Ένα βοήθημα για όποιους και όποιες χωρίζουν, για τον σπουδαστή σχέσεων και την μαθήτρια δεσμών, δώρο στην ανθρωπότητα από την ειδική καθηγήτρια σε θέματα σχέσεων Αθηναϊδα Νέγκα.
Από τότε που παντρεύτηκα, νομίζω πως οι άνθρωποι δε χωρίζουν. Είναι μια πραγματικότητα που μου διαφεύγει. Ενώ ακούω για άλλα προβλήματα, δεν έχω ακούσει τελευταία για χωρισμούς και τα διαζύγια είναι ίσως άλλη κατάσταση πιο μεγαλίστικη και εγώ δυσκολεύομαι σε αυτά. Ξέρω όμως από χωρισμούς. Μπορώ να σας πω τα πάντα, είμαι βετεράνος, εξπέρ. Αποτελούν μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητας μου ίσως επειδή μου αναλογούν περισσότεροι, γιατί δεν παντρεύτηκα μέχρι να γίνω 42 (και πάλι μπορώ να πω πως ήμουν ανώριμη και ίσως έπρεπε να περιμένω μέχρι τα 50).
Ήμουν όμως μεγάλος σχεσάκιας από μικρή, με σχέσεις που κράταγαν χρόνια, είχαν συμβιώσεις και προφανώς χωρισμούς. Επεισοδιακούς, ψύχραιμους, απαραίτητους, δραματικούς, φιλικούς, γελοίους, αδιάφορους … Και τους αγαπώ πλέον όλους αυτούς τους χωρισμούς. Ξέρω ακούγεται σαν στίχος του Πάριου αυτό που λέω, όμως τους αγαπώ γιατί σε κάποιες περιπτώσεις με δένει μαζί τους κάτι πιο δυνατό ακόμη και από τις ίδιες τις σχέσεις (που για να χαλάσουν είχαν πρόβλημα έτσι κι αλλιώς).
Οι χωρισμοί μου, αντιθέτως, υπήρξαν επιτυχημένοι. Ποιος μπορεί να μου το αμφισβητήσει αυτό; Γιατί δεν θεωρούμε επίτευξη στη ζωή να έχεις καταφέρει να χωρίσεις; Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι καθημερινό.
Θυμάμαι να πονάω επειδή χώρισα, άλλη φορά να είμαι απερίγραπτα χαρούμενη και μια που ένιωσα ανακούφιση επειδή στεναχωρήθηκα τόσο που αποσυνδέθηκα πλήρως. Επιβίωσα όμως από όλα αυτά τα Βιετνάμ και αν δεν υπήρχε η εφεύρεση του χωρισμού θα ήμουν ακόμη με τον Ανδρέα από το νηπιαγωγείο που έτρωγε τις μύξες του. Όμως ευτυχώς για όλους, μια μέρα η ευαίσθητη σημαντική δημιουργία που αποκαλείς σχέση, έχει τρόπο να διαλύεται. Συμβαίνει σχεδόν πάντα εκτός αν μείνετε μαζί μέχρι να πεθάνετε, γεγονός που σημαίνει πως πάλι θα χωρίζετε αλλά θα τα ξαναφτιάχνετε.
Η Μπάρμπαρα Καρτλαντ είχε πει σε μια συνέντευξη: “Οφείλεις να χωρίζεις με τρόπο που να είναι αντάξιος της ύπαρξης σου, των βαθύτερων συναισθημάτων σου. Για αυτό και οι ήρωες μου χωρίζουν αξιοπρεπώς, τουλάχιστον εγώ έτσι νομίζω” και κατά μια έννοια η βασίλισσα της ροζ λογοτεχνίας είχε πολύ δίκιο. Όμως το να πέσεις στα γόνατα να παρακαλάς, μπορεί να αποτελεί απλώς απόδειξη πως τόσο καιρό δεν ήσουν βλάκας.Όλοι οι χωρισμοί λοιπόν είναι αξιοπρεπείς. Το μόνο ίσως που δεν αξίζει να συμβαίνει είναι η τριβή και το αλφαβητάρι που ακολουθεί σχεδιάστηκε με σκοπό να την μειώσει.
Αν βρίσκεσαι στα πρόθυρα, έχεις χωρίσει ή προσπαθείς να συνέλθεις, κράτα αυτές τις συμβουλές και θυμήσου με, για σένα τις έγραψα:
Αν χώρισες και νομίζεις πως η ζωή σου τελειώνει, σκέψου πως υποφέρεις γιατί βρισκόσουν σε μια σχέση που σου άρεσε και έτσι εκφράζεις την προσωπική σου αναταραχή, δεν σημαίνει όμως πάντα πως έγινες κουρέλι στα αλήθεια. Αυτή είναι μια διάσταση χωρισμού και συχνά η συνηθέστερη. Αν δε με πιστεύεις, σκέψου περιπτώσεις ανθρώπων που έδειχναν πως δε θα ξεπέρναγαν ποτέ το κακό που τους βρήκε, κι όμως βρήκαν πολύ σύντομα νέα αγαπούλα και άνθισαν. Έτσι θα ανθίσεις κι εσύ.
Βαρύτερο είναι συνήθως “το πένθος” του χωρισμού που προκαλούμε οι ίδιοι, καθώς πάντα θα ζεις με την αμφιβολία, τις τύψεις πως δεν έπρεπε να το αποφασίσεις, πως ήσουν σκληρός-σκληρή. Μη χωρίσεις λοιπόν εσύ αν η κατάσταση πηγαίνει στον χωρισμό και δεν βιάζεσαι να απαλλαγείς. Θα έχεις ένα λιγότερο βάρος έτσι.
Γιατί δεν χωρίζουν όλοι οι άνθρωποι που είναι σε προβληματικές σχέσεις; Η απάντηση είναι πως μάλλον αν δεν συμβαίνει κάτι δραματικό ώστε να φοβούνται να φύγουν, έχουν σκληραγωγηθεί στην γκρίνια και ταλαιπωρία και είναι δύσκολο να σπάσεις την συνήθεια. Ποιος δεν έχει περάσει το μαζοχιστικό διάστημα όπου υποφέρεις αλλά μένεις λίγο ακόμα; Η λύση είναι να απομακρυνθείς σιγά- σιγά, να ξαναδείς μόνη ή μόνος φίλους για να θυμηθείς πως υπάρχει και ζωή χωρίς γκρίνια. Η σταδιακή απομάκρυνση είναι χρυσός κανόνας. Αφήστε τα “μια κι έξω” για τους σκληρούς. Αν δεν σε πείθω στο ότι πρέπει να χωρίζεις όταν όλα είναι χάλια, πήγαινε αμέσως παρακάτω, στο γράμμα Τ.
“Δυστυχώς δεν μπορώ να ανταποκριθώ στη σχέση”. Κράτα αυτή τη φράση φυλαχτό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλες τις περιπτώσεις. Αν εσύ αφήνεις τον άλλον, είναι αξιοπρεπής. Αν σου ανακοινώνει πως σε αφήνει, τον διαλύει διότι λειτουργεί σαν τορπίλη που καταστρέφει κάθε εγωισμό, σου δίνει μια πρόσκαιρη ικανοποίηση που όταν σε παρατάνε, ας είμαστε ειλικρινείς, σου χρειάζεται! Πρόσθεσε μόνο ένα “κι εγώ” στην αρχή και ένα “εδώ και καιρό” στη μέση. “Κι εγώ, δυστυχώς δεν μπορώ να ανταποκριθώ, εδώ και καιρό στη σχέση. Λυπάμαι.”
Έχεις την εντύπωση πως θα κερδίσεις κάτι αν =κοιτάζεις κάθε μέρα τι έκανε στα social; Ευτυχώς υπάρχουν τα block. Μου αρέσουν και τα unfollow που είναι μια από τις πιο γελοίες ευκολίες, όμως έχουν και μια ειλικρίνεια. Ο χωρισμός εξάλλου δεν είναι ένα τεράστιο unfollow; Αν δεν με ακούσεις, να ξέρεις πως ό,τι ποστάρει, αν μόλις χωρίσατε, είναι συνήθως έτσι κι αλλιώς ψέματα.
Ζουμ, μπορείς να κάνεις στις φωτογραφίες που είστε μαζί, αν σε κολακεύουν, και να κόψεις το υπόλοιπο και να πετάξεις τη φάτσα του-της πρώην. Ακούγεται σκληρό αλλά τα χιλιάδες αναμνηστικά στιγμιότυπα του έρωτα που πήγε περίπατο δεν βοήθησαν κανένα να προχωρήσει. Χρειάζεσαι στα αλήθεια 5489 φωτογραφίες με κάποιον που σύντομα θα αντικαταστήσεις;
Ηλίθιοι πάντα υπάρχουν, και θα εμφανιστούν την επόμενη ημέρα του χωρισμού και θα σου πουν πως λυπούνται διότι νομίζουν πως θέλεις συμπαράσταση. Θα σε βοηθήσει πολύ (πίστεψέ με) να μην τους μιλήσεις. Βρες κάτι άλλο που να απέχει από την πραγματικότητα να πεις. “Χωρίσαμε γιατί άκουγε Νταλάρα”, για παράδειγμα. Θα αποστομώσεις όποιον ρωτήσει γιατί τελειώσατε τη σχέση σας και θα σε αφήσει ήσυχο.
Θέλατε διαφορετικά πράγματα. Σκέψου τι θα ήταν ιδανική σχέση για το μέχρι πρότινος ταιρι σου και στη συνέχεια σύγκρινε την με το δικό σου όνειρο. Στο δικό σου περνάς καλύτερα έτσι δεν είναι;
Ίσως να μην έχει νόημα να συναντηθείτε για να χωρίσετε.Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν αυτό και γιατί υπάρχει ολόκληρη “σχολή” στο ζήτημα. Κάποιοι κάνουν και αποχαιρετιστήριο σεξ και κατά την άποψη μου δεν θέλουν κατά βάθος να χωρίσουν. Προτιμώ τα ανώδυνα γρήγορα κοψίματα των σχέσεων, σαν χτυπήματα καράτε. Αλλά αυτό είναι θέμα χαρακτήρα και στυλ.
Κηδεία. Ακούγεται μακάβριο αλλά αν μόλις χώρισες θα σε βοηθήσει να κηδεύσεις την σχέση σου. Όχι τον ίδιο τον πρώην αλλά την σχέση. Να πεις λίγα ωραία λόγια για πόσο αξέχαστα ήταν και να θάψεις τα ενθύμια. Κάποιοι προτιμούν την καύση.
Λένε πως σου παίρνει τον μισό χρόνο από αυτόν που είχατε σχέση για να πάψεις να αναπολείς την σχέση σου. Αν ήσασταν μαζί 45 χρόνια…είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο.
Μέρη που πηγαίνατε μαζί. Καλό θα ήταν να τα αποφεύγεις όταν χωρίζεις και έχεις ακόμη κόμπο στον λαιμό σου. Έχω κάνει χιλιόμετρα αποστάσεων αποφεύγοντας ακόμη και να οδηγήσω σε συγκεκριμένες γειτονιές και δεν το μετανιώνω.
Ναι, κάποτε περνάει η πικρία, το πρόσκαιρο μίσος και η θλίψη του χωρισμού. Δεν θα είσαι συνέχεια έτσι, δεν αποκλείω το να γίνετε και φίλοι, θέλει όμως καιρό. Οι φιλίες αμέσως μετά τον χωρισμό είναι γελοιότητες
Ξέρεις πως έφτασε η ώρα να χωρίσεις μια δεδομένη στιγμή. Η απογοήτευση είναι κουβάς με νερό που πέφτει πάνω σου ξαφνικά και σε λούζει. Συγκεντρώσου σε αυτή στιγμή που τα άλλαξε όλα αν τείνεις να χάνεις τη σιγουριά σου στο ότι πρέπει να χωρίσεις.
Όταν θες να χωρίσεις αλλά διστάζεις (ακούγεται κλισέ) σκέψου την υποχρέωση που έχεις στους άλλους αλλά κυρίως στον εαυτούλη σου να ζήσεις καλύτερα.
Προγραμμάτισε ώρες τις ημέρας που θα σκέφτεσαι τον χωρισμό σου.Το έχω κάνει. Ακούγεται χαζό αλλά δουλεύει. Αν οι σκέψεις σε κατακλύζουν όταν προσπαθείς να δουλέψεις, πες στον εαυτό σου “θα τα σκεφτώ όλα αυτά στις 5.15, στις 8.30 θα αναπολήσω εκείνες τις διακοπές στη Σαλαμίνα”. Μετά από λίγο καιρό, αρχίζεις να ξεχνάς αυτά τα θλιβερά ραντεβού και μαζί τους και την Σαλαμίνα.
Ρεπορτάζ για το τι κάνει αυτόν τον καιρό ο-η πρώην σύντροφος είναι κάτι που επιμένουν να σου μεταφέρουν οι πλέον αδιάκριτοι, μάλλον γιατί θέλουν να τους προσέξεις. Κόψε τους με ένα “Μιλάμε στο τηλέφωνο ταχτικά, τα ξέρω αυτά που μου λες.”
Σεξ. Ήταν καλό. Υπάρχει καλύτερο. Σίγουρα.
Τom Hardy. Μπορεί να περνάει από δίπλα σου, να του αρέσεις, να έχει χωρίσει πρόσφατα αλλά εσύ να μην τον δεις γιατί είσαι απασχολημένη με το να τσακώνεσαι με τη δυσλειτουργική σχέση σου πριν μπείτε στο πλοίο για Αίγινα.
Υπάρχει η περίπτωση να πιστεύεις, ίσως για να νιώσεις καλύτερα, πως σας χώρισαν τρίτοι. Με το χέρι στην καρδιά σου λέω πως αποκλείεται.νΑν δεν είχατε προβλήματα δεν θα χωρίζατε, ο,τι και να συνέβαινε. Στους τρίτους οφείλεις λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Φως υπάρχει πάντα στο τέλος του τούνελ. Το 70% όσων χωρίζουν από μια σοβαρότατη σχέση, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν βρει την επόμενη. Δεν θυμάμαι ποιο πανεπιστήμιο είχε κάνει την έρευνα, αλλά ας πούμε πως ήταν της Ιντιάνα.
Χωρισμός είναι μια λέξη αρνητικά φορτισμένη. Κακώς. Προσπάθησε να σκεφτείς λόγους που οι χωρισμοί είναι θετικοί και θα σου έρθουν παραδείγματα από το περιβάλλον σου, ή την προϊστορία σου, που θα σε πείσουν.
Ψυχολογία. Αν έχεις αποφασίσει να χωρίσεις, βρες μια στιγμή που έχεις καλή ψυχολογία ή κάτι να σε απασχολεί ώστε να αφιερωθείς σε αυτό. Είμαστε οι καλύτεροι επαγγελματίες όταν χωρίζουμε, διότι κακά τα ψέματα δεν έχουμε ζωή σε εκείνη τη φάση.
Ωραία τα είπαμε όμως το να χωρίζεις δεν είναι και δεν θα γίνει εύκολο. Είναι μια διαδικασία. Αν ήταν τόσο φανταστική η σχέση, αν είχε το σωστό είδος αγάπης δεν θα χωρίζατε, δεν θα είχατε φθορές, καυγάδες. Μη ξεχνάς πως ο χωρισμός είναι ένα προσωπικό αφήγημα. Μπορείς στον εαυτό σου να βρεις δικαιολογίες, να πεις πως για όλα έφταιγε ο άλλος ή πως σε ζήλευε (που είναι μεγάλο hit μεταξύ χωρισμένων). Δικός σου είναι ο χωρισμός ο,τι θέλεις τον κάνεις.