Πριν μερικές μέρες, η Εθνική Ομάδα Handball γυναικών της Νορβηγίας αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα handball άμμου για το χάλκινο μετάλλιο εναντίον της Ισπανίας στη Βουλγαρία. Η ομάδα έχασε 0-2, αλλά αυτό δεν κατέληξε να είναι το πιο μελανό σημείο της συμμετοχής της. 

Ακριβώς την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Handball (EHF) έδωσε στην ομάδα πρόστιμο 1.500€. Συγκεκριμένα, πρόστιμο 150€ σε κάθε αθλήτρια ξεχωριστά. Ο λόγος; Οι αθλήτριες αποφάσισαν να μη φορέσουν μαγιό στον αγώνα, αλλά σορτσάκια. Σύμφωνα με την επιτροπή της EHF, αυτό είναι παραβίαση των κανονισμών της Διεθνής Ομοσπονδίας Handball (IHF). Αυτοί προβλέπουν ότι οι αθλήτριες handball, όταν παίζουν σε άμμο, θα πρέπει να φοράνε αποκλειστικά εφαρμοστά μαγιό με χαμηλό κόψιμο. 

Η Ομοσπονδία Handball της Νορβηγίας (NHF) δήλωσε ότι αυτή θα πληρώσει όλο το πρόστιμο. Ο πρόεδρος της, Kare Geir Lio, έκανε σαφές ότι στηρίζει τις αθλήτριες. Σημείωσε, μάλιστα, πως πιστεύει ότι ο όποιος αθλητικός εξοπλισμός θα έπρεπε να αποσκοπεί στη δική τους άνεση και να είναι επιλογή τους, μέσα σε κάποιο πιο γενικό πλαίσιο κανόνων. Μάλιστα, η NHF έχει αιτηθεί τόσο στην EHF, όσο και στην IHF, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες και να ανοίξει έστω μία συζήτηση αναφορικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς ενδυμασίας των αθλητών. 

Να πούμε, βέβαια, ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα του handball άμμου. Σχεδόν σε όλα τα αθλήματα άμμου, οι γυναίκες αθλήτριες αναγκάζονται να φοράνε από κάτω μπικίνι. Επιλογή, βέβαια, που είναι τόσο υποτιμητική για τις ίδιες, όσο και καθόλου πρακτική, ειδικά όταν έχουν περίοδο. Παράλληλα, ο κανονισμός δεν έχει καμία αθλητική δικαιολογία από πίσω. Να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή, οι άντρες αθλητές των ακριβώς ίδιων αθλημάτων, όχι απλά δεν φοράνε κάτι τόσο αποκαλυπτικό και άβολο, αλλά σορτς που φτάνουν μέχρι λίγο πιο πάνω από το γόνατο.