Από την εκλογή του πρώην Προέδρου των HΠΑ, Donald Trump και μετά, εδώ και έξι περίπου χρόνια, η Αμερική βιώνει μια έντονη πόλωση. Η ρητορική μίσους του Trump σε συνδυασμό με την άνοδο των fake news από το κανάλι Fox News που πλέον μόνο ειδησεογραφικό δεν είναι, έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση σχεδόν δυστοπική. Οι μεν Ρεπουμπλικανοί προκαλούν διαρκώς αναταραχές και προβλήματα (από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μέχρι την άνοδο του white supremacy που οδήγησε στα Proud Boys του Trump και στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου), και οι δε Δημοκρατικοί αδυνατούν δυστυχώς να τα αποτρέψουν ή έστω να τα επιλύσουν.

Στα πλαίσια αυτής της “τέλειας καταιγίδας”, που η πανδημία προφανώς επιδείνωσε, πολλοί είναι αυτοί στα ψηλά κυβερνητικά σκαλιά που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν νόμους σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Ανάμεσά τους και ο νόμος κατά των αμβλώσεων που πέρασε στο Texas, έπειτα και από την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Δεκέμβρη. Σύμφωνα με το νέο νόμο, στην εν λόγω Πολιτεία, απαγορεύεται πλέον η διακοπή κύησης έπειτα από την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, καθιστώντας την άμβλωση σχεδόν αδύνατη, και καταρρίπτωντας το προηγούμενο της υπόθεσης Roe v. Wade, πηγαίνοντας έτσι το Texas κυριολεκτικά 50 χρόνια πίσω σε ότι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας.

Blue White and Red Striped Textile

Σε αυτή την εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη έρχεται τώρα να προστεθεί άλλος ένας νόμος αντίστοιχα δυστοπικός. Πρόκειται για τον Νόμο “Don’t Say Gay” (μτφρ. “Μη λες γκέι”), ο οποίος μόλις πήρε την πρώτη έγκριση από την Πολιτειακή Γερουσία της Florida, ακόμα μιας Πολιτείας γνωστής για τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους της και κατ’ επέκταση Κυβερνήτες της, όπως και το Texas.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω νόμος, που έχει πάρει αυτό το όνομα από τους Δημοκρατικούς, πήρε την πρώτη έγκριση την περασμένη Τρίτη, 8 Μαρτίου, φέρνοντας της Florida λίγο πιο κοντά στον τίτλο της πιο ομοφοβικής Πολιτείας. Τα μέτρα που ορίζει ο νόμος αυτός απαγορεύουν “συζητήσεις εντός της σχολικής τάξης που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου”. Τα μέτρα αφορούν ρητά τις τάξεις από το Νηπιαγωγείο ως και την 3η Δημοτικού, ενώ έχει ισχύ τόσο στους μαθητές όσο και στους δασκάλους. Παρ’ ότι ο νόμος δίνει αυτό το πολύ συγκεκριμένο ηλικιακό περιθώριο, που στην ουσία φτάνει ως τα 10 περίπου χρόνια για τους μαθητές, παράλληλα αναφέρει πως διδάγματα σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα απαγορεύονται εν γένει “αν διδάσκονται με τρόπο ακατάλληλο για την εκάστοτε ηλικία”. Κάτι το οποίο βέβαια ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, καθιστώντας τελικά εμμέσως το νόμο ενιαίο για όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα επίσης με αυτόν, κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να καταγγείλει ένα σχολείο αν θεωρήσει πως έχει γίνει παράβασή του στο συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον.

Women With Gay Pride Body Paint

Οι υποστηρικτές του νόμου αυτού, κατ’ εξοχήν Ρεπουμπλικανοί, τον υποστηρίζουν ισχυριζόμενοι πως με αυτό τον τρόπο έχουν οι γονείς τον απόλυτο έλεγχο της “διαπαιδαγώγησης” των παιδιών τους, χωρίς τις παρεμβολές του εκάστοτε καθηγητή ή προγράμματος μαθημάτων.

Από την άλλη, η φωνή της λογικής, κοινώς οι Δημοκρατικοί, μιλούν για περαιτέρω στοχοποίηση της ήδη περιθωριοποιημένης ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και μάλιστα σε ένα ηλικιακό γκρουπ που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Από την πλευρά της ο Υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Miguel Cardona, καταδίκασε τον εν λόγω νόμο λέγοντας πως αυτή την στιγμή, κάθε γονέας σε όλη την χώρα περιμένει από τους τοπικούς κυβερνήτες του υποστηρίξουν τους μαθητές και να τους βοηθήσουν να επανέλθουν από τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, τόσο σε ότι αφορά την μόρφωσή τους, όσο και την στήριξη της ψυχικής τους υγείας. Όπως λέει,

“Αντί αυτού, οι πολιτικοί αρχηγοί της Florida θέτουν σε προτεραιότητα την θέσπιση νόμων μίσους, που βλάπτουν κάποιους από τους πιο ευάλωτους (κοινωνικά) μαθητές”.

Three Men Holding Assorted Painted Love Is Love Banner

Ο Υπουργός συνέχισε τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν συμβαδίζει με τον Νόμο υπέρ των Δικαιωμάτων του Πολίτη (civil rights law), ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα την ένθερμη στήριξή του προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές στην Florida και σε όλη την χώρα.

Αν και ο Κυβερνήτης της Florida, ο Ρεπουμπλικανός Ron DeSantis, δώσει την έγκρισή του στο νόμο, τότε θεωρήτικά αυτός θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιούλιο σε ό,τι αφορά την Florida. Ωστόσο, καθώς η πολιτειακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από πλευράς ιεραρχίας, όσο υπάρχουν Δημοκρατικοί στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, το πιο πιθανό είναι αυτός ο νόμος να μην τεθεί σε ισχύ. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.