Οι Αφγανές γυναίκες έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Με εξαίρεση την κομμουνιστική περίοδο της χώρας, από το 1978 έως το 1992, και μία πολύ μικρή βελτίωση την τελευταία δεκαετία, τα δικαιώματά τους δεν έχουν σταματήσει να καταπατώνται και να περιορίζονται. Τον περασμένο Αύγουστο, ακόμα και μικρές κατακτήσεις τους εξανεμίστηκαν. Μετά από 20 χρόνια, οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τη δύναμή τους και κατάφεραν να καταλάβουν ξανά επαρχίες της χώρας και τελικά την πρωτεύουσα, Καμπούλ. Μέσα σε μερικούς μήνες, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τα πανεπιστήμια, τόσο ως εργαζόμενες όσο και ως φοιτήτριες, τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις μεγαλύτερες σχολικές τάξεις, τα κορίτσια μπορούν να πάνε στις πρώτες τάξεις του σχολείου μόνο σε διαχωρισμένες βάσει φύλου αίθουσες και σε πολλές περιοχές έχει απαγορευτεί στις γυναίκες κάθε είδος επαγγέλματος. 

Κατανοούμε όλοι, λοιπόν, ότι μιλάμε για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με κάθε μέσο. Ο καθένας, φυσικά, βάζει το λιθαράκι του, όπως μπορεί. Αρκετοί διάσημοι έχουν αναλάβει ήδη δράση, με την Angelina Jolie να ανοίγει λογαριασμό στο Instagram αποκλειστικά με αυτόν τον σκοπό. Τώρα, ο Timothée Chalamet κάνει το δικό του κομμάτι. Ο ηθοποιός ανακοίνωσε στο Instagram τη συνεργασία του με τον Γάλλο σχεδιαστή, Haider Ackermann. Οι δυο τους δημιούργησαν μαζί ένα φούτερ, στο οποίο διακρίνονται τα μάτια μίας γυναίκας. Πώς αυτό βοηθάει το Αφγανιστάν; Όπως εξηγούν, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στην οργάνωση Afghanistan Libre, η οποία από το 1996 μέχρι σήμερα παλεύει για τη διατήρηση και την επέκταση των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών. 

Ο ηθοποιός έγραψε στη δημοσίευσή του: “Εδώ και κάποια χρόνια, ο Haider Ackermann και εγώ θέλαμε να κάνουμε κάτι. Μαζί, τον Αύγουστο, τρομοκρατηθήκαμε όταν μάθαμε για τη σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα φούτερ, από το οποίο 100% των εσόδων θα πάνε στην Afghanistan Libre, μία περιθαλπτική οργάνωση, που βρίσκεται εκεί και πολεμάει για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Καθώς αυτές οι φρικαλεότητες συνεχίζουν να εξαπλώνονται, πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές αυτών των σιωπηλών στρατιωτών”.