Ο κόσμος γύρω μας καίγεται. Όλο και περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλων πυρκαγιών που είναι σχεδόν αδύνατον να σβηστούν και κατακαίνε ανεξέλεγκτες, δάση, βλάστηση, υποδομές και περιουσίες, ενώ έχουν καταστροφική επίπτωση στην άγρια ζωή. Εκατομμύρια στρέμματα παραδίδονται στις φλόγες, αφήνοντας πίσω τους εκτάσεις που όσο και να θέλει ο άνθρωπος είναι αδύνατο να αποκαταστήσει άμεσα.

Πως όμως φτάσαμε στο σημείο να καίγεται ο πλανήτης μας και να μην είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα το ουσιαστικό άμεσα; Λόγω της κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται γύρω μας με πολύ ταχύ ρυθμό, πολλά σημεία του πλανήτη μετατρέπονται σε πιθανές μπαρουταποθήκες, έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή. Η χρόνια ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες, η νεκρή ή αποψιλωμένη βλάστηση, οι δυνατοί άνεμοι και οι δυνατές καταιγίδες κεραυνών έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες πρόκλησης πυρκαγιών, μια κατάσταση την οποία οι επιστήμονες που μελετούν το κλίμα έχουν ονομάσει ως «εποχή της megafire». Ο ανεπαρκής τρόπος διατήρησης των δασών, λανθασμένες τοπικές πολιτικές σχετικά με την διατήρηση του περιβάλλοντος και η ανθρώπινη ανάπτυξη σε περιοχές υψηλού κινδύνου, συνδυάζονται δυστυχώς με τέτοιον τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η καταστροφή που μπορεί να προέλθει από τέτοιες πυρκαγιές.

Όσο εμείς οι άνθρωποι εξορύσσουμε και καίμε υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο, ανεβαίνει το ποσό των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η θερμοκρασία της. Περισσότερη ζέστη περισσότερη θερμική ενέργεια στα αυτοσυντηρούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι η ανθρωπογενής παρέμβαση να επιταχύνει τις συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου και κατά συνέπεια πιο συχνές και ισχυρές φωτιές και καταιγίδες. Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Οι ίδιες οι mega-πυρκαγιές συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή διότι εκλύουν μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και οι ίδιες.

Δυστυχώς καμιά περιοχή του πλανήτη δεν εξαιρείται πλέον από τον κίνδυνο καθώς τέτοιες φωτιές έχουν ξεσπάσει ακόμα και σε πολύ ψυχρά κλίματα όπως της Σιβηρίας. Οι περσινές φωτιές της Αυστραλίας έκαψαν το 20% των δασών της χώρας ενώ προκάλεσαν ζημιές 110 δις δολαρίων. Ένας κόσμος που θερμαίνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει περισσότερες τέτοιες φωτιές τέρατα. 8 από τις 19 πιο ζεστές χρονιές στην ιστορία, προέκυψαν μετά το 2001, σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, ενώ έχουμε μόλις διανύσει την πιο θερμή καταγεγραμμένη δεκαετία.