Το TikTok “γεννάει” κάθε είδους νέο trend. Κάποια από αυτά τα λατρεύουμε, όπως σχεδόν όποιο σχετίζεται με φαγητό. Κάποια άλλα, ωστόσο, είναι αρκετά προβληματικά. Ένα από αυτά είναι και το Turn it off

Η τάση φαίνεται να ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, όταν χρήστες θυμήθηκαν ένα επεισόδιο του The Vampire Diaries. Σε αυτό ένας από τους χαρακτήρες κλαίει, όταν ένας άλλος του λέει “Turn it off”. Αυτό αρκεί, ώστε να σταματήσει το κλάμα και να δείξει ότι προσποιούταν. Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη σκηνή και ατάκα ξεκίνησε το ομώνυμο trend, το οποίο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των λευκών γυναικών του TikTok. 

@barbalas9296

Rispondi a @jason_on_comms many of you have asked for the sound, so here it is 😏🥵 #crossovertok #thevampirediaries #teenwolf #foryou #perte

♬ Turn it off_edited by Barbalas9296 – Barbara 💫

Στις περισσότερες περιπτώσεις με τον ήχο της σκηνής, ξεκινάμε να βλέπουμε μία γυναίκα, που κλαίει. Εκεί που πλαντάζει στο κλάμα, ξαφνικά την βλέπουμε να σταματάει απότομα και να μάς δείχνει ότι όλο αυτό ήταν θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια στιγμή οι περισσότερες από το κλάμα πηγαίνουν στο γέλιο ή σε ένα αλαζονικό ύφος. Ποιο είναι το πρόβλημα με το trend; Θα μπορούσαμε απλά να μείνουμε στο γενικά πόσο χειραγωγικό είναι. Ωστόσο, το πράγμα είναι πιο βαθύ και συνδέεται άμεσα με τον ρατσισμό. 

@shonation

Guess what sign I am ✨🔮#turnitoffchallenge #turnitoff #crying #starsign #switchoff #dejavu

♬ original sound – Zodiac signs

Ψεύτικο κλάμα και ρατσισμός

Όπως είπαμε, στην τεράστια πλειοψηφία τους οι χρήστες, που το ακολουθούν, είναι λευκές γυναίκες. Πολλά μέλη της μαύρης κοινότητας, λοιπόν, υπογράμμισαν ότι το trend, που σε κάποιους φαίνεται αστείο, σε εκείνους θυμίζει περιστατικά της ζωής τους. Δηλαδή; Είναι τρομερά συχνό φαινόμενο λευκές γυναίκες (οι λεγόμενες Karen) να προσποιούνται ότι κλαίνε εξαιτίας ενός μαύρου ανθρώπου, προκειμένου να του δημιουργήσουν πρόβλημα, να απολυθεί, να διωχθεί από κάποιο μαγαζί ή ακόμα και να συλληφθεί. Έχουμε παλιότερα παραδείγματα, όπως αυτό του 14χρονου Emmett Till το 1955, που λιντσαρίστηκε όταν μία λευκή γυναίκα κλαίγοντας τον κατηγόρησε ότι την πρόσβαλε και την φλέρταρε. Έχουμε και πιο πρόσφατα, όπως αυτό της Amy Cooper, που κάλεσε την αστυνομία κλαίγοντας και λέγοντας ότι ένας μαύρος άντρας πάει να της επιτεθεί, ενώ σε βίντεο τον βλέπουμε απλά να είναι στο πάρκο και να παρατηρεί πτηνά. 

@dudareisb

Algum fã de tvd aqui? #fyp #viral

♬ Turn it off_edited by Barbalas9296 – Barbara 💫

Δεν μιλάμε ούτε για υπερβολή, ούτε για υπερευαισθησία των μαύρων χρηστών, που σχολίασαν το trend. Έχουν γραφτεί κυριολεκτικά βιβλία και μελέτες σχετικά με το πώς τα δάκρυα των λευκών έχουν οδηγήσει πολλάκις ανά τα χρόνια στον πόνο των μαύρων. Τα βίντεο του trend είναι απλά μία απόδειξη και μία υπενθύμιση του πόσο εύκολα, αν θέλουν, οι λευκές γυναίκες να τους δημιουργήσουν πρόβλημα. 

@lala_sadii

This is so funny plz😭 the two tears on my chin just chilling there😭 #foryou #fyp #viral #acting

♬ Turn it off_edited by Barbalas9296 – Barbara 💫

@anna_strigl

BRUH when I tell you: Ich war selber geschockt 😳 ich bin anscheinend Psycho #help #ACTING

♬ Turn it off_edited by Barbalas9296 – Barbara 💫

@alexabacoulis

they off

♬ Turn it off_edited by Barbalas9296 – Barbara 💫