Όλοι ξέρουμε πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν τα social media για την ψυχική μας υγεία. Όχι μόνο μάς βάζουν σε ένα πλαίσιο σύγκρισης με όλους όσους βλέπουμε σε αυτά, αλλά συχνά μάς τοποθετούν στο επίκεντρο και μάς κάνουν αποδέκτες των πιο τοξικών σχολίων. Κι αν αυτό είναι βαρύ για καθημερινούς ανθρώπους, που με το ζόρι έχουν μερικές χιλιάδες followers, μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο, που έχει εκατομμύρια followers και έχει πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών. 

Ο λόγος για τη Sophie Turner. Η ηθοποιός, που γνωρίσαμε από το Game of Thrones, βρέθηκε στο εξώφυλλο του βρετανικού Elle για το τεύχος του Ιουνίου, λίγο αφότου αποκάλυψε και επίσημα ότι περιμένει το δεύτερο παιδί της με τον Joe Jonas. Εκεί, μεταξύ άλλων, μίλησε για την περίοδο, που διέγραψε το Instagram της ως αποτέλεσμα του πόσο την έφθειρε ψυχικά. Δεν της δημιουργούσε απλά πίεση και άγχος, αλλά όπως εξήγησε είχε εμφανίσει διατροφική διαταραχή και γι’ αυτό ζούσε στο σπίτι της μαζί με μία συνοδό ψυχικής υγείας, για να μην κάνει κάτι βλαβερό για τον εαυτό της. Μάλιστα, επεσήμανε και την φράση, που της είχε πει και τελικά της άλλαξε τη ζωή, ενώ μίλησε και για τη σημερινή πλέον σχέση της με τα social media, το σώμα της και τα θέματα λήψης τροφής. 

“Έχω μία σχέση αγάπης-μίσους με τα social media. Μακάρι να μην είχα μπλέξει ποτέ τον εαυτό μου με αυτά εξαρχής. Κοιτάω τα σχόλια στο Instagram και σκέφτομαι, ‘Γαμώτο. Όλοι πιστεύουν αυτό για εμένα’. Με καταλάμβανε εντελώς. Η καλύτερη συμβουλή, που πήρα ποτέ…

Για πολύ καιρό, ήμουν αρκετά άρρωστη με διατροφική διαταραχή και είχα συνοδό ψυχικής υγείας. Δεν ξέρω, αν ξέρεις τι είναι συνοδός ψυχικής υγείας. Είναι ψυχοθεραπεύτρια, που έμενε μαζί μου, η οποία θα σιγούρευε ότι δεν έκανα τίποτα ανθυγιεινό με τις διατροφικές μου συνήθειες. 

Μία νύχτα, έπαιζα ξανά και ξανά στο μυαλό μου ένα σχόλιο, που είχα δει στο Instagram. Ήμουν σε φάση, ‘Είμαι τόσο χοντρή, είμαι τόσο ανεπιθύμητη’ και ξέφευγα. Μού είπε, ‘Ξέρεις, κανένας δεν ενδιαφέρεται όντως. Ξέρω ότι εσύ το πιστεύεις, αλλά κανένας άλλος δεν το σκέφτεται. Δεν είσαι τόσο σημαντική’. Αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα, που θα μπορούσε να μού πει κάποιος.

Έχω παρατηρήσει ότι τα social media με κάνουν τρομερά αγχώδη και είναι κάτι από το οποίο προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ. Όταν τα είχα εκτός του κινητού μου, ήταν τρομερά βοηθητικό. Τώρα, αν πρέπει να μπω σε αυτά, είναι για μερικά λεπτά μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αντί για ώρες καθημερινά. Έχει κάνει τρομερή διαφορά. Το να ζεις την πραγματική ζωή είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. 

Ακόμα πρέπει να πηγαίνω ψυχοθεραπεία κάθε εβδομάδα. Κατά καιρούς, πηγαίνω σε ένα ησυχαστήριο, για να ελέγξω τον εαυτό μου και ακόμα έχω μέρες, που αισθάνομαι κατάθλιψη ή άγχος. Είναι διαχειρίσιμο τώρα. Έχω τα εργαλεία. Ξέρω τι είναι καλό για εμένα και τι δεν είναι καλό για εμένα. Ξέρω τι πρέπει να κάνω, για να βάλω τον εαυτό μου σε ένα καλό ψυχικό σημείο. Δεν είναι εξουθενωτικό. Ξέρω πώς να βγάλω τον εαυτό μου από αυτό”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!