Στην λίστα με τους celebrity που καταγγέλονται ως κακοποιητές (που ολοένα ευτυχώς και δυστυχώς μεγαλώνει), έχει εδώ και χρόνια προστεθεί και ο κάποτε πολύ δημοφιλής ηθοποιός James Franco. Συγκεκριμένα, πριν περίπου τέσσερα χρόνια, πέντε γυναίκες κατήγγειλαν τον Franco για σεξουαλική παρενόχληση, εκ των οποίων οι δυο του έκαναν και μήνυση το 2019. Τότε ο ηθοποιός αντέδρασε στις καταγγελίες συμφωνόντας σε συμβιβασμό του οποίου το κόστος αποζημίωσης έφτανε τα $2,235,000, προκειμένου το ζήτημα να λυθεί εξωδικαστικά (θα λέγαμε πως ένα ποσό τέτοιου ύψους δεν υποδηλώνει ακριβώς αθωότητα).

Τώρα μετά από τόσα χρόνια ο Franco έδωσε επιτέλους μια απάντηση που θα χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον απογοητευτική, εμμέσως πλην σαφώς μην αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των πράξεών του. Μπορείς να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο της απάντησής του εδώ. Μεταξύ άλλων λοιπόν ο ηθοποιός είπε:

“Το 2018, έγιναν κάποιες καταγγελίες σε βάρος μου, σε κάποιο άρθρο που γράφτηκε για μένα. Εκείνη την στιγμή σκέφτηκα μόνο, “Θα κάνω ησυχία. Θα κάνω παύση.” Δεν μου φαινόταν ότι ήταν η σωστή στιγμή να πω το οτιδήποτε. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν θυμωμένοι μαζί μου και χρειαζόμουν να ακούσω τι είχαν να πουν. Κάνω πάρα πολλή δουλειά εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Βρισκόμουν από πριν σε ανάρρωση από τον εθισμό μου σε ουσίες.” είπε. “Είχα κάποια θέματα που έπρεπε αν αντιμετωπίσω, που είχαν επίσης να κάνουν με τον εθισμό. Έτσι χρησιμοποίησα την διαδικασία ανάρρωσής μου για να αρχίσω να εξετάζω και αυτό μου το κομμάτι και να αλλάξω το ποιος ήμουν τότε.”

Σε συνέχεια λοιπόν της παραπάνω δήλωσής του, (που μπορείς να δεις αναλυτικά στο παραπάνω βίντεο), δυο από τις καταγγέλουσες απάντησαν μέσω των δικηγόρων τους λέγοντας τα εξής (σύμφωνα με ρεπορτάζ του People):

“Μαζί με το ότι δεν αντιλαμβάνεται τις δυναμικές της εξουσίας, ο Franco δεν δείχνει καμία ευαισθησία και όπως φαίνεται ακόμα δε νοιάζεται για τον τεράστιο πόνο στον οποίο υπέβαλε τα θύματά του, μέσα από αυτή την ψευτοδραματική σχολή. Είναι απίστευτο ότι ακόμα και τώρα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει σε συμβιβασμό (2019), συνεχίζει να υποβιβάζει τα βιώματα των θυμάτων και να αγνοεί τον πόνο τους, παρ’ ότι έχει ήδη αναγνωρίσει πως δε θα έπρεπε εξ’αρχής να έχει φτιάξει μια τέτοιου είδους σχολή.”

“Όλο αυτό (η παρενόχληση) δεν ήταν ποτέ μια παρεξήγηση σχετικά με το όνομα ενός μαθήματος (ένα από τα μαθήματα που δίδασκε στην σχολή του είχε όνομα “Sex Scenes 101″, με ότι αυτό συνεπάγεται), και δεν ήταν αποτέλεσμα της υπερκόπωσής του, αντιθέτως ήταν και ακόμα είναι, μια απαράδεκτη συμπεριφορά. Κανείς δεν θα πρέπει να νομίζει λανθασμένα πως ο Franco αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του με όλα αυτά που είπε στην εν λόγω συνέντευξη, ή ότι μετάνιωσε για ό,τι συνέβη. Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να αποφύγει το αληθινό ζήτημα, και κάνοντας αυτή τη δήλωση λίγο πριν μια πολύ μεγάλη γιορτή (Χριστούγεννα), για να εκμεταλλευτεί τις γιορτινές μέρες και να γλιτώσει τις πολύ έντονες αντιδράσεις εναντίον του.”

Καθώς οι εν λόγω καταγγελίες δεν έχουν κριθεί δικαστικά, δε μπορούμε ακόμα να πούμε επισήμως πως ο Franco είναι ένοχος. Παρ’ όλα αυτά, εμείς εδώ στο One of Us είμαστε πάντα με την πλευρά των θυμάτων, και μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο, πάντα θα στηρίζουμε τον φερόμενο κακοποιημένο. Ελπίζουμε να γίνει και η δίκη ώστε να αποδειχτεί αυτό που όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουμε ως αλήθεια. Και ας σταματήσουν οι φερόμενοι κακοποιητές να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή επάνω τους “δικαιολογώντας” την απαράδεκτη και συχνά ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά τους. Αφού γλίτωσαν την φυλακή (μέχρι στιγμής), ας κρατήσουν τουλάχιστον το στόμα τους κλειστό και ας πάψουν να προκαλούν κι άλλο πόνο στα θύματα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!