Αν έχεις πρόσβαση στο internet, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις δει όλη ή μέρος της συνέντευξης της Meghan Markle και του Harry στην Oprah Winfrey. Οι πιθανότητες λένε ότι λίγο αργότερα είδες παντού και τον τίτλο “Ο Piers Morgan φεύγει από το Good Morning Britain μετά τα σχόλια του για την Meghan Markle”. Έχεις καταλάβει, όμως, τι ακριβώς είπε, τι γενικά έχει συμβεί μεταξύ τους και πόσο κρατάει αυτή η -μονομερής- κόντρα; 

Η (καλή) γνωριμία τους 

Αν και ο Morgan έχει ξοδέψει τα τελευταία τρία περίπου χρόνια λασπολογώντας τη Markle, η αρχική τους γνωριμία ήταν θετική. Ξεκίνησε το 2015, με εκείνον να βλέπει τη σειρά Suits, να ακολουθεί την τότε πρωταγωνίστρια Markle στο Twitter και εκείνη να τον ακολουθεί πίσω, στέλνοντάς του ότι είναι φαν του. Εκείνος τότε ήταν guest κριτής στο America’s Got Talent και είχε παρουσιάσει αρκετές αμερικανικές εκπομπές. Για περίπου έναν χρόνο μιλούσαν στο chat. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Morgan, η Markle του έστελνε σενάρια “αρετουσάριστων” επεισοδίων της σειράς. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, είχε αναδημοσιεύσει και ένα κείμενό της στο Elle, όπου μίλαγε για τον ρατσισμό, χαρακτηρίζοντάς το ευφυές.  

Τον Ιούνιο του 2016 συναντήθηκαν πλέον κι από κοντά. Σύμφωνα με τον Morgan, η Markle βρισκόταν στο Λονδίνο και του πρότεινε να βρεθούνε. Οι δυο τους κάθισαν σε μία pub για μιάμιση ώρα, μέχρι που εκείνη έφυγε γιατί είχε έπρεπε να πάει αλλού.  

Πλέκοντας το εγκώμιό της 

Ο Morgan θεωρεί ότι η Markle γνώρισε τον Harry το ίδιο βράδυ, αν και οι περισσότερες πηγές μιλάνε για μερικές μέρες αργότερα, τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα tabloids ανακάλυψαν την σχέση τον Οκτώβριο, ενώ ο Harry την επιβεβαίωσε και επίσημα μέσω του Παλατιού τον Νοέμβριο.  

Μετά από αυτό, ο Morgan ξεκίνησε να γράφει μία σειρά κειμένων και να βγαίνει σε εκπομπές, εξιστορώντας ξανά και ξανά την γνωριμία του με τη Markle και αποθεώνοντάς την. Μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση του Harry, έγραψε στην Daily Mail, αναφέροντας ότι μέσα σε μιάμιση ώρα κατάφερε να καταλάβει πολλά για εκείνη. Ότι είναι όμορφη, έξυπνη, γοητευτική, έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ, είναι δουλευταρού, φιλόδοξη, ταλαντούχα ηθοποιός και με εντυπωσιακό πάθος για όσα πιστεύει. Απευθύνθηκε, μάλιστα, στον Harry λέγοντας ότι δεν του κάνει εντύπωση που την ερωτεύτηκε και προτρέποντάς τον να αγνοήσει “ό,τι δηλητηριώδη σκουπίδια διαβάσει ή ακούσει για εκείνη”.  

Τα πρώτα παραπονάκια 

Τον Νοέμβριο του 2017, ο αρραβώνας τους γίνεται γνωστός. Ο Morgan τώρα συγχαίρει τον Harry που επέλεξε τέτοιο κελεπούρι. Επιπλέον, έκανε retweet την ανακοίνωση του αρραβώνα, τάγκαρε τη Markle και ρώτησε αν είναι καλεσμένος στον γάμο, ενώ σε συγχαρητήριο άρθρο του για την Daily Mail, σημείωσε ότι το ρομάντζο τους κατέστρεψε την όμορφη φιλία του με την καταπληκτική Meghan Markle.  

Η συγκεκριμένα ρητορική συνεχίστηκε μέχρι και τον γάμο. Για εφτά περίπου μήνες έβγαινε σε εκπομπές και έγραφε κείμενα, περιγράφοντας όλο και περισσότερο τον διάλογο μιάμισης ώρας με τη Markle και τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει. Έλεγε τα καλύτερα για εκείνη, αλλά δεν παρέλειπε να αναφέρει ότι, από την γνωριμία της με τον Harry και μετά, εξαφανίστηκε και σταμάτησε να απαντάει στα μηνύματά του, πράγμα που χαρακτήριζε ωστόσο ως κατανοητό. Επιπλέον, επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι θα της τα συγχωρέσει όλα, αρκεί να είναι καλεσμένος στον γάμο της ή, ακόμα καλύτερα, και στο μπάτσελορ του Harry. 

Οι επιθέσεις εναντίον της 

Ο Μάιος του 2018 έφτασε, ο γάμος πραγματοποιήθηκε και ο Morgan δεν πήρε ποτέ προσκλητήριο. Εντελώς τυχαία (προφανώς!), αυτό ήταν και το χρονικό σημείο που ο δημόσιος λόγος του για εκείνη άρχισε να αλλάζει και να γίνεται όλο και πιο αρνητικός.  

Δύο μέρες μετά τον γάμο, έγραψε ακόμα ένα κείμενο στην Daily Mail, με τη μορφή γράμματος προς τη Markle. Σε αυτό δύο σημεία έχουν ενδιαφέρον. Από τη μία, σχολίασε ότι η Markle είχε σκηνοθετήσει όλο τον γάμο και την ευτυχία που έβγαζε και ότι έδωσε μία οσκαρική ερμηνεία. Από την άλλη, σημείωσε ότι πρέπει να αφήσει τα περί φεμινισμού, γιατί είναι υποκριτικά όταν δέχεται τόσο προνομιούχα μεταχείριση απλά επειδή παντρεύεται έναν άντρα. Μάλιστα, την προέτρεψε να ακολουθήσει το φεμινιστικό πρότυπο της Ελισάβετ, που “κρατάει τις απόψεις της για τον εαυτό της, αλλά είναι η πιο σεβαστή γυναίκα εν ζωή”.  

Τα παραπάνω ήταν μόνο η αρχή. Συνέχισε να πηγαίνει σε εκπομπές για την γνωριμία τους, μόνο που πλέον είχε προσθέσει κι άλλα στοιχεία στο αφήγημά του. Άρχισε να λέει ότι η Markle τον συνάντησε απλά για να του ζητήσει συμβουλές σχετικά με τους δημοσιογράφους και για να αυτοπροσκληθεί στο Good Morning Britain. Έλεγε ξανά και ξανά ότι του έκανε ghosting. Κάλεσε μέχρι και τον πατέρα της στην εκπομπή του, για να μιλήσει για το γεγονός ότι δεν ήταν καλεσμένος στον γάμο, ώστε ο ίδιος να κάνει ότι τον συμπονά και να κατηγορήσει τη Markle. 

Επί δύο χρόνια, επέμενε ότι ο Harry είναι τυχερός και έλεγε σε κάθε ευκαιρία τι καταπληκτικός άνθρωπος από κάθε άποψη είναι η Markle και πόσο χαιρόταν που είχε έστω αυτή τη σύντομη γνωριμία μαζί της. Ξαφνικά όλα άλλαξαν. Η Markle έγινε μία εκμεταλλεύτρια, που κρατάει τους ανθρώπους όσο την βολεύει, που θα καταστρέψει το Παλάτι, που χειραγωγεί τον Harry, που θα κάνει τα πάντα για να ανέβει κοινωνικά και που προσέγγισε τον ίδιο με αυτόν τον σκοπό, αλλά τον “πέταξε” μόλις βρήκε τον Harry. Βέβαια, αν σκεφτούμε πόσο την εκθείαζε όσο πίστευε ότι θα πάει σε βασιλικό γάμο και πόσο άλλαξε στάση όταν αυτό δεν έγινε, βλέπουμε ως πιο πιθανό εκείνος να ήθελε να ανέβει κοινωνικά και να νευρίασε που δεν τα κατάφερε και το “γλείψιμό” του δεν έπιασε τόπο.  

Τι έγινε μετά τη συνέντευξη του ζευγαριού με την Oprah; 

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης ήταν δύο. Το γεγονός ότι κατηγόρησαν το Παλάτι για ρατσισμό, μιας και μέλος της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσε και ρώταγε πόσο σκούρο θα βγει το παιδί τους. Και το βήμα της Markle να μιλήσει δημόσια για τις αυτοκτονικές τάσεις που είχε και για το γεγονός ότι όταν μίλησαν γι’ αυτές σε ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, την αγνόησαν και αρνήθηκαν να της βρουν βοήθεια.  

Αυτά αποφάσισε να σχολιάσει ο Morgan αμέσως μετά στο Good Morning Britain. Από τη μία, είπε ότι θεωρεί πως δεν υπήρχε ρατσισμός πίσω από την ερώτηση για το χρώμα του μωρού. Ουσιαστικά χαρακτήρισε υπερβολικό το ζευγάρι, που εξέλαβε ως ρατσιστική μία “λογικά” αθώα ερώτηση. Από την άλλη, αναφερόμενος στις αυτοκτονικές τάσεις της Markle, την αποκάλεσε ψεύτρα”. Συγκεκριμένα, είπε: “Σε ποιον πήγες; Τι σου είπε; Λυπάμαι, δεν πιστεύω ούτε μια της λέξη. Meghan Markle. Δεν θα την πίστευα ούτε αν μου διάβαζε μετεωρολογικό δελτίο”.  

Το αποτέλεσμα ήταν μία σειρά τεράστιων αντιδράσεων. Το κανάλι και η εκπομπή δέχτηκαν 41.000 παράπονα για τον παρουσιαστή, ανάμεσά του και ένα της Markle. Δεν αναφέρθηκε στην επίθεση προς το πρόσωπό της, αλλά στο γεγονός ότι οι δηλώσεις του μπορεί αν επηρεάσουν άλλα άτομα με αυτοκτονικές τάσεις και να τα αποτρέψουν από το να ζητήσουν βοήθεια, από φόβο ότι θα τους πουν ψεύτες.  

Το κανάλι ζήτησε από τον Morgan να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Αυτός αρνήθηκε να το κάνει και βγήκε απλά να εξηγήσει πως δεν εννοούσε ότι δεν πιστεύει ότι είχε αυτοκτονικές τάσεις, αλλά ότι θεωρούσε ψευδή την περιγραφή της για την αντίδραση του Παλατιού σε αυτές. Αμέσως μετά παραιτήθηκε από την εκπομπή. Για την ώρα, μάλιστα, εμμένει στην τοποθέτησή του και τουίταρε πως συνεχίζει να στηρίζει και να πιστεύει ότι δεν λέει αλήθεια. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και την ελευθερία έκφρασής του.  

Το κακό ιστορικό του Piers Morgan 

Ο παρουσιαστής σε όλα τα χρόνια της καριέρας του έχει λασπολογήσει πολλούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Αγαπημένοι του στόχοι είναι κυρίως οι πετυχημένες γυναίκες, αλλά και όσοι διαφέρουν με κάποιον τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το tweet του στη μητέρα της Ariana Grande ότι η κόρη της πουλάει δίσκους χάρη στο γυμνό σώμα της και όχι στο ταλέντο της. Το body shaming στις Kim Kardashian και Kylie Jenner, με το σχόλιο ότι στη θέση τους θα σταμάταγε να φωτογραφίζεται μαζί με την Kendall. Η κοροϊδία του στον Sam Smith, όταν έκανε coming out ως non-binary. Το tweet ότι οι σουφραζέτες θα έκαναν εμμετό αν έβλεπαν πώς προωθεί η Emily Ratajkowski τον φεμινισμό. 

Η Jameela Jamil είχε μία από τις πιο τραυματικές αντιπαραθέσεις μαζί του. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια έκανε ένα post με το που έμαθε για την παραίτηση του Morgan. Σε αυτό ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο είχε φτάσει λίγο πριν την αυτοκτονία εξαιτίας του. Τι είχε συμβεί; Στις 15 Φεβρουαρίου, η παρουσιάστρια Caroline Flack αυτοκτόνησε, λίγο πριν δικαστεί για κακοποίηση του πρώην της, την οποία η ίδια αρνούνταν. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Morgan αποφάσισε να κατηγορήσει έμμεσα για την αυτοκτονία την Jamil. Η ίδια μόλις  είχε μιλήσει για τις δικές της αυτοκτονικές τάσεις.

Δημοσίευσε τρία μηνύματα της Flack προς αυτόν από τον Οκτώβριο, όπου εκείνη ανέφερε ότι δεν αντέχει την κριτική που δέχεται από την Jamil. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός της είχε στείλει μηνύματά για να της πει ότι διαφωνεί με τη νέα της εκπομπή, όπου άτομα που ήθελαν πλαστικές επεμβάσεις, θα εξηγούσαν τους λόγους σε έναν “δικαστή”. Στην πραγματικότητα οι δυο τους ήταν φίλες και η Jamil του απάντησε ότι “Το να χρησιμοποιείς μία νεκρή γυναίκα, με την οποία ήμουν φίλη, ως όπλο με σκοπό να με παρενοχλήσουν ακόμα περισσότερο, την στιγμή που μόλις εξήγησα δημόσια ότι την περασμένη εβδομάδα είχα αυτοκτονικές τάσεις… είναι ακριβώς ο λόγος που αυτή η βιομηχανία είναι προβληματική. 

Δεν θα επιτρέψω αυτή η συζήτηση να συνεχιστεί, μιας και δεν μπορεί ούτε να απαντήσει, ούτε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Θα ήταν αηδιασμένη, που τα προσωπικά της μηνύματα δημοσιοποιήθηκαν και έγιναν όπλο ενάντια σε μία γυναίκα, από ένα παράσιτο που πίστευε ότι είναι φίλος της”.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!