Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τουλάχιστον μία γυναίκα στο κοντινό μας περιβάλλον που έχει περάσει καρκίνο του μαστού. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο αποκαρδιωτικό ποσοστό: 30% των γυναικών που έχουν νοσήσει κι τον έχουν “νικήσει”, θα τον δουν να επιστρέφει κάποια στιγμή στην ζωή τους με την μορφή του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματός τους, κι από εκεί και πέρα η πρόγνωση είναι ότι έχουν ακόμα 24 με 36 μήνες ζωής. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που δεν θεραπεύεται και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διαχείρισή της ώστε το άτομο που πάσχει να έχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη αγωγή συντήρησης.

Η κορδέλα του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Τα στατιστικά είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικά και τα θύματα αυτής της νόσου είναι πάρα πολλά ετησίως. Προκειμένου λοιπόν να ενημερωθεί ο κόσμος και για αυτήν την επικίνδυνη μορφή του καρκίνου του μαστού, δημιουργήθηκε η τρίχρωμη κορδέλα. Η ιδέα ήρθε από το SELF το 1992. Η ροζ κορδέλα που γνωρίζουμε όλοι, έχει περισσότερη σχέση με την έγκαιρη διάγνωση και την νίκη τόσων και τόσων γυναικών ενάντια στην νόσο. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού όμως δεν μπορεί να νικηθεί, απλά μπορεί να παραταθεί η ζωή των ασθενών μέσω της αγωγής που θα λάβουν. Έτσι λοιπόν, η κορδέλα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, βοηθά στο να ενημερωθεί ο κόσμος και να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα και την δημιουργία θεραπειών που θα παρατείνουν την ζωή των ασθενών όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πράσινη ρίγα της συμβολίζει τον θρίαμβο της Άνοιξης πάνω στον Χειμώνα, της ζωής πάνω στον θάνατο. Το σκούρο μπλε συμβολίζει την θεραπεία και την πνευματικότητα και το ροζ υπενθυμίζει από που ξεκίνησε ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού.

Υπάρχει λοιπόν μια παγκόσμια πρωτοβουλία που έχει βοηθήσει την συγκεκριμένη κορδέλα και τον συμβολισμό της να γίνει ευρύτερα γνωστή. Κάθε χρόνο, στις 13 Οκτωβρίου, εκατοντάδες εμβληματικά σημεία στον κόσμο, φωτίζονται πράσινα, μπλε και ροζ. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πάνω από 225 πόλεις παγκόσμια φωτίζοντας από γιγάντιους ουρανοξύστες, ως τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Η 13 Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Μέρα του Μεταστατικού Καρκίνου του Μαστού κι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορούν να βρουν και να επισκεφτούν το μνημείο ή την τοποθεσία που θα φωτιστεί με τα χρώματα της κορδέλας. Μπορούν επίσης να συντονιστούν στο #LightUpMBC Live, ένα διαδικτυακό event που θα τους μεταφέρει ιστορίες γεμάτες έμπνευση σχετικά με τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού από τα φωτισμένα σημεία του πλανήτη αλλά και ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών. Ένα εντυπωσιακό highlight της φετινής χρονιάς θα είναι ότι ο πιλότος drones της αγωνιστικής κατηγορίας Phluxy, του οποίου η θεία είναι επιζήσασα από τον καρκίνο του μαστού, θα πετάξει πάνω από την γέφυρα I-35W της Μινεάπολης αλλά και από τον Capella Tower, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει στον κόσμο την εκπληκτική εικόνα της φωταγώγησης τους στα χρώματα της κορδέλας.

Η ιδέα για την πρώτη φωταγώγηση από το #LightUpMBC ήρθε από την Laura Inahara, μια γυναίκα που ζει στο New Hampshire και έχασε την φίλη της Jessica Moore, από μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η Moore ήταν προπονήτρια σε μια ομάδα μπάσκετ όταν ένιωσε μεγάλο πόνο από μια αγκωνιά που δέχθηκε στο παιχνίδι. Όταν ο πόνος δεν υποχωρούσε και όντας η ίδια νοσοκόμα, έκανε τις ανάλογες εξετάσεις και βρέθηκε να έχει μεταστατικό καρκίνο του μαστού, χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα. Πάλεψε με την αρρώστια και πέθανε τέσσερα χρόνια μετά, στην ηλικία των 36 χρόνων. Λίγο πριν πεθάνει, είχε πει ότι θα ήταν σπουδαίο να κατάφερναν να φωτίσουν κάποιο μνημείο με τα χρώματα της κορδέλας ώστε να μπορέσουν κι άλλες γυναίκες να ενημερωθούν για την αρρώστια αυτή.

 

Η Inahara, ακολουθώντας την επιθυμία της φίλης της ίδρυσε μια ομάδα που ονομάστηκε Moore Fight Moore Strong προς τιμήν της. Τον Οκτώβριο του 2017, πέντε μήνες μετά τον θάνατό της, φώτισαν το πρώτο του σημείο, την Memorial Bridge, του Πόρτσμουθ, κοντά στην πόλη της Jessica. Ο ετήσιος αυτός “εορτασμός” έχει επίσης σκοπό να συγκεντρώσει δωρεές για την έρευνα του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ώστε κάποτε να σταματήσουν να χάνονται τόσες  ζωές ετησίως. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο καρκίνος του μαστού είναι φυσικά περισσότερο διαδεδομένος στις γυναίκες, χτυπάει όμως και τους άντρες σε ένα μικρότερο ποσοστό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!