Πολλές φορές σας έχουμε μιλήσει για τα αμέτρητα ωφέλη της άσκησης στον οργανισμό μας όσο και στην ψυχική μας υγεία. Από τα πιο ευεργετικά είδη άσκησης, είναι όπως έχουμε ξαναπεί το περπάτημα, αφού γυμνάζει το σώμα με ήπιο τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνει τόσο την καρδιαγγειακή μας υγεία, όσο και τον ύπνο μας, και βέβαια μην ξεχνάμε το ότι ‘αδειάζει’ το μυαλό μας.

Έχοντας λοιπόν στο νου μας τις τόσες ευεργετικές ιδιότητες του περπατήματος, σήμερα θα σας μιλήσουμε σχετικά με το πως μπορεί να κάνει την εργασιακή σας μέρα καλύτερη, αν βέβαια το κάνετε πριν την δουλειά. Οι επιλογές για το πως είναι πολλές. Αν ο χώρος όπου εργάζεσαι είναι σε μια λογική απόσταση από το σπίτι σου, που μπορείς να διανύσεις περπατώντας εντός μισαώρου, τότε μπορείς απλά να αντικαταστήσεις οποιοδήποτε άλλο μέσο με τα πόδια σου. Σε περίπτωση από την άλλη που η απόσταση από την δουλειά σου είναι μεγαλύτερη, τότε μπορείς να επιλέξεις τον συνηθισμένο τρόπο μετακίνησης, και απλά να κάνεις ένα περπάτημα πριν φύγεις για το γραφείο. 15 με 20 λεπτά γρήγορου περπατήματος, φτάνουν για να πάρεις τα ωφέλη.

Man Walking Near Body of Water

 

Ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας

Ένα από τα πιο σημαντικά ωφέλη που προσφέρει το περπάτημα γενικά, είναι ότι μας ‘ξυπνάει’ και μας δίνει ένα μπουστ ενέργειας. Αν το κάνεις το πρωί, τα πλεονεκτήματα είναι ακόμα περισσότερα. Ο λόγος; Ερευνες έχουν δείξει πως 20 λεπτά γρήγορου περπατήματος σε εξωτερικό χώρο, ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειάς σου για όλη την ημέρα. Αν λοιπόν θες να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, και να έχεις πιο σταθερά υψηλή απόδοση στην δουλειά, το πρωινό περπάτημα είναι μια πολύ καλή λύση.

Ανεβάζει την διάθεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση της Εποχικής Κατάθλιψης

Τα winter blues έχουν πλέον επίσημη ορολογία, την εποχική κατάθλιψη. Πρόκειται για την πεσμένη (ως πολύ πεσμένη) διάθεση που βιώνουν οι περισσότεροι τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τους καλοκαιρινούς, και παρ’ ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει με σιγουριά στο τι την προκαλεί, η βασική θεωρία σύμφωνα με τον Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, είναι ότι είναι απόροια της έλλειψης ήλιου. Μια βόλτα κάτω από τον πρωινό ήλιο λοιπόν, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για περπάτημα, είναι μια καλή συνήθεια ώστε να αποφύγεις τα winter blues.

Photo of Women Walking Down the Street

Ακόμα και να μην έχεις Εποχική Κατάθλιψη, το πρωινό περπάτημα είναι σούπερ-ευεργετικό για την ψυχική σου υγεία. Σύμφωνα με την Dr Becky Spelman, “Η άσκηση επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, δηλαδή αυτούς που ανεβάζουν την διάθεση, και έτσι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα”, και συνεχίζει λέγοντας ότι ειδικά το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο έχει ακόμα μεγαλύτερα ωφέλη, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως μειώνει τα επίπεδα στρες και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Και βέβαια η καλή διάθεση (αν και είναι μια χαρά να μην πετάμε κάθε μέρα στα σύννεφα) είναι ένα πολύ καλό συν για την εργασιακή σου μέρα, ενώ σίγουρα θα βοηθήσει και το ηθικό της ομάδας. Ακόμα τα χαμηλά επίπεδα στρες και η σιγουριά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας είναι πολύ σημαντικά για την εν γένει επαγγελματική μας πορεία.

Man in Gray Hooded Jacket Walking on Gray Bricks Pavement

Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης

Ερευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Harvard το 2016, κατέληξε πως 20 με 30 λεπτά αερόβιας γυμναστικής – όπως ένα γρήγορο περπάτημα- πριν από μια δύσκολη πνευματικά εργασία, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα αντίδρασης και να βελτιώσει την διαύγεια πριν από μια απόφαση. Κοινώς, αυξάνει την συγκέντρωσή μας, και άρα αυξάνει τις εργασιακές επιδόσεις μας.

 

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!