Πολλές φορές χρειάζεται να φτάσουμε μπροστά σε ένα προσωπικό οικονομικό αδιέξοδο για να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μας με τα χρήματα δεν είναι υγιής. Ακόμα και τότε όμως, είναι πιθανό να κρύψουμε το κεφάλι στην άμμο και να συνεχίσουμε την ζωή μας αγνοώντας το πρόβλημα ή ακόμα και ξοδεύοντας περισσότερο.

Γι’ αυτό είναι καλό να δώσουμε λίγη σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια ότι η σχέση μας με τα λεφτά πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα με την κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό.

Για να βοηθηθούμε, ας δούμε τι λένε οι ειδικοί επί των οικονομικών και τι συμβουλεύουν να κάνουμε:

Έχουμε διαρκώς ενοχές για τα χρήματα που ξοδεύουμε

Αν βρισκόμαστε σε μια διαρκή μάχη με τον εαυτό μας για τα χρήματα που ξοδεύουμε, ακόμα και τα μικροποσά, αυτό δεν είναι και τόσο καλό και ίσως να σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την σχέση σας με τα χρήματα.

Το να μαλώνουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που ξοδεύουμε χρήματα δεν είναι μόνο εξουθενωτικό, μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία μας να ξοδέψουμε περισσότερα, καθώς η ανθρώπινη φύση μας προτρέπει να θέλουμε πιο πολύ τα πράγματα που μας απαγορεύονται.

Μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις ενοχές με το να βάλουμε ένα μικρό ποσό στην άκρη για ψώνια χωρίς ενοχές για οτιδήποτε μας γυαλίζει κατά καιρούς. Δεν χρειάζεται να είναι πολλά χρήματα, καθώς οι μικροανάγκες μας δεν είναι επίσης μεγάλες συνήθως. Η συνήθεια αυτή όμως θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε σταδιακά την σχέση μας με το γενικότερα ξόδεμα των χρημάτων.

Ελέγχουμε σπάνια το τραπεζικό μας υπόλοιπο

Αν ελέγχουμε σπάνια ή ποτέ το τραπεζικό μας υπόλοιπο αλλά και τις κινήσεις του τραπεζικού μας λογαριασμού, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κακή συνήθεια. Ο πιθανότερος λόγος για αυτή την συμπεριφορά είναι ο φόβος.

Φοβόμαστε να αντικρύσουμε την πραγματική κατάσταση των οικονομικών μας και προτιμούμε να αφήνουμε τα πράγματα να κυλούν από μόνα τους, περιμένοντας με αγωνία την στιγμή που η κάρτα μας δεν θα γίνει δεκτή σε κάποιο κατάστημα για να καταλάβουμε ότι έχουμε ξεμείνει από χρήματα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουμε ιδέα που ξοδεύουμε τα λεφτά μας, θεωρώντας ίσως ότι το διαρκές ντελίβερι καφέ και φαγητού για παράδειγμα, κοστίζει λιγότερο από όσο νομίζουμε (άλλωστε είναι μικροποσά, σωστά;). Κάπως έτσι όμως χάνουμε την ευκαιρία να νοικοκυρέψουμε τα έξοδά μας και να δημιουργήσουμε μια οικονομική ισορροπία για όλη την διάρκεια του μήνα. Αν αλλάξουμε στάση και κοιτάμε τακτικότερα τον τραπεζικό μας λογαριασμό, με τον καιρό θα μας γίνει συνήθεια και σταδιακά θα μας φύγει και ο φόβος.

Διαρκώς χρωστάμε χρήματα

Αν χρωστάμε χρήματα διαρκώς, αυτό σημαίνει ότι ο μισθός μας κρατάει λίγες μέρες από την στιγμή που θα τον πάρουμε, καθώς πρέπει να ξεχρεώσουμε με δόσεις αριστερά και δεξιά, με αποτέλεσμα ότι αναγκαζόμαστε να δανειστούμε ξανά ή να φορτώσουμε και άλλο τις κάρτες μας. Φυσικά νοιώθουμε τελικά ότι ποτέ δεν έχουμε λεφτά και είμαστε διαρκώς μίζεροι.

Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να καταστρώσουμε ένα πλάνο αποπληρωμής των χρεών μας που να είναι βιώσιμο και πιο εύκολο να ακολουθηθεί.

Λέμε διαρκώς ότι θα βάλουμε σε σειρά τα οικονομικά μας-κάποια στιγμή

Λέμε ότι θα το κάνουμε, αλλά δεν το κάνουμε ποτέ τελικά. Αναβάλλουμε διότι είτε φοβόμαστε να αντικρύσουμε την αλήθεια, είτε δεν επιθυμούμε να κάνουμε τον επιπλέον κόπο που θα χρειαστεί για να τα νοικοκυρέψουμε. Αυτό φυσικά μας προσθέτει άγχος.

Τα οικονομικά μας είναι ένα σύνθετο ζήτημα που έχει να κάνει με το πόσα βγάζουμε, πόσα ξοδεύουμε και πόσα χρωστάμε. Και οι τρεις κατηγορίες είναι σημαντικές για την ποιότητα της ζωής μας σήμερα αλλά και στο μέλλον, οπότε θα πρέπει να τις κοιτάξουμε με θάρρος και να τις αντιμετωπίσουμε. Αν μάλιστα επενδύσουμε την διαδικασία με μια αίσθηση απαλλαγής από το άγχος, τότε ίσως να καταφέρουμε και τα οικονομικά μας να βάλουμε σε τάξη και το άγχος μας να μειώσουμε.

Υποτιμάμε το χρέος μας

Δεν θέλουμε να σου το χαλάσουμε, αλλά οι πιστωτικές κάρτες είναι χρέος. Οι καθυστερημένοι λογαριασμοί ή οι διακανονισμοί της ΔΕΗ είναι χρέος. Το να μην το συνυπολογίζεις στο γενικότερο budget σου δεν είναι καθόλου βοηθητικό, διότι ιδιαίτερα με τις κάρτες, αν δεν είμαστε συνεπείς, οι τόκοι ανεβάζουν το ποσό του χρέους. Το να έχεις λοιπόν μια θολή εικόνα του τι χρωστάς και που, μπορεί να γίνει και τοξικό και επικίνδυνο για το οικονομικό σου μέλλον.

Είναι καλύτερα να βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα και να παραδεχόμαστε ότι χρωστάμε ώστε να μην φορτώσουμε τις κάρτες μας ακόμα περισσότερο.