Χθες, 14 του Ιούλη έκανε πρεμιέρα το νέο documentary series ‘Victoria’s Secret: Angels and Demons’ στην πλατφόρμα του Hulu. Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, βλέπουμε και ακούμε τις μαρτυρίες πολλών υπαλλήλων αλλά και μοντέλων του brand, στις οποίες αφηγούνται όλα τα εξαιρετικά κακώς κείμενα που συνέβαιναν πίσω από τις για χρόνια κλειστές πόρτες της Victoria’s Secret. Και δυστυχώς όλα όσα λέγονται είναι από προβληματικά ως και εγκληματικά ζωγραφίζοντας την αληθινή πια εικόνα του πλέον αμαυρωμένου brand. Η αρχή της πτώσης ήρθε το 2016 όταν το κίνημα Metoo μόλις ξεκινούσε, και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε γίνει θεατές ενός rebranding που προσπαθεί να επανατοποθετήσει την εταιρεία στην αγορά με ένα πιο “υγιές” προσωπείο. Έπειτα ωστόσο από όλα αυτά που μόλις μάθαμε από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε. Μήπως θα ήταν καλύτερο αυτό το brand name να εξαφανιστεί εντελώς; Παρακάτω έχουμε μαζέψει τα πιο σκοτεινά μυστικά του κάποτε “δοξασμένου” κολοσσού.

Ο πρώην CEO του brand Lex Wexner φαίνεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Jeffrey Epstein

Όπως όλοι ξέρουμε σήμερα, ο Jeffrey Epstein είχε καταδικαστεί για κατά συρροήν σεξουαλικά κακουργήματα. Η πρώτη φορά που καταδικάστηκε ήταν το 2008, τότε ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος και ακουλούθως συνέχισε να διαπράττει τέτοιου είδους εγκλήματα. Το 2019 ήρθε η δεύτερη σύλληψη η οποία ωστόσο δεν πρόλαβε να καταλήξει σε δίκη αφού σύντομα ο Epstein βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Επισήμως οι αρχές ανακοίνωσαν πως επρόκειτο για αυτοκτονία, κάτι το οποίο έκτοτε δεν έχει αποδειχτεί.

Με αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν ο πρώην CEO της Victoria’s Secret, Lex Wexner διατηρούσε στενές σχέσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο Wexner είχε θέσει τον Epstein υπεύθυνο για τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας αλλά και των προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων από το 1980 μέχρι και το 2007, ενώ για κάποιο διάστημα δεν δίστασε να τον συμπεριλάβει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Σύμφωνα με την Sarah Ellison του The Washington Post η οποία μίλησε στο ντοκιμαντέρ, “Ο Epstein είχε πρόσβαση αλλά και έλεγχο στο κάθετι σε ό,τι αφορούσε την αυτοκρατορία του Wexner”.

O Epstein φέρεται να χρησιμοποιούσε την σχέση του με τον Wexner για να βρίσκει τα θύματά του

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Epstein χρησιμοποιούσε την σύνδεσή του με την εταιρεία για να βρίσκει τα επόμενα θύματά του. Μάλιστα όπως λέγεται, είχε φτάσει στο σημείο να υποδύεται τον υπεύθυνο των casting προσεγγίζοντας έτσι νεαρές γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μοντέλα της Victoria Secret. Σύμφωνα με νομικά έγγραφα, ο Epstein είχε κακοποιήσει γύναίκες πάνω από μια φορά με αυτόν τον τρόπο. Η πρώτη καταγεγραμένη περίπτωση ήταν το 1993, οπότε ο Wexner είχε ενημερωθεί για την δραστηριότητα του συνεργάτη του και δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτό. Η δεύτερη περίπτωση ήρθε το 1998 όταν το μοντέλο και ηθοποιός Alicia Arden έπεσε θύμα κακοποίησης του Epstein σε ένα ξενοδοχείο. Μάλιστα η ίδια περιγράφει στο ντοκιμαντέρ το δυστυχές περιστατικό με ανατριχιαστικές λεπτομέριες.

Νομικά έγγραφα αποδεικνύουν πως ο όμιλος L Brands του Wexner βοήθησε στην υπεράσπιση του Epstein έπειτα από την πρώτη του σύλληψη το 2006

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών για το brand με όνομα Oregon Investigation, ένα από τα άτομα που μύνησε τον Epstein στην δίκη του 2006 ήταν υπάλληλος της Victoria Secret. Αποδεικνύεται λοιπόν πως χωρίς να ζητηθεί μέσω της νομικής οδού από την υπεράσπιση, η εταιρεία έδωσε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία της κοπέλας στη νομική ομάδα του Epstein.

H σεξουαλική κακοποίηση ήταν “must” και μέσα στην εταιρεία

Δυστυχώς ο Epstein δεν ήταν ο μόνος που χρησιμοποιούσε το brand και την φύση του για να κακοποιεί γυναίκες. Σύμφωνα με μια από τις υπαλλήλους του τομέα του PR, την Casey Crowe Taylor, η βοηθός του casting director της εταιρείας, του Ed Razek συχνά έλεγε πως “αν είχε ένα δολλάριο κάθε φορά που λάμβανε ένα e-mail που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, θα είχε γίνει πλούσια”. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι γελούσαν με αυτό το σχόλιο και κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό. Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και η στυλίστρια Victoria Bartlett η οποία όπως είπε στο ντοκιμαντέρ, “Υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν ήταν καθόλου σωστά, αλλά η κουλτούρα εκείνη την περίοδο ήταν πολύ διαφορετική, και (αν ήθελες να παραμείνεις) αναγκαζόσουν να κοιτάξεις από την άλλη πλευρά και να μην μιλάς για αυτά”.

Η Victoria’s Secret συνέβαλε πολύ στις ανασφάλειες των γυναικών, σε διατροφικές διαταραχές και σε σύνδρομα dysmorphia

Δυστυχώς η κακοποίηση που προερχόταν από τους ανώτερους της εταιρείας δεν ήταν μόνο σεξουαλικής φύσης. Η όλη κουλτούρα του brand δεν προωθούσε μόνο εξαιρετικά προβληματικά στερεότυπα προς τις απλές γυναίκες που παρακολουθούσαν τα shows. Παράλληλα ασκούσε πίεση και στα μοντέλα να είναι όσο πιο αδύνατα γίνεται, αλλά ταυτόχρονα με καμπύλες, κάτι το οποίο ήταν εκτός πραγματικότητας και μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με εξαντλητικές δίαιτες, πολλή γυμναστική και σε περιπτώσεις πλαστικές επεμβάσεις, όπως τόνισε μια πρώην Victoria Secret Angel, η Ashley Mears. Στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα τα οποία εξιστορούν την τεράστια πίεση που βίωναν για να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύνατες, συμπεριλαμβανομένης και της Tyra Banks. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχε για πολλά χρόνια στα shows, η Dorothea Barth-Jörgensen είπε χαρακτηριστικά, “Δεν είχα κάποια διατροφική διαταραχή αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα για 10 χρόνια, νιώθω ότι έχασα ένα μέρος του εαυτού μου μέσα σε αυτόν τον κόσμο”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!