και να το παρακάνουμε μερικές φορές, υποθηκεύοντας το οικονομικό μας στάτους.

Όταν έρθει η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός αυτής της πιστωτικής θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα λεφτά αυτά είναι αληθινά, δικά μας, σκληρά κερδισμένα ευρώ. Αν λοιπόν θέλουμε να περιορίσουμε την αφαίμαξη των τραπεζών μέσω των πιστωτικών, θα πρέπει να ξεχάσουμε για ένα διάστημα τις κάρτες μας και να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία μας για αυθόρμητα ψώνια κατά πρόσωπο.

Πλήρωσε κάτι περισσότερο από το μίνιμουμ

Ένας από τους πυλώνες της ατομικής οικονομικής υπευθυνότητας, σύμφωνα με την financial expert Dara Duguay, είναι να καταφέρεις να μειώσεις το χρέος των πιστωτικών σου καρτών πληρώνοντας λίγα περισσότερα χρήματα κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός τους. Δεν μιλάει φυσικά για κατοστάρικα, αλλά περισσότερο για 20 ή 30 € την φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε το χρεωστικό υπόλοιπο αλλά και τους τόκους που προστίθενται κάθε μήνα.

Όπως λέει η ίδια, αν κάνουμε το πρώτο βήμα της λίστας και υπολογίσουμε καλά το budget μας, πιθανότατα θα βρούμε έξοδα που μπορούν να περιορικοπούν ώστε να μπορέσουμε να τα ρίξουμε στις πιστωτικές. Σε μια ιδανική κατάσταση, καλύτερα να χρησιμοποιούμε την επιλογή των άτοκων δόσεων σε όλα μας τα ψώνια και να πληρώνουμε όλο το υπόλοιπο της κάρτας μας μηνιαίως. Αυτό μας απαλλάσει τελείως από τους τόκους. Μπορούμε για παράδειγμα να ορίσουμε ένα ποσό, πχ 60 € για δόση κάρτας και να μην το ξεπερνάμε καθόλου. Λέμε τώρα…

Αύξησε τα έσοδά σου

Το να αυξήσεις τα έσοδά σου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα του 2022, μπορεί όμως να μην είναι ακατόρθωτο. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε να βρεις και άλλη δουλειά στο πλάι, είτε να αναζητήσεις τρόπους να βγάλεις περισσότερα χρήματα από την δουλειά που ήδη έχεις.

Αν βρίσκεσαι σε αυτήν την δουλειά αρκετά και έχεις αποδείξει την αξία σου, τότε δεν είναι παράλογο να ζητήσεις μια προαγωγή ή μία αύξηση από τους εργοδότες σου. Αν έχεις λοιπόν αποδείξει την αξία σου στο αφεντικό ή τον προϊστάμενό σου, έχεις δείξει πόσο εργατικό και υπεύθυνο άτομο είσαι, ίσως να καταφέρεις να πάρεις μία επιθυμητή αύξηση που θα αλλάξει κάπως το παιχνίδι στα οικονομικά σου.

Αν αποφασίσεις να βρεις μια δεύτερη δουλειά, ψάξε για κάτι που θα σε ευχαριστεί ή θα είναι διαφορετικό κάπως από την κύρια δουλειά σου για να μην καείς με την επανάληψη του ίδιου αντικειμένου.

Μίλα με έναν λογιστή

Είναι πιθανό να κάνεις την φορολογική σου δήλωση από μόνος ή μόνη σου, απλά γιατί δεν έχεις ακίνητα ή άλλα εισοδήματα, οπότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να δηλώσεις τον μισθό σου. Παρόλα αυτά, είναι καλό να αποκτήσεις σχέση με έναν λογιστή, που θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπους να οργανώνεις σωστά τα οικονομικά σου, να ανακαλύψεις τρόπους να γλιτώσεις φόρους ή να τους πληρώσεις σε πρόγραμμα περισσότερων δόσεων.

Δημιούργησε ηλεκτρονική τραπεζική ταυτότητα

Ακόμα κι αν παίρνεις έναν ξερό μισθό, η ιδέα του να αποκτήσεις ηλεκτρονική πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σου είναι εντελώς έγκυρη. Αν μάλιστα αποκτήσεις και πρόσβαση σε αυτόν από την ανάλογη εφαρμογή κινητού, τόσο το καλύτερο. Είναι στο μεταξύ πιθανό η πιστωτική σου κάρτα να είναι της ίδιας τράπεζας, οπότε η ηλεκτρονική τραπεζική θα σου επιτρέψει να έχεις πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία και για αυτήν.

Η γνώση σώζει, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και το να ξέρουμε ακριβώς πόσα χρήματα έχουμε κάθε μέρα ως τραπεζικό υπόλοιπο, πόσα χρωστάμε στην κάρτα μας ή πότε θα έρθει ο επόμενος λογαριασμός μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης, το ιστορικό πληρωμών και μεταφορών μπορεί να λειτουργήσει ως οργανωτής του budget μας, ιδιαίτερα αν πληρώνουμε τα πάντα ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά. Αν δηλαδή δείτε να επαναλαμβάνεται διαρκώς ο λογαριασμός του ίδιου ηλεκτρονικού καταστήματος food delivery, μέρα μπαίνει- μέρα βγαίνει, τότε έχετε εκεί μπροστά σας έναν λόγο για να αρχίσετε που και που να μαγειρεύετε.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!