Αν δεν το γνωρίζεις, φέτος η Βασίλισσα Ελισάβετ έκλεισε 70 συνολικά χρόνια στον θρόνο, τα περισσότερα από κάθε άλλο προκάτοχό της. Φυσικά, αυτό τιμάται στο Ηνωμένο Βασίλειο με πολλαπλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η Bug Jubilee Read, μία λίστα βιβλίων που οργανώθηκε από τη BBC Arts and The Reading Agency και περιλαμβάνει έργα από συγγραφείς της κοινοπολιτείας, που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούν δέκα βιβλία σε κάθε δεκαετία, με διάσημους, αλλά και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς να περιλαμβάνονται. 

Πριν την κυκλοφορία της τελικής λίστας, μία μεγαλύτερη εκδοχή της είχε κυκλοφορήσει, που αποτελούταν από 153 βιβλία, τα οποία είχε ψηφίσει το κοινό. Ανάμεσά τους, ήταν και ένα από τα βιβλία της J.K. Rowling, συγκεκριμένα το Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Ωστόσο, δεν το είδαμε τελικά στην λίστα των 70, όπως και ούτε κάποιο άλλο από τα βιβλία της. Τι συνέβη; Η επίσημη στάση των κριτών είναι ότι έπρεπε να αποκλείσουν κάποιους διάσημους συγγραφείς, για να κάνουν χώρο για τους όχι τόσο γνωστούς. Αν αυτό πράγματι ισχύει, όμως, προκαλεί εντύπωση ότι επέλεξαν να βγάλουν εκτός ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παγκοσμίως. 

Ποιο είναι, λοιπόν, το πιο πιθανό σενάριο; Ότι η επιτροπή, αλλά και το Παλάτι δεν ήθελαν στη λίστα συγγραφείς, που είναι αμφιλεγόμενοι και αντιπαθείς σε μία μεγάλη μερίδα του κοινού. Η Rowling πέφτει ξεκάθαρα σε αυτή την κατηγορία, με τα τρανσφοβικά της παραληρήματα να τη βάζουν επανειλημμένα στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα τα έβαλε με τις αστυνομικές αρχές της Ουαλίας για την στήριξή τους στην LGBTQIA+ κοινότητα, αλλά και με την κυβέρνηση της Σκωτίας για ευνοϊκούς προς τα τρανς άτομα νόμους, που πέρασαν. Και οι δύο, χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Πάντως, όποια κι αν ήταν η αιτία του αποκλεισμού της, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν χαιρόμαστε, που σταδιακά την βλέπουμε να έρχεται όλο και πιο αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων και των λόγων της. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!