Τα φετινά Χριστούγεννα σίγουρα δεν είναι τα πιο εύκολα για κανέναν από εμάς. Για τα trans παιδιά του κόσμου, σίγουρα είναι δυσκολότερα. Με σκοπό να ζεστάνει τις καρδιές τους, το Indya Moore, star της σειράς Pose, αποφάσισε να πάρει μία όμορφη, γιορτινή πρωτοβουλία: Να οδηγήσει τους φαν της και τον υπόλοιπο κόσμο να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να πάρουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δώρο γεμάτο αγάπη. Δημιούργησε έτσι την φιλανθρωπία TranSanta

Τι είναι το TranSanta

Το Moore ανακοίνωσε την έναρξη του project μέσω ενός βίντεο στο Instagram και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται από το κοινό, δηλαδή από όλους εμάς, με δωρεές. Επιπλέον δε θα αναγκαστεί κανείς να πάει μέχρι εκεί για να παραδώσει τα δώρα, καθώς πιο πολύ μοιάζει με μία λίστα, στην οποία μπορείς να αγοράσεις ένα χριστουγεννιάτικο καλούδι και εκείνο να σταλθεί σε κάποιο παιδάκι. Πιο απλά, είναι σαν ένα wish list που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το Moore δήλωσε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι για το πόσο δύσκολη εποχή μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα για ένα trans παιδί λέγοντας, “Δεν είχα καμινάδα μεγαλώνοντας στο Bronx ή στην ανάδοχη οικογένειά μου.” Στο βίντεο, εξήγησε πως αυτό και τρεις φίλοι του – ο δικηγόρος Chase Strangio, το ακτιβιστή για τα δικαιώματα των intersex ατόμων Pidgeon Pagonis και το προγραμματιστή Kyle Lasky – ήθελαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουν τα trans παιδιά να νιώσουν ότι είναι τα ίδια δώρα για αυτόν τον κόσμο, “[…]επειδή είναι!”

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει

Όσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν σε αυτόν τον σκοπό, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το προφίλ του TranSanta στο Instagram και να διαβάσουν τα γράμματα των παιδιών. Κάθε γράμμα είναι συνδεδεμένο με τη λίστα. Μέχρι στιγμής, τα νεαρά άτομα έχουν καταθέσει τα γράμματά τους στα οποία ζητούν ρούχα με τα οποία θα νιώθουν πιο κοντά στο φύλο τους, τροφή για κατοικίδια, CD με K-Pop μουσική και κουβέρτες. Ο Remi, ένα 12χρονο αγόρι, έγραψε, “Θέλω πάρα πολύ μικρά σημαιάκια του Pride, ένα λευκό πουκάμισο και επιτέλους ένα γκρι πουλόβερ.” Το project αφορά άτομα κάτω των 24 των οποίων οι καταστάσεις στις οποίες ζουν δεν τους επιτρέπουν να αγοράσουν ακόμα και τα βασικά. Για παράδειγμα, έχουν γίνει και αιτήματα για gift cards, ειδικά από εκείνα τα άτομα που είναι άστεγα, ζουν σε ένα βίαιο οικογενειακό περιβάλλον ή παλεύουν με κάποια ψυχική ασθένεια.

Η Elijah και οι γονείς της

Αν τα trans παιδιά είναι πολύ μικρά, στα γράμματα –προφανώς- γράφουν και οι γονείς τους. Ας θέσουμε ως  παράδειγμα την περίπτωση της Elijah, ενός πεντάχρονου κοριτσιού που μόλις έκανε coming out ως trans.  “Φέτος με απέλυσαν γιατί είμαι trans και οι γιορτές προβλέπεται να είναι δύσκολες,” δηλώνει ο γονέας της. “Η Elijah έδειξε ψήγματα δυσφορίας φύλου και ζήτησε περισσότερα θηλυκά ρούχα για να νιώθει περισσότερο ο εαυτός της. Αν κάποι@ μπορεί να βοηθήσει να γίνουν όμορφα αυτά τα Χριστούγεννα, μετά από μία δύσκολη χρονιά, θα ήταν εκπληκτικό.

Σε ένα live στο Instagram που έκανε το Indya Moore, αποκάλυψε πως σε κάποιες ανάδοχες οικογένειες από τις οποίες φιλοξενήθηκε, το έβαζαν στη “λίστα των κακών παιδιών”, κρύβοντας του το γεγονός της ανταλλαγής δώρων ή δίνοντάς του δώρα που δεν το έκαναν να νιώθουν ξεχωριστό. Για αυτόν το λόγο συγκινήθηκε ιδιαίτερα με την τεράστια ανταπόκριση του TranSanta.  Τελείωσε λέγοντας, “Το TranSanta είναι ένα μέρος για τα μέλη της trans νεολαίας που μπορεί να μην νιώθουν ότι αξίζουν αγάπη αλλά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν – και σε μέρη που δεν πίστευαν ποτέ ότι θα την βρουν.”