Σύμφωνα με έρευνα Γερμανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNeurosci – The Journal of Neuroscience στις 9 Φεβρουαρίου 2022 μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε την περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρεται κατά τον ερεθισμό της κλειτορίδας. Ναι, αυτό ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, για αυτό και μπορεί να διαβάζεται συχνά άρθρα τα οποία αναφέρουν τη γυναικεία διέγερση ως “μυστήριο” και την κλειτορίδα ως άγνωστη γη. Μια εικοσαετία πριν, την ίδια στιγμή που ανδρικός, αλλά και γυναικείος Τύπος μας έβαζαν να ψάχνουμε εμμονικά το σημείο G αγνοώντας όλα τα μαγικά πράγματα που μπορεί να κάνει κλειτορίδα, ή μας καλλιεργούσαν αισθήματα ντροπής και ενοχών που δεν ερχόμαστε σε κολπικό οργασμό με το που μας αγγιζούν, πολλά ήταν άγνωστα για την κλειτορίδα. Η ανατομία της έγινε γνωστή μόλις το 1998, ενώ την πρώτη της απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία είχαμε το 2005. Αυτή η νέα έρευνα και τα συμπεράσματά της λοιπόν, όχι μόνο μπορούν να δώσουν απαντήσεις τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά να αποδειχθούν πολύτιμα για το μέλλον θεραπειών σε άτομα που πάσχουν από σεξουαλική ανεπάρκεια, ή σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, και κυρίως με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 18 έως 45 ετών στις οποίες έγινε διέγερση της κλειτορίδας τους ενώ παράλληλα βρίσκονταν στον μαγνητικό τομογράφο όπου σκανάρονταν ο εγκέφαλός τους. Ανάλογα με το πού μας αγγίζουν στο σώμα μας ενεργοποιείται μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σωματοαισθητικού φλοιού του εγκεφάλου μας. Σε κάθε σημείο του σώματός μας λοιπόν αντιστοιχεί μια ιδιαίτερη περιοχή του εγκεφάλου, δημιουργώντας έτσι ένα είδος (αισθητηριακού) σωματικού χάρτη. Για την έρευνα η επιστημονική ομάδα επιστράτευσε ένα εξάρτημα, ένα μικρό στρογγυλό εργαλείο που παράγει ροή αέρα ∼0.1 bar σε μιά μεμβράνη που πάλλεται και το οποίο ζητήθηκε από τις γυναίκες να τοποθετήσουν στο ύψος της κλειτορίδας τους. Αυτό πρόσφερε περισσότερη ακρίβεια στους επιστήμονες, από το η διέγερση να γίνονταν μέσω της σεξουαλικής πράξης και τώρα γνωρίζουν με ακρίβεια ποιο είναι το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που ενεργοποιείται.

Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα

Πέρα από περισσότερες απαντήσεις λοιπόν σχετικά με τη λειτουργία της κλειτορίδας και τη γυναικεία σεξουαλικότητα γενικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις τεχνικές αποκατάστασης της κλειτορίδας, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη καθώς οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών και οι επιπλοκές τους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Όπως δήλωσε στο France24 ο ουρολόγος, καθηγητής Pierre Foldes, πρωτοπόρος στις χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης της κλειτορίδας, θεωρεί τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας σημαντικά. O κατανόηση των νευρικών οδών που αφορούν στην κλειτορίδα είναι το κέντρο της έρευνας του Foldes, ο οποίος χειρουργεί περίπου 200 γυναίκες το χρόνο, προσφέροντάς τους μια λειτουργική κλειτορίδα.

Η ανακάλυψη της ομάδας των γερμανών ερευνητών μπορεί να επιτρέψει την καταγραφή των σημάτων ηδονής που φτάνουν στον εγκέφαλο, μετά την διόρθωση των ακρωτηριασμένων γεννητικών οργάνων, “παρόλο που οι περιγραφές των ίδιων των ασθενών θα συνεχίσουν να αποτελούν το καθοριστικό κριτήριο”, τονίζει ο καθηγητής ο οποίος πριν από περίπου 30 χρόνια μετά από αποστολή με τους Γιατρούς του Κόσμου ως ειδικευόμενος ουρολόγος σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου και ήρθε αντιμέτωπος με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών.

Χαρτογράφιση του σωματοαισθητικού φλοιού του εγκεφάλου κατά τη διέγερση της κλειτορίδας

Οι συγγραφείς της μελέτης οι οποίοι επίσης γνωρίζουν το πόσο έχει υποτιμηθεί το πώς εκφράζεται η λειτουργία των γυναικείων γεννητικών οργάνων στον εγκεφαλικό φλοιό ελπίζει ότι τα αποτελέσματά της θα καλύψουν κενά χρόνων και θα βοηθήσουν ώστε να κατανοηθεί κατά πόσον ορισμένες σεξουαλικές διαταραχές συνδέονται ακριβώς με διαταραχές της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου καθώς υποθέτουν πως γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική βία, ίσως να έχουν υποστεί βλάβη στην περιοχή του φλοιού που σχετίζεται με την ηδονή, σαν αμυντικό μηχανισμό για περιορισμό του ψυχικού τραύματος. Αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, τότε αυτή η έρευνα θα μπορέσει να οδηγήσει σε θεραπείες που θα στοχεύουν στην “επανεκπαίδευση” και την ανάπτυξη αυτής της περιοχής του εγκεφάλου και να βοηθήσει τα θύματα να ξεπεράσουν το τραύμα και να βιώσουν ξανά την ηδονή.