Παρόλο που πλέον έχουμε χάσει το μέτρημα των εβδομάδων που βρισκόμαστε σε lockdown και τίποτα γύρω μας δεν μοιάζει με την ζωή που είχαμε συνηθίσει πριν έναν χρόνο, μία συγκεκριμένη απώλεια πονάει λίγο παραπάνω στην συλλογική μας συνείδηση, και αυτή είναι τα κλειστά βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την χώρα. Το διάβασμα είναι μία τεράστια πηγή αισιοδοξίας και ψυχικής ανακούφισης στις αβέβαιες και σκληρές ημέρες που ζούμε, έτσι οι κλειστές πόρτες και τα χαμηλωμένα ρολά στα μαγαζιά με βιβλία προσθέτουν ένα ακόμα μεγάλο αρνητικό παράγοντα στην καθημερινότητα.

Το γεγονός γίνεται χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς πως σε 37 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρωσία και η Φινλανδία, τα βιβλιοπωλεία έχουν χαρακτηριστεί καταστήματα “ζωτικής ανάγκης” και έχουν παραμείνει ανοιχτά καθόλη την διάρκεια του lockdown, παράδειγμα που η Ελλάδα επέλεξε να μην ακολουθήσει. Με αφορμή αυτό, και το ότι πλέον έχουν αρθεί τα μέτρα για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Σύμπραξη Εκδοτών έστησε διαδικτυακό ψήφισμα, όπου καλεί τους φίλους του βιβλίου να υπογράψουν έτσι ώστε τα βιβλιοπωλεία να ανοίξουν.

Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, ζητούν τα βιβλιοπωλεία “να παραμείνουν ανοιχτά και να χαρακτηριστούν καταστήματα ‘ζωτικής ανάγκης’. Όπως τα φαρμακεία παραμένουν ανοικτά για λόγους σωματικής υγείας, ζητούμε να παραμείνουν ανοικτά και τα βιβλιοπωλεία για λόγους ψυχικής υγείας.”

Αναφέρονται μάλιστα στον όρο “βιβλιοθεραπεία”, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην επιστημονική βιβλιογραφία και, αν εφαρμοστεί, ίσως βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας να βρούνε μία πνευματική διέξοδο από την δυσφορία της κλεισούρας και των υπόλοιπων αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

Μπορείτε να βρείτε το ψήφισμα εδώ