Υποθέτω δεν περίμενες εμένα να σου πω ότι, μετά από 17 χρόνια, η Jennifer Lopez και ο Ben Affleck είναι ξανά μαζί. Στην τελική, όλα τα media ασχολούνται με την επανασύνδεση, παπαράτσι τους έχουν τραβήξει παντού και πριν μερικές η σχέση επιβεβαιώθηκε επίσημα με τη Lopez να ανεβάζει μία σειρά φωτογραφιών για τα γενέθλιά της και στο φινάλε να βλέπουμε τους δυο τους να φιλιούνται. 

Όλα καλά μέχρι εδώ, πάντα ευτυχισμένα ευχόμαστε να είναι τα παιδιά. Γενικώς από τους ίδιους άμεσα δεν ξεκίνησε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μερικά κίτρινα έντυπα. Αυτά αποφάσισαν να δημοσιεύσουν δίπλα δίπλα φωτογραφίες της Lopez από τα γενέθλια της, με παπαρατσικές φωτογραφίες της πρώην συζύγου του Affleck, Jennifer Garner, που είχε βγει με φόρμες για να γυμναστεί και να κάνει δουλειές. 

Ο σκοπός; Από τη μία, να μάς βάλουν να συγκρίνουμε δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Από την άλλη, να δημιουργήσουν την υποψία ενός ανταγωνισμού ανάμεσά τους για το ποια είναι πιο ωραία και ποια τελικά θα κερδίσει τον Affleck -που η Garner κυριολεκτικά τον χώρισε και δεν ενδιαφέρεται να τον κερδίσει-. Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα έντυπα θεώρησαν ότι επειδή επέστρεψε το ζευγάρι των early 00s και χαρήκαμε, θα χαρούμε και με την επιστροφή των πιο σεξιστικών πρακτικών τον τότε media. 

Η απάντηση της Jameela Jamil

Ευτυχώς, δεν είμαστε πράγματι στα early 00s και, ευτυχώς, τώρα έχουμε την Jameela Jamil να λέει όλα όσα σκεφτόμαστε. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια σχολίασε τη σεξιστική σύγκριση των δύο γυναικών από τα media σε ένα tweet. “Ξεκάθαρα δεν είμαι εδώ για τη σύγκριση της Jennifer Garner με την JLo, με παπαρατσικές φωτογραφίες της να γυμνάζεται, τοποθετημένες δίπλα σε glamorous φωτογραφίες από τα social media της JLo. Δεν είμαστε στα 90s. Δεν βάζουμε ακόμα γυναίκες να τσακώνονται με γυναίκες για κάποιον τύπο… ειδικά όταν μόνο η μία από αυτές τον θέλει”. 

Αργότερα, η Jamil αναδημοσίευσε το tweet της στο Instagram, μαζί με ένα κείμενο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια έντυπα. “Μπλόκαρε όποιο έντυπο ή άτομο ακολουθεί αυτή την αφήγηση. Διαφορετικά χορηγείς άμεσα την πατριαρχεία. 

Κόψε την χρηματοδότηση, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να είναι ελεύθερες. Είναι μία θλιβερή αλήθεια ότι τα media επηρεάζουν τον πολιτισμό, την κοινωνία, τα σχολεία… κτλ. Πρέπει ενεργά να απορρίψουμε τη σαπίλα. Εμείς ελέγχουμε την αγορά. Τα media αντιδρούν όπως πιστεύουν ότι εμείς θέλουμε. Οπότε ας τους δείξουμε τι δεν θέλουμε, ώστε να σταματήσουν να το κάνουν, ακριβώς όπως μπορέσαμε τουλάχιστον να τα κάνουμε να σταματήσουν το φανερό fat shaming σε γυναίκες με μαγιό. Τώρα είναι πιο ύπουλο, αλλά υπάρχει μία αλλαγή στα σώματα που τιμούν και μία αλλαγή στην χρήση της γλώσσας τους. Μπορούμε να συνεχίσουμε να τους οδηγούμε αργά προς το να είναι ανθρώπινοι και μισο-αξιοπρεπείς, αν χάσουν εξαιτίας μας λεφτά διαφημίσεων, επειδή χάνουν την προσοχή μας. 

Έχω ζήσει μία ζωή, με πάρα πολλές γυναίκες να με βλέπουν ως απειλή ή ως αντίπαλο και ποτέ δεν το ήθελα, ούτε έχω δει κάποια άλλη γυναίκα ως κάτι άλλο πέρα από περισσότερη ασφάλεια ή κάποιον που με ενθουσιάζει. Επιπλέον, συχνά είχα άντρες να προσπαθούν ενεργά να βάλουν εμένα και άλλες γυναίκες να εναντιωθούμε η μία στην άλλη. Αυτές οι αηδίες προκύπτουν από την πατριαρχεία και επαναλαμβανόμενα εμποτίζονται στην ψυχοσύνθεσή μας μέσω κυρίως, αλλά όχι μόνο, των tabloids. 

Ας αφήσουμε τις Jennifers να ζήσουν. Ας αφήσουμε τις γυναίκες να ζήσουν. Ας αφήσουμε τα κορίτσια να ζήσουν. Σταματήστε τη σαπίλα”.