Εδώ και περίπου έναν μήνα το reboot του Gossip Girl έχει βγει επισήμως στον αέρα. Η σειρά δείχνει μία νέα ελίτ εφήβων στη Νέα Υόρκη, που παρουσιάζεται ως προοδευτική και κολλημένη με τα social media. Συχνά, για την ενίσχυση του σεναρίου, γίνονται αναφορές στην original σειρά, αλλά και στην επικαιρότητα του σήμερα.
Όσον αφορά την τελευταία, έχουν ήδη γίνει κάποια “φάουλ”. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, για παράδειγμα, ακούσαμε χαρακτήρα να λέει ότι η influencer Olivia Jade κατάφερε να κερδίσει followers χάρη στη φυλάκιση της μητέρας της, Lori Loughlin. Η Jade, μάλιστα, απάντησε με ένα βίντεο της σκηνής στο TikTok και λέγοντας απλά “Όχι, δεν το έκανα”.
@oliviajadeg no i didn’t
Το νέο φάουλ με τη Suki Waterhouse
Τώρα έχουμε ένα νέο περιστατικό. Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς η νεοφερμένη και μη δημοφιλής στο σχολείο Zoya μιλάει με τη Luna για την σχέση της με τον αρκετά δημοφιλή Obbie. Η Luna, θέλοντας να της πει για την προσοχή που έχουν λάβει οι δυο τους από το σχολείο και από το Gossip Girl, της κάνει μία παρομοίωση με την σχέση του Robert Pattinson με το μοντέλο και ηθοποιό Suki Waterhouse. Συγκεκριμένα, την ακούμε να λέει: “Όσον αφορά τον Τύπο, αυτός είναι ο Robert Pattinson και εσύ είσαι η Suki Καμία”.
Η Waterhouse είδε το επεισόδιο μερικές μέρες μετά και αποφάσισε να απαντήσει στη σειρά και στη σεναριογράφο Lila Feinberg. Σχολίασε με δύο tweets, που τώρα έχει διαγράψει, πως η ίδια σειρά που μιλάει κατά της πατριαρχίας και του σεξισμού, την ίδια στιγμή αποφασίζει να αναφερθεί σε εκείνη ως την “καμία” κοπέλα του Pattinson. “Ακόμα μία μέρα, για να θυμηθούμε ότι οι γυναίκες μπορούν επίσης να είναι η πατριαρχία”, έγραψε στο πρώτο tweet της. Στο δεύτερο συμπλήρωσε: “Βλέπω επικριτές της πατριαρχίας και του σεξισμού και μετά ονομάζομαι η ‘καμία’ κοπέλα κάποιου. Κάντε το να βγάζει νόημα”.
Τουλάχιστον δημόσια, δεν έχει έρθει ακόμα καμία απάντηση από την παραγωγή ή τη σεναριογράφο του Gossip Girl. Κάποιοι υποστήριξαν τη σειρά, ωστόσο, σχολιάζοντας ότι η συγκεκριμένη ατάκα μπήκε στο σενάριο, ακριβώς ώστε να δείξει την υποκρισία που συχνά κρύβεται πίσω από φαινομενικά προοδευτικούς ανθρώπους και τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό που αυτοί μπορεί να κουβαλάνε ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν. Είναι αυτό πιθανό; Ναι, αλλά και πάλι δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Οι δημιουργοί θα πρέπει να μάθουν ότι τα καλά τους κίνητρα δεν είναι αρκετά, ώστε να δικαιολογήσουν την κατονομαστική μείωση ενός ανθρώπου και την αδιαφορία για το πώς θα αισθανθεί.