Ήταν πριν περίπου δύο χρόνια, όταν ο σύντροφός του Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, ανακάλυψε ότι μία συγγενής του ήταν έγκυος. Η γυναίκα, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να φροντίσει το παιδί, οπότε ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα κατέληγε σε κάποιο ίδρυμα. Μέσα σε μία στιγμή, το ζευγάρι κοιτάχτηκε και πήρε αμέσως την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα και να γίνουν εκείνοι οι γονείς του αγέννητου ακόμα παιδιού.  

Να πούμε ότι τα κατάφεραν. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία περίπτωση συγγενικής αναδοχής, βάσει της οποίας το δικαστήριο δίνει την επιμέλεια του παιδιού στους συγγενείς, εφόσον οι βιολογικοί γονείς κριθούν ακατάλληλοι για να το μεγαλώσουν και να το φροντίσουν. “Νομίζω η καρδιά μιλάει σε κάποιες κρίσιμες στιγμές της ζωής, όσο μεγάλες και ιλιγγιώδεις αν μας φαίνονται. Αν η καρδιά γλυκαθεί και γύρει προς τα εκεί, σου δίνει τη δύναμη να κάνεις πράγματα που δεν περίμενες ποτέ. Είναι αυτό που θεωρώ το μεγάλο δώρο της ζωής μου”, αναφέρει σήμερα για την τότε απόφασή τους ο Μιχάλης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή Pop Up 

Το κενό στο ελληνικό οικογενειακό δίκαιο

Ωστόσο, το ζευγάρι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με αρκετά άλλα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Γιώργος Μακρής, ως συγγενής του παιδιού, έχει καταφέρει σήμερα να θεωρείται και νομικά γονιός του. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει και για τον σύντροφό του. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Οικονόμου, εκείνος αποτελεί τον “αόρατο γονιό”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πατέρας του γιου του έμπρακτα, με την αγάπη και την φροντίδα που του χαρίζει. Την ίδια στιγμή, όμως, στα μάτια του νόμου δεν έχει καμία σχέση με το παιδί και δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω του.  

Στη συνέντευξή του, με τον Ιορδάνη Παπακυριακού, εξήγησε ότι το κενό αυτό στο οικογενειακό δίκαιο δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τον ίδιο. Στην πραγματικότητα, είναι σαν το κράτος να λέει στον γιο του ότι τον άνθρωπο που ξέρει ως πατέρα του, εκείνο δεν θεωρεί ότι είναι. Όσο για την γνωστή δικαιολογία ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αναγνωριστούν νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια ως γονείς; Ο ίδιος απαντάει ότι μπορεί να μην μοιάζει έτοιμη, αλλά πιστεύει ότι είναι.  

Αναλυτικά ο ηθοποιός δήλωσε για το νομοθετικό κενό: “Εμείς είμαστε ομόφυλη οικογένεια, ομόφυλο ζευγάρι, που ακόμα από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να μάς καλύπτει. Εγώ συγκεκριμένα είμαι ο αόρατος γονιός, γιατί ο σύντροφός μου σχετίζεται συγγενικά με το παιδί. Εμένα, από την άλλη, δεν με καλύπτει κάποια νομοθεσία αυτή την στιγμή, ώστε να έχω δικαιώματα στο παιδί. Ελπίζω σύντομα να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα και να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια, τις ομόφυλες οικογένειες. 

Δεν είναι μόνο η δική μου μεριά. Είναι και από τη μεριά του παιδιού. Το να το μεγαλώνουν δύο άνθρωποι, που η Πολιτεία δεν θεωρεί ότι και οι δύο είναι γονείς του. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η κοινωνία μπορεί να μην μοιάζει, αλλά νομίζω είναι έτοιμη για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο”.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!