Εδώ και κάποιον καιρό ένα νέο challenge ξεκίνησε στο TikTok. Ονομάζεται silhouette challenge και όσοι το κάνουν ανεβάζουν ένα βίντεο με φίλτρο της εφαρμογής, που κάνει κόκκινο τον φωτισμό και σκοτεινιάζει εντελώς το σώμα τους. Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται μόνο η σιλουέτα τους. Βασικός σκοπός του challenge είναι να προωθήσει την αγάπη για το σώμα μας, με όλες τις καμπύλες και τις ευθείες τους.  

@caelynmckenziee

Silhouette😘. #fyp #silhouettechallenge #silhouette

♬ original sound – ଘK𝔦 ✧・゚: *

Με άλλα λόγια, το silhouette challenge αποτελεί μία από τις θετικές πλευρές του διαδικτύου. Και μέσα σε όλα, κατέληξε να είναι και αφορμή πολλών δημιουργικών βίντεο. Ωστόσο, κάποιοι αποφάσισαν να το χαλάσουν και να του δώσουν μία πιο “σκοτεινή” όψη. 

@bbygshaii

@mrsmosquito won this whole challenge before it even started but i wanted to try 😭😭 #silhouettechallenge #silhouettechallenge #fyp

♬ Put Your Head On My Shoulder – Giulia Di Nicolantonio

@challxn

I wanted in on this one too 🙈 #silhouettechallenge

♬ Put Your Head On My Shoulder – Giulia Di Nicolantonio

Η αρνητική τροπή

Λίγο αφότου το challenge ξεκίνησε, άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο που το αφορούσαν στο YouTube. Αυτά είχαν tutorials, ώστε να κατεβάσεις το βίντεο από το silhouette challenge κάποιου και να αλλάξεις τον φωτισμό του με τη βοήθεια λογισμικών ή εφαρμογών επεξεργασίας. Ουσιαστικά δείχνουν πώς μπορείς να βγάλεις το κόκκινο φως και να φωτίσεις τη μαύρη σιλουέτα.  

Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι καθαρά για μπανιστήρι. Αρκετοί χρήστες κάνουν το challenge με πολύ στενά ρούχα και κορμάκια. Είναι, όμως, πολλοί και εκείνοι, που με την ασφάλεια ότι το σώμα τους παραμένει σκοτεινό, φοράνε μόνο τα εσώρουχά τους ή είναι εντελώς γυμνοί. Αυτό, φυσικά, τους αφήνει εντελώς εκτεθειμένους σε όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν τα προαναφερόμενα tutorials. Και να πούμε, βέβαια, ότι αντίστοιχες οδηγίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και στο Facebook, το Twitter και το Reddit. 

Οι αντιδράσεις

Μόλις κάποιοι ανακάλυψαν τα βίντεο που κυκλοφορούν, άρχισαν να προειδοποιούν τους χρήστες σε όλα τα social media. Το Twitter και φυσικά το TikTok είναι οι δύο βασικές πλατφόρμες, που έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να ενημερωθούν όσοι κάνουν το silhouette challenge. Μεταξύ άλλων, φροντίζουν να επισημάνουν ότι η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή είναι να το κάνουν με κάποια εφαρμοστά ρούχα, ώστε να μην διαρρεύσει το ημίγυμνο ή γυμνό σώμα τους στο διαδίκτυο, χωρίς τη δική τους συγκατάθεση.  Κάποιοι, μάλιστα, δείχνουν πόσο εύκολα μπόρεσαν αυτοί να βγάλουν το κόκκινο φως από τα δικά τους βίντεο.

@lostvsnryshots

PSA TO ALL THE QUEENS ✨ #silhouettechallenge #silhouette #PSA #queensupportqueens #tiktoktrends #photography #photoshoot #phototricks

♬ Put Your Head On My Shoulder – Giulia Di Nicolantonio

@brinabee786

Red Light Removal Warning: Please Help Spread the Word #redsillouehettechallenge #publicserviceanouncement #pleasebecareful

♬ original sound – Brina Bee

Να πούμε επίσης ότι το Reddit έχει ήδη αρχίσει να κατεβάζει posts, που δείχνουν πώς να βγάλεις το κόκκινο φως του silhouette challenge. Αντιθέτως, το YouTube όπου βρίσκονται και τα περισσότερα τέτοια βίντεο, επιτρέπει ακόμα να είναι ανεβασμένα, με πολλούς χρήστες να καλούν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να τους κάνει αναφορά για να πέσουν.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!