Αυτό το μικρό ξωτικό έχει κλέψει τις καρδιές πολλών οικογενειών στον κόσμο. Τι μέρος του λόγου είναι όμως και πως απέκτησε αυτήν την δημοφιλία;
Χαζεύοντας στο Pinterest είναι πολύ πιθανό να πέσετε σε ένα σωρό αναρτήσεις που σχετίζονται με το κάπως αδιάφορο αυτό ξωτικό. Θα το δείτε σε διάφορες πόζες, μπλεγμένο πολλές φορές σε περίεργες καταστάσεις. Είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθείτε κι εσείς, όπως κι εμείς, γιατί τόσος ενθουσιασμός με αυτόν τον μικρό τυπάκο;
Με λίγο ψάξιμο λοιπόν θα διαπιστώσεις ότι το ξωτικό αυτό αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, που ξεκίνησε από την Carol Aebersold και τις δίδυμες κόρες της Chanda Bell και Christa Pitts (τι ονόματα!). Κάθε Elf on the Shelf κουτί περιέχει το βιβλίο “Μια Χριστουγεννιάτικη παράδοση” και το Προσκοπάκι-Ξωτικό .

Η ιστορία έχει ως εξής: Τα Προσκοπάκια-Ξωτικά του Άγιου-Βασίλη πετούν στον Βόρειο Πόλο κάθε βράδυ του Δεκέμβρη για να του δώσουν αναφορά, ποια παιδάκια ήταν φρόνημα και ποια έκαναν αταξίες. Ύστερα τα ξωτικά αυτά ξαναγυρνούν πετώντας στο σπίτι και κρύβονται σε ένα διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Τα παιδιά θα πρέπει να ψάξουν να βρουν το ξωτικό τους κάθε πρωί. Στα ξωτικά αυτά αρέσει πολύ να κάνουν σκανταλιές στην κουζίνα ή να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
Την συγκεκριμένη παράδοση είναι εύκολο να την ακολουθήσουν οι οικογένειες που αποκτούν το ξωτικό αυτό, ακολουθώντας δύο απλούς κανόνες:
Πρώτον, τα παιδιά δεν μπορούν να το αγγίξουν γιατί χάνει τις μαγικές του δυνάμεις. Αν όμως αυτό συμβεί, μπορεί να τις ανακτήσει αν του βάλεις λίγη κανέλα δίπλα του το βράδυ. Δεύτερον, το ξωτικό δεν μιλάει και δεν κουνιέται αν τα παιδιά είναι ξύπνια.
Τελικά όμως, η κάπως αλλόκοτη αυτή παράδοση μπορεί να πάρει τη μορφή που η κάθε οικογένεια επιθυμεί. Γονείς που την παίρνουν πολύ στα σοβαρά γιατί προφανώς τους διασκεδάζει, ανεβάζουν αδιάκοπα τις περιπέτειες του Elf on the Shelf που βρίσκεται σε όλο και πιο ευφάνταστες καταστάσεις και παράδοξες φάσεις. Κάποιοι απ’ αυτούς ψήνουν κουλουράκια για να υποδεχθούν το ξωτικό για άλλη μια χρονιά στο σπίτι τους, ενώ κάποιοι άλλοι απλά διαβάζουν στα παιδιά τους το σχετικό παραμύθι.  Ότι και να επιλέξει η κάθε οικογένεια, αυτή η νέα παράδοση έχει βρει τον δρόμο για να ριζώσει σε πολλά νοικοκυριά όπου το ζωτικό γίνεται μέλος της οικογένειας για 25 μέρες.

Πως ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

Το Elf on the Shelf ξεκίνησε ως οικογενειακή παράδοση της ίδιας της Carol Aebersold και των κοριτσιών της με το οικογενειακό τους ξωτικό τον Fisbee. Το 2005, εκείνη και οι κόρες της, αποφάσισαν να μοιραστούν την παράδοση αυτή με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτοεκδίδοντας το βιβλίο και φτιάχνοντας το kit του ζωτικού. Η πραγματική μαγεία ξεκίνησε γι’ αυτές όμως, όταν το 2007 όταν η Jennifer Garner εμφανίστηκε κρατώντας το βιβλίο του Elφ on the Shelf κάτω από το μπράτσο της. Το The Today Show έσπευσε να το παρουσιάσει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Από τότε η οικογένεια έχει δημιουργήσει και άλλα προϊόντα όπως τα Elf Pets και την Σειρά Ρούχων των Ξωτικών όπως κι ένα μιούζικαλ που παρουσιάστηκε σε αρκετές πόλεις της Αμερικής το 2019.
Ακόμα όμως και με την αυξανόμενη φήμη του Elf on the Shelf, οι Carol, Chanda και Christa θέλουν να κρατήσουν την απλότητα της ιστορίας του. Όπως είπε η Christa στην Huffpost, “Ο καθένας μπορεί να διασκεδάσει με το Ξωτικό εξ αιτίας της απλότητάς του. Δεν χρειάζεται μπαταρίες, δεν είναι ηλεκτρονικό. Χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία σε συνδυασμό με την μαγεία των Χριστουγέννων”

Σε ποια ηλικία μπορούν να παίξουν τα παιδιά με το ξωτικό;

Η παράδοση του Elf on the Shelf μπορεί να ξεκινήσει μετά τα 2 ή 3 χρόνια του παιδιού, όταν μπορεί να καταλάβει το παραμύθι αλλά και είναι αρκετά μικρό ώστε να έχει αρκετά χρόνια μπροστά του για να την χαρεί. Στο παιχνίδι όμως μπορούν να μπουν και τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, βοηθώντας κάθε βράδυ τους γονείς να ετοιμάσουν τις σκανταλιές του ξωτικού για τα μικρότερα αδέρφια τους. Θα το διασκεδάσουν εξ’ ίσου.