Πιθανώς από την εισβολή ακροδεξιών φανατικών του Donald Trump στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, ανακάλυψες πολλούς νέους όρους. Ίσως, για παράδειγμα, να μην γνώριζες τη συνωμοσιολογική ομάδα QAnon ή τη νεοφασιστική ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys. Για εμένα προσωπικά μία νέα ανακάλυψη ήταν η πλατφόρμα social media Parler ή, όπως έγινε γνωστή, το εναλλακτικό Twitter των οπαδών του Trump 

Το Parler και η ξαφνική άνοδος 

Το Parler δημιουργήθηκε το 2018, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς το μάθαμε την τελευταία περίπου εβδομάδα. Αφορμή ήταν όχι μόνο η εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά πολύ περισσότερο το κλείσιμο των λογαριασμών του Facebook και του Twitter του Donald Trump. Και το κλείσιμο σταδιακά λογαριασμών πιο ακραίων οπαδών του. Η κίνηση αυτή οδήγησε πολλούς από αυτούς στο Parler, μία εφαρμογή που πλασάρεται ως “το κοινωνικό δίκτυο του ελεύθερου λόγου”. Πλασάρισμα σχετικό με το γεγονός ότι δεν περνάει από κανένα φίλτρο τα όσα δημοσιεύουν οι χρήστες, ακόμα κι αν μιλάμε για επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας ή και απειλές/προειδοποιήσεις βίας. 

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Στις 7 Ιανουαρίου, η εφαρμογή του Parler υπήρχε σε μόλις 40.000 συσκευές. Μία μέρα αργότερα, ο αριθμός ανέβηκε κατά 355% με 182.000 νέους χρήστες να την κατεβάζουν. Συνολικά, από την περασμένη Τετάρτη, υπολογίζεται ότι τα downloads ξεπερνούν τα 268.000. 

Τα προβλήματα της πλατφόρμας 

Η “σημαία” της ελευθερίας του λόγου έχει χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές, για να δικαιολογήσει την ανοχή απέναντι σε ακραίες και επικίνδυνες απόψεις. Αυτό συμβαίνει και με το Parler. Όσοι το είχαν ανακαλύψει, το κατήγγειλαν πολύ πριν την 6η Ιανουαρίου.  

Το Parler έχει γίνει το “σπίτι” της επικίνδυνης πληροφόρησης. Στο παρελθόν, είχε συνδεθεί με καμπάνιες παραπληροφόρησης. Παράλληλα, εντός του έχει επιτραπεί η διάδοση θεωριών συνομωσιών, που άλλες πλατφόρμες έχουν αποκλείσει, όπως αυτές που αφορούν τον κορωνοϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η αγαπημένη όχι μόνο γενικά των ακροδεξιών, αλλά και πιο ειδικά της ομάδας QAnon.  

Κι αν αυτά δεν σου αρκούν, για να δικαιολογήσεις τις επικρίσεις που δέχεται, ίσως σε πείσει η πιο πρόσφατη αποκάλυψη. Μπορεί ο Trump και τα tweets του να κατηγορήθηκαν για υποκίνηση της εξέγερσης στο Καπιτώλιο. Η οργάνωσή της, όμως, φαίνεται ότι τελέστηκε μέσω της εφαρμογής Parler, με τους χρήστες να μιλούν ανοιχτά για τη βία που επρόκειτο να συμβεί και με τους διαχειριστές της πλατφόρμας να μην προειδοποιούν τις αρχές, ούτε να αποκλείουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο.  

Η σταδιακή εξάλειψη του Parler 

Η πρώτη έμπρακτη αντίδραση ήρθε από το Gogle Play Store, που έβγαλε άμεσα πριν μερικές μέρες την εφαρμογή του Parler από το σύστημά του. Το App Store της Apple ακολούθησε, με την εταιρεία να δίνει πρώτα 24ωρη προειδοποίηση στους υπεύθυνους της εφαρμογής, ώστε να αλλάξουν την πολιτική διαχείρισης του περιεχομένου τους. Όταν αυτό δεν συνέβη, διέγραψε και αυτή την εφαρμογή από το κατάστημά της. 

Το τελειωτικό χτύπημα για την Parler ήρθε από την Amazon. Μπορεί η πλατφόρμα να μην μπορούσε πλέον να βρεθεί στα app stores, αλλά συνέχιζε να υπάρχει στα κινητά όσων ήδη την είχαν και μπορούσε να βρεθεί μέσα από τους browsers ως ιστοσελίδα. Αυτό πλέον δεν ισχύει χάρη στην Amazon, σε cloud της οποίας φιλοξενούνταν τα δεδομένα του Parler. Η εταιρεία δήλωσε ότι μήνες προειδοποιούσε τους δημιουργούς της εφαρμογής, να αλλάξουν την πολιτική τους, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.  

Από τις 10 Ιανουαρίου, η Amazon διέγραψε αυτόν τον clod χώρο.Το Parler, βέβαια, δεν έχει χαθεί για πάντα και είναι πιθανόν να το δούμε ξανά αν καταφέρει να βρει άλλον διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας. 

Οι αντιδράσεις 

Οι αντιδράσεις από τους δημιουργούς του Parler ήταν σχεδόν αναμενόμενες. Ήρθαν με μία δήλωση του ενός εξ αυτών, τον John Matze. Συγκεκριμένα, έβγαλε ανακοίνωση ότι η όλη κατάσταση είναι μία μεθοδευμένη επίθεση των τεχνολογικών κολοσσών, έτσι ώστε να σβήσουν τον ανταγωνισμό. 

Το λιγότερο αναμενόμενο και αρκετά θλιβερό είναι ότι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί στήριξαν την Parler. Οι πιο συντηρητικοί χαρακτήρισαν την κίνηση των τεχνολογικών εταιρειών ως μία προσπάθειά να λογοκρίνουν τους συντηρητικούς Αμερικανούς και να βλάψουν μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία. Κι ενώ καταλαβαίνουμε ότι πολιτικά πρέπει να στηρίξουν τους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούμε να μην απογοητευτούμε την στιγμή που το κάνουν ακόμα και στα πιο βίαια ξεσπάσματά τους, όταν γνωρίζουμε ότι λίγο πριν το “πέσιμο” του Parler, δημοσιεύτηκαν σε αυτό προειδοποιήσεις για μία ακόμα βίαιη ένοπλη συγκέντρωση στην ορκωμοσία του Joe Biden 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!