Trigger Warning: Αν αντιμετωπίζεις θέματα κατάχρησης ουσιών, υπάρχει περίπτωση να νιώσεις triggered από το παρακάτω άρθρο.

H σχετικά νεόφερτη πλατφόρμα του Tik-Tok έχει αργά αλλά σταθερά καθιερωθεί ως ένα από τα πιο επιδραστικά social media, ειδικά μετά την ερχομό της πανδημίας. Μεγάλο μέρος σε αυτή την επιτυχία έχει παίξει τόσο η αμεσότητα του μέσου όσο και η ευρεία θεματολογία, που δεν περιορίζεται σε ωραία συνολάκια και λαμπερές εξόδους (τα οποία επίσης είναι μια χαρά), όπως πχ στο Instagram. Αντιθέτως οι χρήστες του Tik-Tok μοιράζονται στην πλατφόρμα πολύ συχνά περιεχόμενο με κοινωνικές προεκτάσεις, που παρ’ ότι ορισμένες φορές έχει υπάρξει ατυχές, ως και προσβλητικό, συνήθως αποτελεί μια ανάσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

 

@abifeltham

#sober #sobriety #recovery

♬ original sound – boo

 

Ένα λοιπόν από τα τελευταία hashtag trends που πλέον συγκεντρώνει κοντά στις 2 δισεκατομμύρια προβολές, είναι το #sober. Τα βίντεο που συνοδεύονται από αυτό, έχουν περιεχόμενο που αφορά τη νηφαλιότητα, είτε πρόκειται για ιστορίες απεξάρτησης έπειτα από προβλήματα αλκοολισμού, είτε για άτομα που επιλέγουν την αποχή από το αλκόολ σαν τρόπο ζωής. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν, που είναι ίσως και η πιο ουσιαστική, βλέπουμε πολλά άτομα να μοιράζονται την δύσκολη πορεία τους ως την απεξάρτηση, ιστορίες από αυτή τη διαδρομή και συμβουλές προς άλλους που περνούν τα ίδια προκειμένου να βοηθηθούν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια κοινότητα όπου όποιος το χρειάζεται μπορεί να νιώθει ασφαλής και μέρος ενός συνόλου, και να έχει την στήριξη που ενδεχομένως να μην αισθανόταν πριν. Συγκεκριμένα, ένα από τα άτομα που βίωσε τα ωφέλη αυτής της κοινότητας, είναι ο 24χρονος Craig Graham, ο οποίος μετά την απεξάρτησή του από την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, προβληματιζόταν για την σχέση που αποκτούσε σιγά σιγά με το αλκοόλ. Όπως ανέφερε στο POPSUGAR, “Όταν είσαι χρήστης, μπορείς πολύ εύκολα να νιώσεις ότι δεν ανήκεις πουθενά, ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Βοηθάει τόσο πολύ το να μπορείς να δεις τον εαυτό σου σε κάποιον άλλο, και αυτά τα βιντεάκια στο Tik-Tok μου υπενυθμίζουν γιατί προσπαθώ να είμαι νηφάλιος”.

 

@abifeltham

Reply to @andtrw2 PART 2 ❤️ #recoveryispossible #sober

♬ original sound – Abi Feltham

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψηφιακής Κουλτούρας, Dr. Zeena Feldman, η ύπαρξη δικτύων υποστήριξης online δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που όπως λέει, κάνει την διαφορά με το Tik-Tok, είναι η δύναμη και η αποτελεσματικότητα του αλγορίθμου του. “Κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, ώστε να σου κρατάει το ενδιαφέρον”, όπως λέει. Και το γεγονός αυτό καθιστά την πλατφόρμα το τέλειο μέρος για να δημιουργηθούν κοινότητες αλληλοϋποστήριξης, και να βοηθηθηθούν άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στη νηφαλιότητα, ενώ χάρη στον εν λόγω αλγόριθμο, δεν χρειάζεται καν να ψάξουν.

Με όλα αυτά στο νου, μολονότι είμαστε κατά των συγκρίσεων, ιδιαίτερα αυτών με σεξιστικό χαρακτήρα, θα πούμε τούτη τη φορά το εξής. Σε ένα κόσμο όπου μεσουρανεί το Facebook (και οι εξαιρετικά προβληματικές πρακτικές του), διάλεξε το Tik-Tok.