Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στον απόηχο της εσωτερικής διαμάχης που προκλήθηκε από παραγωγές όπως το αμφιλεγόμενο stand-up special του Dave Chappelle, το Netflix φέρεται να εξέδωσε υπόμνημα προς το δυσαρεστημένο προσωπικό του, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαθήριο του streaming εκτιμά την “καλλιτεχνική έκφραση” των δημιουργών του περιεχομένου του πάνω από τις προσωπικές σκέψεις, πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής κάθε υπαλλήλου. Ουσιαστικά η εταιρεία λέει στους εργαζόμενούς της, ότι αν δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της πλατφόρμας μπορούν κάλλιστα να παραιτηθούν.

“Ως εργαζόμενοι υποστηρίζουμε την αρχή ότι το Netflix προσφέρει μια ποικιλία ιστοριών, ακόμη και αν βρίσκουμε κάποιους τίτλους αντίθετους με τις δικές μας προσωπικές αξίες”, αναφέρεται στο υπόμνημα με τίτλο “Netflix Culture – Seeking Excellence“. Ανάλογα με τον ρόλο σας, μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε σε τίτλους που θεωρείτε επιβλαβείς”, συνεχίζει η ανακοίνωση. “Αν δυσκολεύεστε να υποστηρίξετε το εύρος του περιεχομένου μας, το Netflix μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέρος για εσάς”.

Το σημείωμα, που εστάλη την περασμένη Πέμπτη, έρχεται μετά από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες του προσωπικού για τις αιχμές του Chappelle σχετικά με τα trans άτομα στο special “The Closer” του Netflix, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην ψηφιακή πλατφόρμα τον Οκτώβριο. Σε αυτό ο κωμικός εκτόξευσε μια σειρά από εξυπνάδες για τα γεννητικά όργανα των trans γυναικών, επέμεινε ότι “το φύλο είναι γεγονός” και θεώρησε την κοινότητα LGBTQΙΑ+ “πολύ ευαίσθητη”. Λίγο μετά την πρεμιέρα της εκπομπής, τα ενοχλημένα μέλη του προσωπικού του Netflix αποχώρησαν σε μια προσπάθεια να διαδηλώσουν τη συλλογική τους αποδοκιμασία για τις απόψεις του κωμικού, ωστόσο το γεγονός δεν κατάφερε να επηρεάσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix Ted Sarandos, ο οποίος διατήρησε την υποστήριξή του στον Chappelle και συνέχισε να προβάλλει το αφιέρωμα.

“Η ψυχαγωγία του κόσμου είναι μια καταπληκτική ευκαιρία αλλά και μια πρόκληση, επειδή οι θεατές έχουν πολύ διαφορετικά γούστα και απόψεις”, αναφέρεται στο μακροσκελές memo. “Έτσι προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι προκλητικές. Ανάλογα με τον ρόλο σας, μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε σε τίτλους που θεωρείτε επιβλαβείς. Για να βοηθήσουμε τα μέλη να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το τι θα παρακολουθήσουν προσφέρουμε αξιολογήσεις, προειδοποιήσεις περιεχομένου και εύκολο στη χρήση γονικό έλεγχο. Αν και κάθε τίτλος είναι διαφορετικός, τους προσεγγίζουμε με βάση τις ίδιες αρχές: υποστηρίζουμε την καλλιτεχνική έκφραση των δημιουργών με τους οποίους επιλέγουμε να συνεργαστούμε, προγραμματίζουμε για μια ποικιλία ακροατηρίων και προτιμήσεων και αφήνουμε τους θεατές να αποφασίσουν τι είναι κατάλληλο γι’ αυτούς, αντί να λογοκρίνει το Netflix συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή φωνές”, υπογράμμισε o streaming κολοσσός.

Το Netflix – το οποίο υπέστη απώλεια 200.000 συνδρομητών το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένει να δει μια επιπλέον μείωση της τάξης των 2 εκατομμυρίων μελών του κοινού του στους επόμενους τέσσερις μήνες υπενθύμισε στους εργαζόμενούς του ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να τους μεταχειρίζεται ως μέλη μιας “οικογένειας”, αλλά μάλλον ως “αθλητές μιας βραβευμένης dream team” στην οποία προφανώς κάθε παίκτης μπορεί εύκολα να βρεθεί στον πάγκο ή να αποβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση γράφει: “Έχουμε ως πρότυπο μια επαγγελματική αθλητική ομάδα, όχι μια οικογένεια. Μια οικογένεια βασίζεται στην άνευ όρων αγάπη. Μια dream team σημαίνει να πιέζεις τον εαυτό σου για να γίνεις ο καλύτερος δυνατός συμπαίκτης, να νοιάζεσαι έντονα για την ομάδα σου και να γνωρίζεις ότι μπορεί να μην είσαι για σ’ αυτήν. Οι dream teams δεν είναι κατάλληλες για όλους”.

Το ζήτημα που εγείρεται εδώ είναι τεράστιο και σίγουρα θα καθορίσει όχι μονάχα το μέλλον του Netflix, αλλά συλλογικά το μέλλον των streaming πλατφορμών και το πώς αυτές θα αντιμετωπίζουν την αιώνια διαμάχη περί διαχωρισμού ή μη του καλλιτέχνη από το έργο του, αλλά και τα όρια της ελευθερίας του λόγου.