Κάθε φορά, που γίνεται γνωστή μία υπόθεση έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού ή γυναικοκτονίας, τα ελληνικά media σε ένα σημαντικό ποσοστό μοιάζουν να επικεντρώνονται και να ασχολούνται με στοιχεία, που δεν έχουν καμία σημασία και απλά τραβούν την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό είδαμε να γίνεται χθες στο Happy Day. Η εκπομπή ασχολούταν με το μείζον θέμα των ημερών, τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Τότε η παρουσιάστρια θεώρησε σκόπιμο να σημειώσει πως οι βιαστές είναι ωραία και νέα παιδιά και ότι δεν θα έπρεπε να έχουν ανάγκη να ναρκώσουν μία κοπέλα αν ήθελαν να συνευρεθούν μαζί της. 

“Δύο-τρία νέα, ωραία παιδιά. Που να σου πω και κατι; Δεν θα είχαν ανάγκη κανονικά, αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί δεν τα προσυπογράφω. Περιμένουμε την αστυνομική και τη δικαστική έρευνα. Που δεν θα ‘πρεπε να ‘χουν ανάγκη να ναρκώσουν μια κοπέλα, για να συνευρεθούν μαζί της”.

Να πούμε ότι το βασικό πρόβλημα της δήλωσης δεν είναι καν ότι αποφάσισε να δώσει δύο θετικούς χαρακτηρισμούς σε άτομα, που κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό. Το πιο προβληματικό είναι ότι τέτοιες απόψεις, που συνδέουν τους βιαστές με την έλλειψη δυνατότητας να ρίξουν γυναίκα, ανοίγουν “παραθυράκια” επιχειρηματολογίας υπέρ τους. Αφήνουν, με άλλα λόγια, το περιθώριο να ακούσουμε για ακόμα μία φορά ατάκες τύπου “σιγά που δεν ήθελε και αυτή”, “που θα ξαναέβρισκε ευκαιρία να κάνει κάτι με τόσο ωραίο άντρα” και “σιγά που θα καθόταν αυτός να κινδυνεύσει και να βιάσει αυτήν”. Όλα προβληματικά, όλα κατηγορούν ή βγάζουν ψεύτη το θύμα και όλα μάς απομακρύνουν από την επιστημονική πραγματικότητα, ότι οι βιαστές έχουν βαθιά ψυχολογικά ή και νευρολογικά προβλήματα, άσχετα της εξωτερικής τους εμφάνισης και της πέρασης, που μπορεί να έχουν. 

Φυσικά, αν διάβασες καλά τη δήλωση της Σταματίνας Τσιμτσιλή, θα παρατήρησες ακόμα ένα φάουλ της. Η παρουσιάστρια θεώρησε απαραίτητο να υπογραμμίσει ότι δεν προσυπογράφει ότι πράγματι οι κατηγορούμενοι είναι βιαστές και ότι θα περιμένει τη δικαιοσύνη να αποφανθεί. Από τη μία, καταννοούμε ότι ο δημοσιογραφικός της ρόλος δεν της επιτρέπει να καταδικάσει κάποιον on air, ό,τι κι αν πιστεύει η ίδια. Από την άλλη, ο τρόπος που το ανέφερε ήταν αρκετά εμφατικός, την στιγμή που τίποτα δεν θα άλλαζε στον λόγο της, αν απλά δεν αναφερόταν καθόλου στο τι προσυπογράφει και στο τι όχι. 

Να σημειωθεί ότι μέσα σε όλο αυτό είχαμε και τον Δημήτρη Παπανώντα και το σχόλιο του, που όσο κι αν το ακούμε ξανά και ξανά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε τι σχέση είχε με το θέμα, ούτε τι ήθελε να πει. “Φυσικά και τα αγόρια είναι θύματα μιας τάσης εμπορευματοποίησης της κοινωνικής μας ζωής”. Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς το μόνο συμπέρασμα, που βγάζουμε είναι ότι κάτι ήθελε να πει, για να πέσει το βάρος περισσότερο στην κοινωνία παρά στους κατηγορούμενους για βιασμό. 

Η απάντηση της Σταματίνα Τσιμτσιλή στην κριτική

Στη σημερινή εκπομπή του Happy Day, η παρουσιάστρια έσπευσε να απάντησει σε όσους την κατέκριναν για το σχόλιο της. Σχεδόν όλα όσα είπε αφορούσαν το πώς ο κόσμος την αδίκησε, το πώς δεν είναι σωστό να πιανόμαστε από μία της φράση και να την κρίνουμε, το ότι έχει αποδείξει από την έναρξη του ελληνικού #MeToo την στάση της και ότι στηρίζει τα θύματα. Έχει τρομερό ενδιαφέρον, βέβαια, ότι σε έναν αρκετά μεγάλο λόγο, που έβγαλε, φρόντισε να επικρίνει όσους μίλησαν αρνητικά για εκείνη, αλλά αφιέρωσε μόλις μία φράση στο να παραδεχτεί ότι το σχόλιο της ήταν λάθος και στο να ζητήσει συγγνώμη. Μάλιστα, δεν φαίνεται να κατάλαβε καν τι πήγε λάθος με το σχόλιο της, αφού εκείνη έμφαση έδωσε στο ότι απλά δεν ήταν ωραίο να χαρακτηρίζει βιαστές νέους και ωραίους.

Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα είπε. Εμείς απλά στο θέμα της στάσης της και στο “ατυχές” σχόλιο, θα απαντήσουμε ότι πριν μερικούς μήνες είχε κάνει ξανά το ίδιο ακριβώς ατυχές σχόλιο. Πότε; Όταν για τον άντρα που ακολούθησε κοπέλα στη Νέα Σμύρνη μέχρι την πόρτα της, έχοντας βγάλει έξω τα γεννητικά του όργανα, η παρουσιάστρια σχολίασε πως της κάνει εντύπωση για τόσο ωραίο παλικάρι. 

“Νιώθω την ανάγκη να πω δυο, τρία πράγματα γιατί έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ από χθες. Κάποιοι απομόνωσαν μια φράση δική μου σε μια κουβέντα δεκαπέντε λεπτών, προσπαθώντας να παραποιήσουν τα λεγόμενα μου και τα πιστεύω μου. Νομίζω ότι με γνωρίζετε, ξέρετε ποια είμαι, τις απόψεις μου, την στάση ζωής μου. Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών, είμαι γυναίκα, άρα για μένα είναι μονόδρομος σαν σκέψη και σαν στάση ζωής να είμαι με τα θύματα αυτών των ιστοριών σε μια εποχή που έχουμε δολοφονίες γυναικών, έχει ξεσπάσει το #MeToo, έχουμε εκμετάλλευση γυναικών.

Κάποιοι απομόνωσαν τα 40 δευτερόλεπτα του ‘απορώ πώς νέοι και ωραίοι έχουν ανάγκη να ναρκώσουν μια γυναίκα για να συνευρεθούν’, θεωρώντας ότι εγώ έτσι προσπαθώ να ξεπλύνω και να υποστηρίξω. Έχω σκεφτεί πολλές φορές τι θα πω και τι πρέπει να πω, αλλά είμαι συναισθηματικά φορτισμένη.

Θέλω να σας πω, κοιτώντας σας στα μάτια, ότι δεν γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους, δεν θέλω να τους γνωρίσω, δεν θέλω να τους υποστηρίξω και ούτε είχα ποτέ αυτή τη διάθεση. Είμαι απέναντι τους, όπως είναι η ελληνική κοινωνία. Και όποιος πραγματικά θέλει να σχηματίσει μια άποψη, μπορεί να μπει στα social media μου ή στο web tv του σταθμού και να δει την ολοκληρωμένη κουβέντα.

Οι λέξεις νέοι και ωραίοι στον προσδιορισμό ενός καταγγελλόμενου βιαστή είχαν μια ατυχή χρήση, ήταν άτυχες και για αυτό ζητώ συγνώμη. Ειλικρινά είμαι πολύ στεναχωρημένη από χθες γιατί νιώθω ότι προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν είχα και δεν έχω καμία διάθεση, πρόθεση, κίνητρο, συμφέρον και ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ στη ζωή μου ως γυναίκα και μητέρα δύο κοριτσιών, ως άνθρωπος αυτής της κοινωνίας που ζούμε, να υποστηρίξω ανθρώπους που καταγγέλλονται για τέτοιες πράξεις. Θα είμαι απέναντι τους και θα είμαι εδώ να σας το αποδεικνύω”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!