Ζούμε σε έναν κόσμο, που μεγάλο μέρος της κοινωνικοποίησης έχει περάσει στην ψηφιακή πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι τρομερά εύκολο να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, όταν πλέον έχεις τελειώσει με σχολεία και πανεπιστήμια, πέρα από τα πλαίσια κοινών παρεών. Όταν έχεις και ένα social anxiety και γενικά δεν είναι το καλύτερο σου να προσεγγίζεις ανθρώπους, όπως εγώ, η κοινωνικοποίηση σου μειώνεται ακόμα περισσότερο. Πώς μπορείς, λοιπόν, να γνωρίσεις νέους δυνάμει φίλους; 

Grad Student How-To: Getting the Most Out of Your Time at NYU

Πριν μερικούς μήνες, έγραψα για τα friendship apps, εφαρμογές που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα dating apps, αλλά έχουν σκοπό ακριβώς να κάνεις φιλίες. Από αυτά το Bumble BFF ήταν το πιο εύχρηστο, αλλά και αυτό που είχε μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι δεν χάνω κάτι να του δώσω μία ευκαιρία. Περίπου δυόμιση μήνες μετά, δεν είμαι ξεκάθαρα ειδήμων, αλλά μπορώ πλέον να κάνω μία κριτική στην εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά της.

Πώς λειτουργεί το πράγμα; 

Το Bumble BFF ακολουθεί κατά πολύ τη λογική των dating apps, κυρίως γιατί η “θυγατρική” εφαρμογή του είναι ένα dating app. Φτιάχνεις το προφίλ σου με μάξιμουμ έξι φωτογραφίες, γράφεις κάτι για τον εαυτό σου και απαντάς σε κάποιες στάνταρ ερωτήσεις, όπως το τι θες να κάνεις με τους νέους σου φίλους, αν πίνεις αλκοόλ, αν καπνίζεις και αν γυμνάζεσαι. Παράλληλα, μπορείς να επιλέξεις να απαντήσεις και τρεις ερωτήσεις ανάπτυξης, για να δείξεις καλύτερα την προσωπικότητά σου, όπως το αγαπημένο σου στοιχείο στους άλλους ανθρώπους και ποια είναι η τέλεια έξοδος για εσένα. Επιπλέον, μπορείς να συνδέσεις το προφίλ σου στο Instagram και τον λογαριασμό σου στο Spotify, ώστε οι άλλοι να δουν τους καλλιτέχνες, που ακούς περισσότερο.

Όταν φτάσει η ώρα να βρεις φίλους, κάνεις κλασικά swipe right ή swipe left και αναλόγως ματσάρεις και μπορείς να μιλήσεις με τον άλλον. Η ιδιαιτερότητα της εφαρμογής είναι πως, αν δεν έχεις ξαναμιλήσει ποτέ με κάποιον, έχεις ένα 24ωρο να ξεκινήσεις επικοινωνία μαζί του, αλλιώς χάνεις την ευκαιρία να τον γνωρίσεις. Αυτό αναιρείται αν πληρώσεις το premium, αλλά προφανώς και δεν έχω πληρώσει το premium. 

Swipe left swipe right chastity belt GIF - Trouver sur GIFER

Έχει αποτέλεσμα; 

Ναι και όχι, ανάλογα πώς θα το δεις. Για την ώρα, δεν έχω επιδιώξει διά ζώσης επαφή με κανένα άτομο, που έχω γνωρίσει στην εφαρμογή. Αντίστοιχα, μόνο ένα το έχει επιδιώξει από εμένα, αλλά ένιωσα ότι η επικοινωνία και τα vibes μας δεν ταίριαζαν, οπότε δεν συνέβη. Εξάλλου, γράφτηκα στην εφαρμογή, για να βρω άτομα, που ταιριάζω, ώστε να κάνω παρέα, και όχι απλά για να επεκτείνω τον κύκλο μου ακόμα και με μη συμβατές μου προσωπικότητες, με τις οποίες έχω περισσότερες πιθανότητες να μην περάσω καλά.

Βέβαια, το ότι δεν έχω βγει με κανέναν δεν σημαίνει ότι δεν έχω βρει άτομα, που ευχαριστιέμαι να τούς μιλάω και η επικοινωνία είναι καλή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τρομερά πολλά, αλλά αυτό συμβαδίζει σε τεράστιο βαθμό και με τις κοινωνικές επιλογές μου in real life. Υπάρχουν, πάντως, άνθρωποι που μιλάμε συχνά, λέμε τα νέα μας και γελάμε σε συζητήσεις μας. Γιατί τότε δεν έχουμε βρεθεί από κοντά; Υποθέτω για τους ίδιους λόγους, που μπορεί να μην βγεις με κάποιον, που έχεις γνωρίσει εκτός διαδικτύου· τα προγράμματά σας μπορεί να είναι γεμάτα και ασύμβατα για την ώρα, στα λίγα κενά σου συνήθως προτιμάς να βρίσκεσαι με τους ήδη πολύ κοντινούς σου και, προφανώς, η οθόνη δεν αναιρεί την ύπαρξη του social anxiety και άλλων πιθανών ντροπών, που μπορεί να σε κάνουν να διστάζεις να προτείνεις εσύ ο ίδιος μία έξοδο. 

Trying To Make Friends Making Friends GIF - Trying To Make Friends Making Friends Friends - Discover & Share GIFs

Κατακλείδα

Όπως λέμε ότι κάποιες φορές τα dating apps θυμίζουν στα σημεία την πραγματική ζωή, έτσι συμβαίνει και με τα friendship apps. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν θα βρεις διά μαγείας μόνο ανθρώπους, με τους οποίους ταιριάζεις απόλυτα. Σήμαινει ότι μπορεί να βρεθείς στον ίδιο χώρο (aka να ματσάρεις) με κάποιον και τελικά να αποφασίσετε και οι δύο ότι δεν ενδιαφέρεστε να γνωριστείτε. Σημαίνει ότι κάποιος, που στην αρχή σού φαινόταν ενδιαφέρον, τελικά μπορεί να καταλήξει να είναι βαρετός ή και εκνευριστικός για τα γούστα σου. Σημαίνει ότι κάποιος, που εσύ ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα, μπορεί να σε βρει βαρετό ή εκνευριστικό για τα γούστα του και να κόψει επικοινωνία. Και, φυσικά, σημαίνει ότι μέσα στο χάος θα βρεις και κάποιον να μπορείς να μιλήσεις με ευχαρίστηση, είτε καταλήξετε να το κάνετε μόνο μέσω μηνυμάτων είτε παρέα με ποτό. 

Meet Your Best Friends GIFs - Get the best GIF on GIPHY

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!