Tις πρώτες εβδομάδες μετά την δήλωση-βόμβα της Σοφίας Μπεκατώρου και του τεράστιου κινήματος που προέκυψε στην χώρα μας από εκεί και πέρα, τα social media αποτελούσαν στην κυριολεξία την αρχή και το τέλος της ημέρας μας, καθώς εκεί προέκυπταν συνεχώς νέες εξελίξεις, συζητήσεις, μαρτυρίες, εξομολογήσεις και αντιπαραθέσεις που αφορούσαν το ελληνικό #ΜeToo, το τροφοδοτούσαν και προσέφεραν το κατάλληλο έδαφος ώστε να ανθίσει περαιτέρω. Μέσα σε αυτό το κλίμα αγανάκτησης αλλά συνάμα και απελευθέρωσης, αρκετοί νέοι δημιουργοί φάνηκαν να εμπνέονται και να παράγουν νέα έργα, βασισμένα στην εποχή αλλά με την δική τους σφραγίδα. Κάπως έτσι προέκυψε και το Υ.Γ. Υστερόγραφο Ισότητα, ένα fashion project που, όπως δηλώνει, έβαλε σκοπό να σπάσει το κατεστημένο με στιλ. Επιχείρηση αποκλειστικά γυναικεία, η οποία λάνσαρε T-Shirts, hoodies, μάσκες και κούπες με κύριο σκοπό την ενίσχυση του girl power και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από έναν pop, πρωτότυπο και μοδάτο τρόπο. Εμείς μιλήσαμε με τις τέσσερις δημιουργούς.

Ποια άτομα βρίσκονται πίσω από το brand και ποια η μεταξύ σας σχέση;

Πίσω από το Υ.Γ. Υστερόγραφο Ισότητα είμαστε μια ομάδα από τέσσερις εντελώς διαφορετικές γυναίκες στα 40 μας από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Είμαστε και οι τέσσερις μητέρες και φίλες μεταξύ μας από τα παιδικά μας χρόνια.

Πώς προέκυψε η ιδέα και πόσο καιρό σας πήρε να την υλοποιήσετε;

Μέσα στην καθημερινότητα της καραντίνας και ενώ ήδη δουλεύαμε μαζί στη βιομηχανία της μόδας και του εμπορίου γεννήθηκε η ανάγκη να κάνουμε κάτι διαφορετικό.  Νιώσαμε ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που να έχουν κάτι να πουν και να μην απευθύνονται μόνο στα “κορίτσια μας”, στα “προλάβετε ένα τελευταίο έμεινε”, στο “τι σας έχουμε σήμερα”.  Καλά είναι και αυτά αλλά είμαστε πολλά περισσότερα.
Όταν η αναζήτηση άρχισε και δεν βρίσκαμε τίποτα να μας πει αυτό το κάτι παραπάνω, ήρθε η ιδέα να το πούμε εμείς. Έτσι λοιπόν κοντά στα Χριστούγεννα του 2020 εμπνευστήκαμε την ιδέα και ξεκινήσαμε άμεσα την υλοποίηση της. Στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω πως την χρονική στιγμή την οποία ήδη είχαμε επιλέξει  τα “μηνύματα” και τα ρούχα προς τύπωση, κάνει την  εμφάνιση του ελληνικού #ΜeToo. Προς μεγάλη έκπληξη και ανακούφιση μας  καταλάβαμε πως, αν και τελείως συμπτωματικά, ήταν κατάλληλη η στιγμή για να έχει νόημα και αποτέλεσμα η ιδέας μας.

Μιλήστε μας για την έμπνευση πίσω από το όνομα “Υστερόγραφο Ισότητα”

Το Υ.Γ. Υστερόγραφο Ισότητα είναι ό,τι ακριβώς λέει και το όνομα του, είναι η κατακλείδα της ιστορίας μας. Αυτό το κάτι παραπάνω που θέλαμε να πούμε. Δουλεύοντας μαζί, νιώσαμε την ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μιας γυναίκας, ενός ανθρώπου γενικότερα, και χωρίς ταμπού να σπάσουμε τα στερεότυπα.  Όλα αυτά που θα αλλάξουν την ζωή μας προς το καλύτερο με γνώμονα την αποδοχή, την ισότητα και τον σεβασμό. Αν τολμάς να τα σκεφτείς, τολμάς να τα πεις. Κάπως έτσι λέμε τις ιδέες μεταξύ μας, κουβεντιάζουμε με τους ανθρώπους γύρω μας και από τα social και καταλήγουμε στα “μηνύματα” που θα τυπώσουμε στα μπλουζάκια και στις κούπες μας.  Με την σκέψη ότι αν εκφράζουν και εσένα, τόλμησε να τα φορέσεις.Έτσι θα ενωθούν οι φωνές μας, θα παρασύρει ο ένας τον άλλον και θα ακουστούν δυνατά.

Πώς αποφασίζετε ποια θα είναι τα logo που εμφανίζονται πάνω στα T-Shirts και τα υπόλοιπα προϊόντα σας; Αληθεύει ότι κάποιο μέρος των κερδών δωρίζεται σε οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Το όλο εγχείρημα του e shop Υ.Γ.  έχει ως στόχο να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνεπώς το 10% των εσόδων από την πώληση των προϊόντων μας πηγαίνει ανά διαστήματα και σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό.

Έχετε προσωπική επαφή με τους πελάτες σας; Ποιο το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε λάβει;

Έχουμε άμεση και ουσιαστική επαφή με τους πελάτες μας κυρίως μέσω των social media και όχι μόνο. Η διάδοση των μηνυμάτων μέσω των προϊόντων μας και η επίτευξη του σκοπού μας εξαρτάται πολύ από την επικοινωνία και την συνεχή ανταλλαγή απόψεων. Και όταν αυτό γίνεται με ανθρώπους με τους οποίους μιλάνε την ίδια γλώσσα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Δεχόμαστε συνεχώς πολύ ωραία σχόλια. Αλλά για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να μας εμπιστευτούν και να μοιραστούν μαζί μας πολύ προσωπικές ιστορίες. Και αυτό είναι σπουδαιότερο από οποιοδήποτε σχόλιο.

 

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με το MeToo και την θέση της γυναίκας από εδώ και πέρα;

Μπορούμε, θέλουμε και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Το οφείλουμε σε αυτούς που είχαν την γενναιότητα να μιλήσουν αλλά κυρίως τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Θεωρούμε ότι τελικά είμαστε η γενιά που θα μιλήσει για όλα εκείνα τα οποία οι προηγούμενες δεν τόλμησαν ή δεν ήξεραν τον τρόπο. Πρέπει αυτό το “ηφαίστειο” του #MeToo στην χώρα μας να είναι η αφετηρία μίας πορείας που θα φέρει αλλαγές στις νοοτροπίες, την ανοχή και την νομική προστασία.

Ποια μερικά σχέδια για το μέλλον του brand σας;

Στο άμεσο μέλλον, πέρα από την οικονομική συνεισφορά μας, η ομάδα του Υστερόγραφου Ισότητα σχεδιάζει να συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις και σε διοργάνωση ομιλιών με θέματα την γυναικεία ενθάρρυνση, την ενίσχυση της ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων κάθε είδους.

Επιθυμία μας μέσα από τις δράσεις και τα προϊόντα μας είναι να σπάσουμε όλοι μαζί τα στερεότυπα και το κατεστημένο… με στιλ!

Μπορείτε να βρείτε το e-shop εδώ και να ακολουθήσετε το Y.Γ. Υστερόγραφο Ισότητα στο ίνσταγκραμ.