Τα βιβλία του συνωμοσιολόγου συγγραφέα David Icke έχουν απαγορευτεί από τις πλατφόρμες των Facebook, Twitter, YouTube και Spotify διότι θεωρήθηκαν ότι αποπροσανατολίζουν το κοινό σε σχέση με τον Covid-19. Στην Amazon όμως, ο Icke, (που πιστεύει σε πράγματα όπως η ύπαρξη ανθρώπων ερπετών), βρίσκεται στους προτεινόμενους συγγραφείς, με το βιβλίο του The Answer να φιγουράρει τριακοστό στην λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία της κατηγορίας Communication & Media Studies. Το βιβλίο έγινε τόσο δημοφιλές, όχι μόνο εξ αιτίας του περιεχομένου του, αλλά και εξ αιτίας του πανίσχυρου αλγόριθμου της γιγαντιαίας αυτής πλατφόρμας που το προτείνει, μαζί με άλλα βιβλία συνωμοσίας σχετικά με τον Covid, στα άτομα που αναζητούν βασικές πληροφορίες για τον ιό.

Όπως λέει ο Marc Tuters, καθηγητής media και ψηφιακής κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο BuzzFeed News, “Η Amazon κάνει το λιγότερο δυνατό συγκριτικά με τις άλλες πλατφόρμες σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19. Για όσους επινοούν τέτοιες συνωμοσίες αλλά και για όσους τις καταναλώνουν αμάσητες, η Amazon είναι το κατάλληλο μέρος για να ψάξουν.”

Το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο που οι μηχανισμοί αναζήτησης και προώθησης της πλατφόρμας κατευθύνουν τους αναγνώστες σε ανάλογους τίτλους βιβλίων. Ο Tuters δεν θεωρεί ότι αυτά τα βιβλία θα πρέπει να απαγορευτούν ολωσδιόλου από την Amazon αλλά ότι θα πρέπει να ισχύσει ότι και με τις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες και να προωθηθούν από τον αλγόριθμο βιβλία με έγκυρες πληροφορίες για τον ιό. Σχεδόν όλον τον τελευταίο χρόνο οι πλατφόρμες των Facebook, Google, Pinterest και Twitter έχουν βάλει τις έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια στην κορυφή των σελίδων αναζήτησης και αφαίρεσαν τις πληροφορίες παραπληροφόρησης από τα σχετικά τους συστήματα. Όχι όμως και η Amazon, όπου στις αναζητήσεις της βρίσκει κανείς τα βιβλία συνωμοσίας για τον Covid-19 ή τα εμβόλια στην πρώτη σελίδα και επιπροσθέτως, τα βιβλία αυτά πετάγονται ως προτεινόμενα όταν οι χρήστες ψάχνουν ακόμη και για μη συνωμοσιολογικά βιβλία για την πανδημία.

Amazon/Buzzfeed News

Ένας υπεύθυνος της Amazon είπε ότι από τον Φεβρουάριο του 2020 η εταιρία έβαλε ένα banner με τα απαραίτητα link για τις επίσημες πηγές πληροφοριών σχετικά με τον ιό σε εμφανές σημείο για τους ανθρώπους που έψαχναν, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το banner αυτό  όμως δεν είναι συμβατό με καταστήματα της Amazon σε όλες τις χώρες πλην των ΗΠΑ και δεν εμφανίζεται πάντα ή εμφανίζεται μεν στην λέξη covid αλλά όχι και στην λέξη εμβόλιο. Αντίθετα με τις άλλες πλατφόρμες, η Amazon δεν έχει αφαιρέσει τελείως την παραπληροφόρηση από το σύστημα των προτεινόμενων βιβλίων της.

“Αυτή της η στάση οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη από τα σχετικά βιβλία είναι μεγάλα”, λέει η Evelyn Douek, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. “Αν όμως βγάζει κανείς χρήματα από αυτήν την πρακτική, θα έπρεπε να είναι και πιο υπεύθυνος”.
Και παρότι η εταιρία έχει λάβει τα ανάλογα μέτρα ενάντια σε άλλα βιβλία, όπως βιβλία σχετικά με την QAnon ή την λευκή υπεροχή, δεν κάνουν το ίδιο και στο θέμα του Covid-19
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για την διαδικασία με την οποία κάποια βιβλία αφαιρούνται από την πλατφόρμα, λέγοντας ότι:
“Επενδύουμε σεβαστό χρόνο και χρήμα για να ενδυναμώσουμε το σχετικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από αυτοματισμούς αλλά και τις κριτικές των ομάδων ανάγνωσης που διαθέτουμε”
Παρόλα αυτά η προσέγγιση της Amazon φαίνεται να επηρεάζεται από την πίεση που της ασκείται από το κοινό που, από όσα λέει η Douek, μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό.
Η ομάδα έρευνας του Tuters βρήκε 20 βιβλία συνωμοσίας για τον Covid που διατύπωναν αμφιβολίες σχετικά με την φύση του ιού ή τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, στα 19 διεθνή καταστήματα της Amazon. Ανακάλυψαν μάλιστα ότι οι αλγόριθμοι και οι κριτικές των αναγνωστών κάτω από τα βιβλία αυτά τα βοηθούσαν να μοσχοπουλάνε. Ο ίδιος λέει ότι με αυτόν τον τρόπο η Amazon “κατευθύνει τους αναγνώστες γρήγορα και αποτελεσματικά στην συνωμοσιολογική λογική.”

Οι ιδέες που αυτά τα βιβλία διακινούν είναι ότι ο Covid-19 δημιουργήθηκε από μια παρέα διαβολικών μυαλών που επιθυμούν να μειώσουν τον πληθυσμό του πλανήτη και να πετύχουν απεριόριστο έλεγχο πάνω στους πολίτες όλου του κόσμου ή ότι ο κορονοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το βιβλίο COVID Operation: What Happened, Why It Happened, and What’s Next όπου μια εκ των συγγραφέων Pamela Popper ισχυρίζεται ότι ο κορονοϊός είναι μια κομπίνα “ενός ευρύτατου δικτύου σκοτεινών προσώπων που έχουν καταφέρει να περνούν ως δημόσιοι λειτουργοί, υγειονομικοί και ιδρυτές παγκόσμιων ΜΚΟ” βρίσκεται στα περισσότερο προτεινόμενα βιβλία της πλατφόρμας παρέα με το Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective Is Lying. Πραγματικά επικίνδυνα πράγματα.

Αν και ο εκπρόσωπος της εταιρίας ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις βιβλίων βασίζονται στις προτιμήσεις του κοινού, ο Tuters είπε τα εξής: “Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος φοβάται την λογοκρισία των βιβλίων, τέτοια επικίνδυνα βιβλία όμως θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τις λίστες των προτεινόμενων είτε με την μετατροπή του αλγόριθμου, είτε απ’ ευθείας, διότι ο χώρος που δίνεται για κριτικές στους ίδιους τους αναγνώστες λειτουργεί ως ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο όπου συζητούν μεταξύ τους πολλαπλασιάζοντας τις θεωρίες”. Κι όταν συζητούν μεταξύ τους οι ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι, ξέρουμε καλά που οδηγούνται τα πράγματα!