Συχνά κάποιοι ξεχνούν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι με πραγματικές ζωές και με ανθρώπους μέσα σε αυτές. Κι αυτό ισχύει πραγματικά καθολικά. Άσχετα με το αν μιλάμε για τον διπλανό μας στο γραφείο, για κάποιον που βλέπουμε στην τηλεόραση, για ένα άτομο στην άλλη μεριά κάποιας οθόνης υπολογιστή ή για κάποιον τον οποίο συναντάμε σε μία διαφορετική συνθήκη, όπως είναι ένα reality παιχνίδι. Σε καμία από αυτές τις καταστάσεις, δεν υπάρχει δικαιολογία για να απανθρωποιήσουμε το άτομο απέναντί μας και να τού συμπεριφερθούμε σαν να μην έχει συναισθήματα. 

Για τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε δίκιο στην Κάτια Ταραμπάνκο για το τελευταίο της ξέσπασμα στο Survivor. Τι ακριβώς συνέβη; Στην Μπλε ομάδα, ορισμένοι παίκτες κατηγόρησαν δύο μέλη τους ότι βάζουν παραπάνω φαγητό στον εαυτό τους και ότι κλέβουν ουσιαστικά φαγητό από την ομάδα. Αργότερα, το θέμα αναφέρθηκε και στο Συμβούλιο, όπου η μία παίκτρια εξήγησε ότι την αποκάλεσαν ευθέως κλέφτρα. Αυτό ξύπνησε μνήμες στην Κάτια, η οποία επίσης πέρσι είχε κατηγορηθεί από την ομάδα της ότι έκλεβε φαγητό από τις προμήθειες. Αρχικά, την είδαμε να φεύγει αναστατωμένη, ενώ όταν επέστρεψε εξήγησε την αιτία της αναστάτωσής της. 

Συγκεκριμένα, είπε “Το θέμα, που τέθηκε, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θεωρώ ότι καταλαβαίνουμε όλοι πως η δύναμη της τηλεόρασης είναι η μεγαλύτερη. Σωστά; Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις ‘έκλεψε’, ‘κλέφτρα’, ‘πήρε φαγητό από εμένα’, ‘έκλεψε’ ή ‘κλέφτρα’ τέλος πάντως ή ‘κλέφτης’, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δύναμη αυτής της λέξης και το πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας από ένα σημείο και μετά. Τη δουλειά μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, το πώς μιλάνε στους κοντινούς μας φίλους. Οπότε σάς παρακαλώ, πριν μιλήσετε, επειδή είμαστε σε ένα παιχνίδι επιβίωσης, όπου είναι θολωμένα τα μυαλά και υπήρξα πάρα πολύ σ’ αυτή τη θέση πέρσι λόγω πείνας, πριν μιλήσετε με τόσο δυνατές και ηχηρές λέξεις, να είστε 1000% σίγουροι γι’ αυτό, που λέτε. Γιατί είναι παιχνίδι. Έξω στη ζωή πάνε και μάς σταυρώνουν μετά. Πάνε και γράφουν στις οικογένειές μας από κάτω ότι είμαστε κλέφτες, μάς ακυρώνουν δουλειές, μάς καταστρέφουν. Οπότε θα χρησιμοποιείτε πολύ σοβαρά και πολύ προσεκτικά το λεξιλόγιό σας”.

Ήταν το παραπάνω μία φουσκωμένη αντίδραση για τις κάμερες; Λογικά ναι. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλα όσα είπε είναι αλήθεια και τρομερά σημαντικά. Πιθανότατα επίσης για την κάμερα γίνονται και όλες κατηγορίες περί κλεψίματος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ενώ το κοινό συχνά διακρίνει το πρώτο, επίσης συχνά δεν μπορεί να διακρίνει τόσο καλά το δεύτερο. Με άλλα λόγια, μία κατηγορία, που πέφτει στο reality για τηλεοπτικούς λόγους, εκεί έξω στιγματίζει το άτομο και το βάζει στο στόχαστρο. Και, προφανώς, αυτό δεν είναι καν λάθος τού όποιου παίκτη αποφασίσει να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι εντυπώσεων. Είναι και λάθος όσων νομίζουν ότι, επειδή βλέπουν κάποιον στην τηλεόρασή τους, αυτό τούς δίνει αυτόματα και το δικαίωμα να αρχίσουν τις διαδικτυακές επιθέσεις στον ίδιο και τον περίγυρό του. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!