Η ιδέα να μειώσουμε την ενέργεια που ξοδεύουμε δεν έχει μόνο περιβαλλοντικά κίνητρα. Η σωτηρία του πλανήτη είναι βέβαια κύριο μέλημά μας, η σωτηρία του πορτοφολιού μας όμως είναι τώρα πιο επιβεβλημένη από ποτέ, λόγω των μεγάλων  αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Η ενεργειακή κρίση έχει πια γίνει φανερή σε κάθε μας αγορά, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού όμως είναι ένα θρίλερ που ζουν όλα τα νοικοκυριά, όσο μικρά κι αν είναι. Υπάρχει τρόπος να τον μειώσουμε άραγε; Υπάρχει τρόπος να παρέμβουμε σε αυτήν την οικονομική αφαίμαξη και να μην παθαίνουμε μίνι εγκεφαλικά όποτε βλέπουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ; Ας δούμε μερικούς που γίνονται εύκολα και μερικούς που χρειάζονται έξτρα δαπάνες αλλά θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

Σβήνουμε τα φώτα που δεν μας χρειάζονται

Όταν πάμε στην κουζίνα να πιούμε ένα ποτήρι νερό, προσέχουμε να κλείσουμε το φως της και να μην το αφήσουμε αναμμένο γιατί έχουμε σκοπό να ξαναπάμε σε λίγο ή γιατί απλά το ξεχνάμε. Αφήνοντας αναμμένα φώτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούμε είναι απλά πεταμένα λεφτά.

Αλλάζουμε σε λάμπες οικονομίας

Και όταν λέμε αλλάζουμε, εννοούμε όλες τις λάμπες του σπιτιού μας από τις βεράντες ως το φως της εισόδου. Φυσικά οι λάμπες των χώρων που κατοικούμε περισσότερο έπρεπε να έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια, από τότε που κυκλοφόρησαν οι λάμπες Led, τώρα όμως είναι πραγματικά απαραίτητο να μην μας ξεφύγει καμμιά.

Χρησιμοποιούμε κάποια φώτα που ανάβουν με την κίνηση

Αν για παράδειγμα αφήνουμε κάποιο φως αναμμένο στην διάρκεια της νύχτας για ασφάλεια, είτε μέσα στο σπίτι είτε στην είσοδο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα φως που ανάβει μόνο όταν υπάρχει κίνηση.

Κλείνουμε τις συσκευές που λειτουργούν με stand by λειτουργία

Υπάρχουν κάποιες συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα, έστω και λίγο, ακόμα κι όταν δεν λειτουργούν κανονικά, όπως για παράδειγμα μια καφετιέρα που έχει ρολόι πάνω της ή οι υπολογιστές μας. Τις κλείνουμε όταν δεν τις χρειαζόμαστε πια, έστω κι αν μας φαίνεται ότι η οικονομία που θα κάνουμε είναι πολύ μικρή. Φασούλι το φασούλι..

Αλλάζουμε σε διακόπτες dimmer

Τα dimmer δεν θα μας κάνουν μόνο οικονομία στο ρεύμα αλλά θα μας δώσουν την ευκαιρία να δημιουργούμε ατμόσφαιρα ανάλογα με την ώρα και την χρήση που κάνουμε σε κάποιον χώρο. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πολύφωτο οροφής στο καθιστικό μας, δεν υπάρχει λόγος να καίει στο φουλ όταν βλέπουμε τηλεόραση και θέλουμε να χαλαρώσουμε. Χρησιμοποιούμε το dimmer και ρυθμίζουμε την ένταση όπως μας αρέσει καλύτερα.

Αυξάνουμε λίγο την θερμοκρασία του ψυγείου μας

Αν το ψυγείο μας είναι ρυθμισμένο έτσι που να παγώνει περισσότερο από όσο χρειάζονται τα τρόφιμά μας, ανεβάζουμε έναν δυο βαθμούς την θερμοκρασία του, ιδιαίτερα αν δεν έχει πολλά πράγματα μέσα. Φυσικά προσέχουμε να μην την ανεβάσουμε τόσο που δεν θα διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα, γιατί αν αρχίσουμε να πετάμε σάπια φρούτα και λαχανικά, θα χάσουμε χρήματα και θα κάνουμε σκουπίδια.

Δεν ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο μας διαρκώς

Αυτή είναι μια συνήθεια που μας κάνει να ανεβάζουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού μας χωρίς να μας προσφέρει καμιά ιδιαίτερη χαρά. Το να ανοίγουμε το ψυγείο κάθε τρεις και λίγο και να καθόμαστε μπροστά στα ράφια του περιμένοντας την επιφοίτηση του τι θα φάμε ή τι θα μαγειρέψουμε, είναι κάτι που ανεβάζει την θερμοκρασία στον θάλαμό του και το κάνει να δουλεύει εντατικά για να ανακτήσει την σωστή. Επίσης ετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στο ψυγείο με την πόρτα του κλειστή. Αν για παράδειγμα έχουμε επιστρέψει από την λαϊκή, δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου όσο μοιράζουμε τα τρόφιμα σε σακούλες ή τάπερ.

Γεμίζουμε σωστά το πλυντήριο πιάτων

Φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει τα σκεύη από υπολείμματα φαγητών με το βουρτσάκι της κουζίνας μας και τα τοποθετούμε σωστά, εκμεταλλευόμενοι όλους τους χώρους του, ώστε να μην πλένει μισοάδειο.

Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο

Ο θερμοσίφωνας είναι μια πολύ ενεργειοβόρα συσκευή και πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας στην χρήση της. Χρειάζεται λιγότερο χρόνο από ότι φανταζόμαστε για να ζεστάνει το νερό, ασχέτως του μεγέθους του. Αν ο αναμμένος θερμοσίφωνας είναι κάτι που μας ξεφεύγει συχνά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον ηλεκτρολόγο μας να μας εγκαταστήσει έναν χρονοδιακόπτη που θα κλείνει αυτόματα μόλις περάσουν τα είκοσι λεπτά που είναι συνήθως απαραίτητα για να ζεσταθεί το νερό.

Χρησιμοποιούμε μικρότερες συσκευές όπου είναι δυνατό

Αν θέλουμε να ζεστάνουμε λίγο φαγητό είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων για αυτή την δουλειά, παρά τον φούρνο μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αντικαθιστώντας τον φούρνο με την τοστιέρα μας αν θέλουμε να ζεστάνουμε δυο μπιφτέκια  για παράδειγμα.

Ελέγχουμε την πόρτα του φούρνου

Αν η πόστα του φούρνου μας δεν κλείνει καλά γιατί έχουν χαλαρώσει οι μεντεσέδες της, καλούμε τον τεχνικό να μας τους αντικαταστήσει διότι η διαφυγή θερμότητας προσθέτει χρόνο ψησίματος στο φαγητό μας και φυσικά ανεβάζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Βάζουμε πλυντήρια πιάτων και ρούχων την νύχτα

Αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα, προτιμούμε αυτές τις ώρες για τα πλυσίματα καθώς η οικονομία μας είναι σημαντική όταν το ρεύμα είναι φθηνότερο.

Πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Τα περισσότερα ρούχα μας θα πλυθούν το ίδιο καλά με πιο χαμηλή θερμοκρασία νερού, για να μην πούμε ότι θα τα ωφελήσει κιόλας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες τα ξεφάβουν και τα παλιώνουν. Προσέχουμε φυσικά και τους κανόνες υγιεινής και όσα χρειάζονται 60ο C για να εξολοθρευτούν τα μικρόβια και τα βακτήρια, τα περιποιούμαστε ανάλογα.

Αποφεύγουμε την πρόπλυση

Για όσους έχουν συνηθίσει να βάζουν πρόπλυση, η ιδέα να την παρακάμψουν μπορεί να τους τρομάζει, νομίζοντας ότι τα ρούχα δεν θα καθαρίσουν τελικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι μόνο τα πολύ λερωμένα ασπρόρουχα την χρειάζονται. Όλα τα υπόλοιπα πλένονται κανονικότατα χωρίς αυτήν. Έτσι κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, το νερό και τα απορρυπαντικά.

Στύβουμε σε χαμηλότερες στροφές

Σε μια χώρα όπως η δική μας που ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του σχεδόν κάθε μέρα λαμπερός και δυνατός, η ιδέα να στύβουμε τα ρούχα μας σε υψηλές στροφές, είναι εντελώς άκυρη, διότι και περισσότερο ρεύμα καίμε και τα ρούχα μας ταλαιπωρούμε. Αν το πλυντήριό μας μας δίνει επιλογές στυψίματος, προτιμούμε τις 600 ή ακόμα χαμηλότερες όταν πλένουμε ευαίσθητα υφάσματα.

Αποφεύγουμε το στεγνωτήριο

Το στεγνωτήριο σε ένα ελληνικό νοικοκυριό είναι λιγάκι πολυτέλεια, διότι ο ήλιος που λέγαμε παραπάνω και ο αέρας κάνουν την δουλειά τσάμπα, στο 90% των πλυντηρίων που θα βάλουμε. Είναι φυσικά ευκολότερο να πας τα ρούχα από τον έναν κάδο στον άλλον και να ξενοιάζεις, αλλά του χρειάζονται κάποιες ώρες να τα στεγνώσει και σε όλες αυτές τις ώρες καίει ρεύμα. Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο κάποιες μπάλες στεγνωτηρίου που μειώνουν τον χρόνο στεγνώματος των ρούχων. Αυτές είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να χωρίζουν τα ρούχα την ώρα του στεγνώματος κι έτσι να τα βρίσκει πιο αφράτα ο θερμός αέρας.

Καθαρίζουμε σωστά τα φίλτρα

Τόσο το στεγνωτήριο, όσο και το πλυντήριο χρειάζονται καλό καθαρισμό των φίλτρων για να λειτουργούν ομαλά και να καίνε λιγότερο ρεύμα. Αν αφήσουμε το φίλτρο του στεγνωτηρίου να γεμίσει χνούδια και δεν είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητά του μετά από κάθε χρήση, τότε δεν λειτουργεί όπως πρέπει, με τα ανάλογα αποτελέσματα, χώρια που θα χαλάσει γρηγορότερα.

Μονώνουμε τα εξωτερικά κουφώματα

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά για θέρμανση. Θα δουν το σπίτι τους να ζεσταίνεται αποτελεσματικότερα αν φροντίσουν να κλείσουν τις χαραμάδες που αφήνουν τα εξωτερικά κουφώματα, ιδιαίτερα τα παλιά ξύλινα. Προμηθευόμαστε τις ανάλογες ταινίες και πιάνουμε δουλειά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την κατανάλωση πετρελαίου ή υγραερίου αν έχουμε στο σπίτι μας κεντρική θέρμανση.

Ρυθμίζουμε έξυπνα τα κλιματιστικά μας

Το να βάλουμε το κλιματιστικό μας να δουλέψει στους 30 βαθμούς ενώ έξω έχει 5 βαθμούς, θα μας οδηγήσει σε σπατάλη ρεύματος και χρημάτων. Είναι προτιμότερο να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους θέρμανσης κα να ρυθμίσουμε τόσο τα κλιματιστικά μας, όσο και τον θερμοστάτη του καλοριφέρ μας σε μια θερμοκρασία που να νοιώθουμε άνετα χωρίς να ξοδεύουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας. Άλλωστε μπορούμε να βάλουμε μια ζακετούλα και να μην κυκλοφορούμε με το φανελάκι καταχείμωνο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ψύξη.

Αλλάζουμε σε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Δεν λέμε φυσικά να ξοδέψετε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάρετε νέες συσκευές προκειμένου να δείτε τον λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται. Αυτό που μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα όμως είναι όταν αντικαταστήσουμε κάποια, να προσέξουμε καλά τι θα αγοράσουμε. Τα άτομα που ανοίγουν τώρα νοικοκυριό, μπορούν να δουν το θέμα της οικονομίας συνολικότερα μιας και τα αγοράζουν όλα από την αρχή.

Φυσικά μπορούμε σε αυτό το πνεύμα να αλλάξουμε κουφώματα, να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα ή να μονώσουμε εξωτερικά το σπίτι μας με νέα συστήματα θερμομόνωσης για ένα πιο οικολογικό και οικονομικό νοικοκυριό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!