Γνωρίζουμε καλά ότι το νερό είναι πολύτιμο και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρακολουθήσει σχετικές εκπομπές, έχουμε διαβάσει ανάλογα άρθρα ή έχουμε απλά ακούσει την μητέρα μας να γκρινιάζει: «κλείσε την βρύση, μην αφήνεις το νερό να τρέχει άσκοπα». Είτε έχουμε προσπαθήσει να περιορίσουμε την χρήση του, είτε όχι, η υπόθεση της διατήρησης του νερού του πλανήτη μας είναι υπόθεση που μας αφορά άμεσα διότι από αυτό εξαρτάται η μακροημέρευση του περιβάλλοντος αλλά και του είδους μας. Ένα άτομο του προηγμένου κόσμου χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο:

  • 9 λίτρα νερό, κάθε φορά, που τραβάμε το καζανάκι, στην τουαλέτα
  • 150 λίτρα νερό, κάθε φορά, που γεμίζουμε τη μπανιέρα μας
  • 15 λίτρα νερό, κάθε λεπτό, όταν κάνουμε ντουζ
  • 15 λίτρα νερό, κάθε λεπτό, που πλένουμε τα χέρια μας, το πρόσωπο μας ή τα δόντια μας
  • 150 λίτρα νερό, κάθε φορά, που βάζουμε πλυντήριο ρούχων
  • 50 λίτρα νερό, κάθε φορά, που βάζουμε πλυντήριο πιάτων
  • 15 λίτρα νερό, κάθε λεπτό, όταν πλένουμε φρούτα, ή λαχανικά
  • 150 λίτρα νερό, την ημέρα, όταν πλένουμε τα πιάτα, στο χέρι
  • 150 λίτρα νερό, κάθε φορά, που πλένουμε το αυτοκίνητο μας

Κοιτώντας και μόνο τις παραπάνω ποσότητες, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε υψηλοί καταναλωτές του νερού που δεν ανήκει μόνο σ’ εμάς αλλά και στα υπόλοιπα είδη του πλανήτη μας και καλό θα είναι να αλλάξουμε συνήθειες. Να μερικές:

Μειώνουμε την ένταση της ροής του νερού

Πολλοί από εμάς έχουμε την συνήθεια να ανοίγουμε την βρύση στο τέρμα όσο πλένουμε το πρόσωπο, τα χέρια μας ή ακόμα κι όταν γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό. Αν μειώσουμε την ροή, θα μειώσουμε την σπατάλη και δεν θα λερώνουμε και τόσο πολύ το μπάνιο.

Κλείνουμε την βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες συμβουλές εξοικονόμησης νερού και όχι άδικα διότι όσο εμείς βουρτσίζουμε τα δόντια μας με την βρύση ανοιχτή μπορεί να σπαταλάμε ως και 30 λίτρα νερού.

Προτιμάμε το ντους αντί της γεμάτης μπανιέρας

Γνωρίζοντας πόσο νερό χρειάζεται η μπανιέρα να γεμίσει, είναι καλύτερα να ξεχάσουμε τα συχνά μπάνια και να το γυρίσουμε σε ντους.

Πλένουμε τα λαχανικά μας σε λεκάνη

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συλλέξουμε το νερό για να σφουγγαρίσουμε το σπίτι ή να πλύνουμε την βεράντα μας.

Γεμίζουμε καλά τα πλυντήρια

Πλυντήρια που πλένουν με μισά ρούχα ή πιάτα ανεβάζουν την κατανάλωση νερού χωρίς κανέναν λόγο και μας επιβαρύνουν οικονομικά.

Διαλέγουμε το σωστό πλυντήριο

Αν πρόκειται να αγοράσουμε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ψάχνουμε ένα που να χρησιμοποιεί την μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού. Οι νέες συσκευές είναι φτιαγμένες με προδιαγραφές εξοικονόμησης νερού, διότι και οι εταιρίες προσπαθούν να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια αλλά να έχουν ευχαριστημένους πελάτες από τους λογαριασμούς του νερού που πληρώνουν.

Δεν βάζουμε παρόπλιση

Τα περισσότερα ρούχα δεν χρειάζονται παρόπλιση. Καθαρίζουν μια χαρά και χωρίς αυτή και επίσης δεν φθείρονται τόσο.

Δεν ποτίζουμε με λάστιχο

Όλοι μας αγαπάμε τα πλατσουρίσματα στην βεράντα, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, που το πότισμα των λουλουδιών μας μπορεί να πάρει την μορφή διασκέδασης. Αυτή όμως η πρακτική, δεν βοηθάει ούτε στην εξοικονόμηση νερού, ούτε τα ίδια τα φυτά μας που ευνοούνται περισσότερο από το συστηματικό πότισμα σε σταγόνες που προσφέρουν τα ποτιστικά συστήματα.

Πλένουμε το αυτοκίνητο επαγγελματικά

Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων θα ξοδέψει πολύ λιγότερο νερό από το δικό μας ερασιτεχνικό πλύσιμο, θα κάνει καλύτερη δουλειά και θα βοηθήσει με εξοικονόμηση 150 – 300 λίτρων νερού.

Ξεπλένουμε το ξυραφάκι μας στον νιπτήρα

Όταν ξυρίζονται οι περισσότεροι, άνδρες και γυναίκες, αφήνουν την βρύση ανοιχτή για να ξεπλένουν το ξυραφάκι. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν γεμίσουμε λίγο τον νιπτήρα και ξεπλένουμε εκεί το ξυράφι μας. Είναι πολύ εύκολο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!