Με τον Σασμό να είναι το Νο1 τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι οι πρωταγωνιστές του λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα για τη σειρά. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα προβληματικά και υπογραμμίζουν τις βαθιές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. 

Η Βέρα Μακρομαρίδου βρέθηκε στην εκπομπή Super Κατερίνα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, υποδύεται την Άσπα, η οποία στα τελευταία επεισόδια κακοποιείται από τον σύζυγό της, τον Κώστα, βάναυσα και τελικά καταλήγει να τον καταγγέλλει και να τον εγκαταλείπει. Κι ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά ακούμε οι ηθοποιοί να λαμβάνουν μηνύματα, από γυναίκες που μοιράζονται τις αντίστοιχες δικές τους ιστορίες, η Βέρα Μακρομαρίδου έγινε δέκτης αρκετά διαφορετικών μηνυμάτων. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι γυναίκες και άντρες της στέλνουν πως η Άσπα πρέπει να επιστρέψει στον Κώστα και να τον συγχωρέσει, μιας και το γεγονός ότι την κακοποίησε σωματικά ήταν μεμονωμένο περιστατικό και δεν τον κάνει κακό. 

Ναι, όπως φαίνεται, τέτοιες αντιλήψεις και συμβουλές προς τις γυναίκες δεν έχουν χαθεί τελικά μαζί με τον προηγούμενο αιώνα. Κι αν είναι δύσκολο να υποδύεσαι την κακοποιημένη γυναίκα και να τις ακούς, απλά φαντάσου πώς είναι να είσαι όντως κακοποιημένη γυναίκα και οι άνθρωποι γύρω σου, αντί να σε στηρίζουν και να σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς, να σού λένε να μείνεις μέσα στην κακοποιητική κατάσταση. 

“Ναι (λαμβάνω μηνύματα). Βέβαια, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι πολλά μηνύματα λέγανε ‘Γύρνα στον άντρα σου’, ‘Δεν είναι κακός ο Κώστας. Γύρνα σπίτι σου’. Γυναίκες. Σίγουρα το έλαβα κι από άντρες. Που οι άντρες μπορεί να λένε ότι ‘Έτυχε’, ‘Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό’, αλλά νομίζω ότι είναι βαθιά ριζωμένες αυτές οι αντιλήψεις μέσα μας και στην κοινωνία μας αυτή η πατριαρχία, τέλος πάντων. Οπότε υπάρχει ακόμα μερίδα κόσμου, που δυστυχώς θα πει ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό, ‘Γύρνα στο σπίτι, στον άντρα σου’, ‘Δεν πειράζει, που έγινε μια φορά’ και νομίζω ότι αυτό ήθελε να καθρεφτίσει και η σειρά, γιατί δεν πήγε με την πρώτη. Γιατί τον απατούσε, θεωρούσε ότι τής άξιζε αυτό. Και στη δεύτερη φορά πια είπε ‘Εντάξει, φτάνει’”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!