Δυστυχώς, οι γυναίκες έχουμε πλέον συνηθίσει να φοβόμαστε, ειδικά την πιθανότητα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, σε αρκετές πλευρές της ζωής μας. Και έχουμε συνηθίσει να αναζητούμε τρόπους, ώστε να προστατευτούμε και να νιώσουμε πιο ασφαλείς.  

Οι διαδρομές που κάνουμε μόνες με ταξί, ιδιαίτερα το βράδυ, είναι ένα κομμάτι που πάντα άγχωνε τις περισσότερες από εμάς. Ωστόσο, εφαρμογές, όπως το Beat, μάς χάρισαν μία παραπάνω αίσθηση ασφάλειας. Κυρίως γιατί έχουμε στο μυαλό μας ότι ο άλλος δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι. Τα στοιχεία του είναι καταγεγραμμένα και μπορεί μετά εύκολα να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί από τις αρχές.  

Πριν μερικές μέρες, όμως, κυκλοφόρησε μία δημοσίευση στα social media. Βάσει αυτής μία γυναίκα είχε καλέσει ταξί μέσω του Beat και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον οδηγό. Λίγες μέρες αργότερα, η εφαρμογή ανακοίνωσε ότι η καταγγελία αποτελεί fake news, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μετά από έρευνα. Συγκεκριμένα, το Beat προχώρησε σε προληπτική απενεργοποίηση του οδηγού από την πλατφόρμα, σε έλεγχο στα δεδομένα της εταιρείας για να ταυτοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδρομή και τα στοιχεία του οδηγού και της γυναίκας, σε γνωστοποίηση των διαδικτυακών αναφορών στις αρχές και της πρόθεσης συνεργασίας της εταιρείας με τις αρχές και σε επικοινωνία με τον οδηγό και τη γυναίκα.  

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την καταγγελία να είναι αναληθής, πολλές από εμάς θορυβηθήκαμε και αρχίσαμε να αισθανόμαστε το μέχρι τώρα αίσθημα ασφάλειάς μας να μάς εγκαταλείπει. Προφανώς, η λύση δεν είναι ούτε να μην μπούμε ξανά σε ταξί, ούτε να διαγράψουμε το Beat από το κινητό μας. Αρκεί να μάθουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε και να είμαστε πιο ασφαλείς.  

Προτίμησε να καλέσεις ταξί 

Σε κάθε περίπτωση, είτε χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή, είτε καλέσεις ραδιοταξί, το γεγονός είναι ότι ο οδηγός και το όχημα είναι καταγεγραμμένα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάτι συμβεί έχεις τη δυνατότητα να τον βρεις και να τον καταγγείλεις. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμα κι αν ήθελε να κάνει κάτι, οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα το κάνει, γιατί γνωρίζει ότι μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.  

Έλεγχε πάντα τις πινακίδες 

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Όταν καλείς ταξί, φρόντισε πάντα να κοιτάς τις πινακίδες του οχήματος που ανέλαβε την κούρσα σου. Όταν το όχημα έρθει, βεβαιώσου ότι έχει ακριβώς τις ίδιες πινακίδες και δεν προσπαθεί κάποιος να σε ξεγελάσει. Σε περίπτωση που οι πινακίδες δεν φαίνονται, μην μπεις στο όχημα και κάλεσε εκ νέου άλλο ταξί.  

Αν σταμάτησες τυχαία ένα ταξί στον δρόμο, τότε και πάλι δες πρώτα τις πινακίδες. Φωτογράφισέ τις και κάνε εμφανές στον οδηγό ότι το κάνεις. Στη συνέχεια, στείλε σε κάποιον δικό σου την φωτογραφία για ασφάλεια. Αν σε ρωτήσει γιατί έβγαλες φωτογραφία, πολύ απλά πες του την αλήθεια. 

Μην κάθεσαι μπροστά 

Μην επιλέγεις ποτέ να καθίσεις στη θέση του συνοδηγού. Αν το κάνεις, θα έχεις λιγότερες δυνατότητες άμυνας και αντίδρασης. Κάθεται κάποιος στις πίσω θέσεις; Σου προτείνουμε απλά να επιλέξεις άλλο ταξί. Όχι μόνο για να μην καθίσεις μπροστά, αλλά και γιατί δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ποιοι είναι αυτοί που κάθονται πίσω.  

Μοιράσου τη διαδρομή με κάποιον δικό σου 

Όχι, δεν εννοούμε να πάρετε μαζί το ταξί. Όπως το Uber, έτσι και το Beat δίνει τη δυνατότητα Share my Ride. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μοιραστείς με κάποιον δικό σου όλα τα στοιχεία της κούρσας. Από το όνομα του οδηγού και τις πινακίδες του ταξί, μέχρι το πού ακριβώς βρίσκεσαι. Έτσι, υπάρχει κάποιος να ελέγχει αν μένει πιστός στη διαδρομή ή έχει κάνει κάποια παράκαμψη.  

Τηλεφώνησε σε κάποιον δικό σου με ανοιχτή ακρόαση ή βάλε αυτό το βίντεο 

Το να τηλεφωνήσεις σε κάποιον δικό σου δεν θα σου δώσει μόνο ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά θα μειώσει και τις πιθανότητες ο οδηγός του ταξί να κάνει κάποια περίεργη κίνηση. Συγκεκριμένα, σου προτείνουμε να βάλεις το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση και να τηλεφωνήσεις σε κάποιον άντρα, που θα κάνει ότι σε περιμένει στο τέλος της διαδρομής.  

Σε περίπτωση που είναι αργά ή για κάποιον άλλο λόγο δεν μπορείς να τηλεφωνήσεις σε κάποιον εκείνη την ώρα, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να βάλεις το παρακάτω βίντεο να παίζει στο φουλ. Στο TikTok ο χρήστης johnmalath έκανε ένα βιντεάκι, στο οποίο προσποιείται ότι είναι ο σύντροφός σου και σε περιμένει. Εκτός από αυτά που λέει εκείνος, κάνει και παύσεις για να απαντάς (όσο εκείνος κουνάει το δάχτυλό του) και η “κλήση” σας να φαίνεται ακόμα πιο ρεαλιστική.  

@johnmalath

Εύχομαι να μην σας χρειαστεί ποτέ. Να προσεχετε πάντα τις πινακίδες και την κουκούλα πριν μπείτε. *δεν είναι ολοι έτσι. #taxi #help fyp #women #gr

♬ πρωτότυπος ήχος – Johnmalath