Ο γάμος χρειάζεται δουλειά, λέει το κλισέ. Τι είδους δουλειά δηλαδή,  αναρωτιέμαι κάθε φορά που το ακούω. Γιατί αν ξέραμε τι σόι δουλειά απαιτεί ο γάμος τόσοι παντρεμένοι, ευχαρίστως θα την κάναμε. Θα σκάβαμε για παράδειγμα ένα χωράφι με πέτρες, θα περνάγαμε πλακάκια στο μπάνιο, θα βάζαμε καινούργια πατώματα σε ολόκληρο σπίτι, προσωπική εργασία όλα αυτά και έτοιμο το οικοδόμημα: ένας γάμος κοπιώδης, όπου όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι.

Θα άξιζε και θα συνέφερε. Απόλυτη σύμπνοια, μηδενική γκρίνια και σεξ λες και παίζουμε  σε πορνοταινία! Όμως η δουλειά που θέλει ο γάμος δεν είναι δυστυχώς χειρωνακτική και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να σου εξηγήσει τις αοριστίες που όλοι σου λένε με ύφος κάπως μυστηριώδες καθώς κατά βάθος, ούτε εκείνοι έχουν ιδέα τι κάνουν στον γάμο τους. Οι γνώσεις και η παραφιλολογία που υπάρχουν διαθέσιμες για το γάμο, τελειώνουν στα νυφικά. Από εκεί και πέρα αρχίζει η  μαύρη τρύπα, δεν μπορείς και να θες, να αντιμετωπίσεις τον γάμο διαβασμένη. Υπάρχουν εγχειρίδια για τα παιδιά, τα σκυλιά, τους κήπους, αλλά ούτε ένας παγκοσμίως  αποδεκτός, σαφής οδηγός που να λέει “Ο γάμος και τι να περιμένετε”.

Είναι λες και υπάρχει συνωμοσία: Θα λέμε σε όλους πόσο υπέροχες είναι οι σχέσεις, ώστε να θέλουν να παντρευτούν και μόλις παντρευτούν θα τους αποκαλύψουμε πόσο απαίσιος είναι ο γάμος που τόσο ήθελαν.

Οι άντρες είναι οι πλέον αδικημένοι. Παντρεύονται και μετά πρέπει να αντιμετωπίσουν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον αστικό μύθο πως τελικά είναι κορόιδα που παντρεύτηκαν γιατί αν δεν παντρεύονταν, θα ζούσαν τη ζωή ενός international playboy.

Από αγάπη για την ανθρωπότητα με αδυναμία στους παντρεμένους μάζεψα κι άλλους απαράδεκτους μύθους πως αν δεν τους πιστέψεις, μάλλον τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα:

Όταν συμβιώνεις με κάποιον καλά, ξέρεις πως και ο γάμος θα είναι καλός

Η συμβίωση είναι μια γενική πρόβα του γάμου, χωρίς τη ρουτίνα, την κούραση και την σχέση σε συνθήκες που ισχύουν μόνο μακροπρόθεσμα. Θα έλεγα πως τα παιδιά είναι το απόλυτο τεστ για το πώς μπορείς με κάποιον να συνυπάρξεις όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες ή όχι και τόσο ρομαντικές.

Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί δεν αντέχουν την αβεβαιότητα της σχέσης και έτσι κάπως ησυχάζουν όταν παντρευτούν, όμως ο γάμος δεν είναι σωσίβιο. Αν δεν τα πηγαίνετε καλά και η τριβή του γάμου γίνεται μεγεθυντικός φακός. Όχι, τα παιδιά δεν θα σας κάνουν αυτομάτως να δεθείτε, συγνώμη αν χαλάω το όνειρο.

Ο γάμος σας φέρνει πιο κοντά  

Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί δεν αντέχουν την αβεβαιότητα της σχέσης και έτσι κάπως ησυχάζουν όταν παντρευτούν, όμως ο γάμος δεν είναι σωσίβιο αν δεν τα πηγαίνετε καλά και η τριβή του γάμου λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός.

Όχι, τα παιδιά, δεν θα σας κάνουν αυτομάτως να δεθείτε, συγνώμη αν χαλάω το όνειρο.  Τα παιδιά για λόγους που θα χρειαζόμουν τρεις τόμους για να σας εξηγήσω, δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές όσο καμιά άλλη κατάσταση που εγώ τουλάχιστον έχω ζήσει. Σε αφήνουν άυπνο, σε μετατρέπουν σε υπηρέτη των αναγκών τους και απαιτούν την απερίσπαστη αφοσίωση σου όσο είναι ξύπνια, αλλά ακόμη και όταν κοιμούνται, καθώς και κοιμισμένα  δεν μπορούν να είναι μόνα τους. Έτσι η δική σου ζωή έρχεται δεύτερη και ο γάμος σας ίσως τρίτος. Δεν πειράζει, αλλά είναι σαν να το ξέρουν τα άτιμα.

Με το που συναντούν τους γονείς τους στο μαιευτήριο, γίνονται η  βόμβα που μπορεί να τινάξει τη σχέση αν δεν είναι συμπαγής, δεν είπαμε τέλεια αλλά τουλάχιστον συμπαγής. Το ζευγάρι μπορεί ίσως να δεθεί με το αίσθημα επίτευξης του μεγαλώματος ενός παιδιού, όμως μέχρι να έρθει αυτό, έχετε πολλές πάνες να αλλάξετε και πολλές καταστροφικά σαββατοκύριακα να ζήσετε. Το παρακάτω είναι νόμος. Μην κάνεις παιδί με κάποιον που δεν τα πας ιδιαίτερα καλά γιατί θα τα πας χειρότερα στη συνέχεια.

Πότε μην πάτε για ύπνο θυμωμένοι

Μπαρούφα!  Τα παντρεμένα ζευγάρια πηγαίνουν συνέχεια για ύπνο χωρίς να έχουν λύσει τις διαφορές τους. Δεν είμαστε τίποτα Ελβετοί, να τα συζητάμε όλα και να τα λύνουμε  και κατά την άποψη μου δεν είναι λίγες οι φορές που ο ύπνος αποδεικνύεται τόσο λυτρωτικός που αν μπορούσα θα ήθελα στη μέση ενός καυγά, να μπορώ να πέσω ξερή και να αρχίσω να ροχαλίζω.

Το επόμενο πρωί συνήθως όλα είναι καλύτερα, ειδικά αν ο παραλογισμός είχε φτάσει να κατακλύσει τον διάλογο. Αυτό που αναμφίβολα ισχύει, είναι πως δεν μπορείς να κρατάς απωθημένα και περισσότερη πίκρα από αυτή που σου αναλογεί. Είναι λάθος να μη βάζεις καλό προηγούμενο μετά από μια διαφωνία κι αυτό θα ήθελα να το τονίσω. Κάντε κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά, ακόμα και αν αυτό είναι το πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ μαζί και γελάσετε με κάτι ανόητο. Χρειάζεται, σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις να θυμάσαι, πως είστε μαζί γιατί έτσι η ζωή είναι καλύτερη, αν η κοινή ζωή σας είναι χάλια, χωρίζεις.

Αν μπλέξουν τρίτα πρόσωπα, πάει ο γάμος

Η τελευταία παράγραφος του προηγούμενου μύθου, αποτελεί εξήγηση που κολλάει πολύ καλά εδώ. Αν περνάς καλά, κανένα τρίτο πρόσωπο, εξωσυζυγική σχέση ή πεθερά δεν μπορεί να σε χωρίσει. Τόσο απλά. Στιγμές αδυναμίας έχουν όλες και όλοι.

Γάμος σημαίνει παιδιά

Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε, αλλά ένα από τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια που ξέρω, δεν έκαναν παιδιά γιατί δεν ήθελαν. Ο περίγυρος τους έχει πρήξει στις αδιάκριτες ερωτήσεις κι όμως εκείνοι κρατάνε γερά. Οι γάμοι, δεν χρειάζεται να μοιάζουν.  Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα από αυτά που κάνουν οι υπόλοιποι, όπως  να τρέχετε στα πεθερικά σας κάθε Κυριακή ή να πηγαίνετε διακοπές με άλλα ζευγάρια, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να σας ευνοήσει στη σύγκριση. Λες : δεν είμαστε τουλάχιστον σαν τον Τάκη και την Μαρία και η ψυχή σου αγαλλιάζει. Δεκτό.

Ο γάμος είναι τυχερό

Μέχρι ενός σημείου δέχομαι πως μπορεί να σου τύχει ο Δόκτορ Τζέκιλ και ο Μίστερ Χάιντ, αν όμως εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις ψυχοπαθών και τις απολύτως λανθασμένες επιλογές, ο γάμος είναι σε μεγάλο βαθμό, στο χέρι του ζευγαριού να πετύχει. Οι άνθρωποι εξάλλου αλλάζουν. Τον παντρεύτηκες γιατί σου φάνηκε πως μοιάζει στον Τομ Χαρντι αλλά μετά από έξι χρόνια μπορεί να σου φαίνεται ή να έχει γίνει σαν τον  Ζακ Γαλιφιανάκη. Αυτά  συμβαίνουν. Πέρα από τα τυχερά και τα άτυχα, όποιος θέλει να είναι ευτυχισμένος στο γάμο του έχει καλές πιθανότητες να είναι. Οι περισσότεροι χωρισμένοι που ξέρω ήξεραν, νωρίς, πως θα χώριζαν.

 

Τα date nights σώζουν

Εδώ γελάμε με την ψυχή μας. Πρόκειται για μάστιγα. Φανταστείτε, δυο κουρασμένους ανθρώπους, με δουλειές και οικογενειακές υποχρεώσεις να αποφασίζουν τελείως αφύσικα, βιάζοντας την διάθεση τους και ενώ βλέπουν ο ένας τον άλλον κάθε μέρα, να ντυθούν και να επιβάλουν στους εαυτούς τους την εντύπωση πως βγαίνουν ραντεβού. Για να μην βγαίνουμε ραντεβού παντρευτήκαμε! Αυτά είναι για τον Ντέβιντ Μπεκαμ και την Βικτώρια! Φαντάσου τον εαυτό σου, να σέρνεις τον Γαλιφιανάκη της προηγούμενης παραγράφου έξω, ντε και καλά για να πείτε πως βγήκατε date. Προτιμώ την έξοδο ως έξοδο χωρίς φτιασιδώματα. Βγήκαμε για να βγούμε δηλαδή, χωρίς συγκεκριμένο τίτλο και περιγραφή, δεν ξέρω βέβαια αν συμφωνεί κι ο Ζακ με αυτή την άποψη.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!