Το Παπιγιόν project, το κατάστημα του Αχιλλέα Χαρίσκου στο στενό δρομάκι της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, θα μπορούσε να είναι το σεναριακό εύρημα που λειτουργεί ως θεμέλιο μιας τρυφερής ταινίας, από εκείνες που πλημμυρίζουν τα μάτια με όμορφες εικόνες και δάκρυα συγκίνησης. Στο “εναλλακτικό ανθοπωλείο” του Αχιλλέα, ενός ανθρώπου που αγαπά αυθεντικά τα φυτά και που, όπως λέει, του αρέσει να περιβάλλεται από αυτά, εγκαταλελειμμένα και ταλαιπωρημένα φυτά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία δεύτερη ζωή. 

Ο Αχιλλέας έχει δώσει την καρδιά του στις παραστατικές τέχνες και από το 2011, ένα κομμάτι της είναι πλέον χαρισμένο και στα φυτά. Μέσα από την παρατήρησή τους, συνδέθηκε με αυτά. “Παρατηρούσα πώς μεγαλώνουν, πώς τα πάνε καλά, πώς επικοινωνούν μαζί σου, στάδιο το στάδιο. Σήμερα τα φυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου”, λέει.  

Το Παπιγιόν Project άνοιξε τον Μάιο του 2021, στην Αγίας Ζώνης 13 στην Κυψέλη, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Για χρόνια μάζευε φυτά από το δρόμο, τα φρόντιζε, τα περιποιούταν και όταν άρχιζαν να μη χωράνε στο σπίτι του, τα μοίραζε σε φίλους. “Η ιδέα του Παπιγιόν ξεκινάει – και εξελίσσεται ακόμα – από ένα δικό μου ερασιτεχνικό κομμάτι, το οποίο συνέβαινε σπίτι μου για πολλά χρόνια. Μάζευα συνέχεια φυτά από το δρόμο, από τα σκουπίδια από ανθρώπους που τα παρατούσαν, από μετακομίσεις – επειδή στο καινούριο σπίτι που ήταν μικρότερο τα φυτά μπορεί να μην  χωρούσαν -από ανθρώπους που έφευγαν από την πόλη που έμενα και τα άφηναν πίσω. Οπότε τα μάζευα, τα περιποιούμουν, τα φρόντιζα και όταν άρχιζαν να μη χωράνε άλλα, σιγά – σιγά τα μοίραζα. Πέρσι μέσα στην πρώτη καραντίνα, στον άπλετο χρόνο που υπήρχε, καθώς παράλληλα έγραφα κείμενα για παραστάσεις, χαλάρωνα κάνοντας κηπουρική στο μπαλκόνι και μέσα στο σπίτι. Εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ ότι είναι η ώρα να το πάρω σοβαρά, και να μοιραστώ αυτή μου την αγάπη με τους ανθρώπους, πέρα από τους γνωστούς μου. Ξεκίνησα έτσι μια σελίδα στο Instagram και ένα χρόνο μετά άνοιξα το κατάστημα”. Το Παπαγιόν project στόλισε την Αγίας Ζώνης τον περασμένο Μάιο και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε στη μικρή κοινότητα των καταστηματαρχών του δρόμου, λες και ήταν από πάντα εκεί. 

Η ανάγκη του Αχιλλέα να επαναφέρει στη ζωή φυτά που άλλοι θεωρούν ότι έχουν εξαντλήσει ήδη τον χρόνο ζωής τους είναι μία δική του ανάγκη, κάτι που κάνει ο ίδιος για να χαλαρώσει και να αδειάσει το μυαλό του, ωστόσο, όταν άνοιξε το κατάστημα στην Κυψέλη, ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη με τους οποίους μοιράζεται την ίδια αγάπη. “Είναι άνθρωποι που το καταφέρνουν, άλλοι που προσπαθούν να το κάνουν καλύτερα, έτσι το Παπιγιόν αρχίζει να γίνεται ένας τόπος για όλους αυτούς που μπορεί να έχουν κάποια tips για τη φροντίδα των φυτών, για όσους θέλουν να τους βοηθήσουμε να ασχοληθούν με τα φυτά τους, να μας αφήσουν φυτά που δεν χρειάζονται πια, να κάνουμε plant caring, όλα όσα μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό ανθοπωλείο”. 

Plant careling και second hand φυτά στο Παπιγιόν Project, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Όπως λέει ο Αχιλλέας, όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το Παπιγιόν η γειτονιά το κοίταξε με περιέργεια. Τους φάνηκε περίεργο ένα ανθοπωλείο που δεν ασχολείται με γαρδένιες και βασιλικούς και φέρνει όλα αυτά τα περίεργα και ενδεχομένως στραπατσαρισμένα φυτά. “Κάποια είναι όμορφα και κάποια είναι περίεργα, κάποια παραπαίουν. Δεν καταλάβαιναν, ρωτούσαν, βοήθησε πάρα πολύ το blog της Κυψέλης και κάποια άλλα άρθρα, και με τη δική μου επιμονή να εξηγώ τι κάνουμε ακριβώς εδώ, το Παπιγιόν έφερε και φέρνει τη γειτονιά πολύ κοντά. Υπάρχουν άνθρωποι που το εκτιμούν και το αγαπούν πολύ, που προτιμούν να ψωνίσουν κάτι από εδώ παρά από αλλού, φέρνουν φυτά που δεν χρειάζονται και παίρνουν φυτά που δεν ήθελαν άλλοι. Γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα “ανταλλαγή”. Δεν ανταλάσσουμε μόνο φυτά, αλλά και οι ιδέες, συναισθήματα”.

Το συναίσθημα φαίνεται ότι είναι πυξίδα στη ζωή του Αχιλλέα και έπαιξε κομβικό ρόλο στο να μετουσιώσει την αγάπη του για την ενασχόληση με τα φυτά στο Παπιγιόν project. “Είναι υπέροχο το συναίσθημα που προκαλεί σε έναν άνθρωπο που του αρέσουν τα φυτά το να μπορεί να επαναφέρει ένα ταλαιπωρημένο στη ζωή. Μόνο και μόνο αυτό, σε προσωπικό επίπεδο, είναι υπέροχο και το ότι το στηρίζει και η γειτονιά το κάνει ακόμα περισσότερο”. 

“Είναι υπέροχο το συναίσθημα που προκαλεί σε έναν άνθρωπο που του αρέσουν τα φυτά το να μπορεί να επαναφέρει ένα ταλαιπωρημένο στη ζωή”, Αχιλλέας Χαρίσκος, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Οι διαδικασίες για την επαναφορά ενός φυτού ποικίλουν, ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο Αχιλλέας πρώτα βλέπει τι έχει το φυτό, σε τι μειονεκτεί, σε τι πλεονεκτεί και μετά το περιθάλπτει ανάλογα. “Του βάζουμε το χώμα που του αντιστοιχεί, του κάνουμε την αποστράγγιση που χρειάζεται, του δίνουμε το γλαστράκι που θα είναι καλύτερο για την επιβίωσή του. Μετά μπαίνει σε καραντίνα μίας εβδομάδας και βλέπουμε αν έχει σημάδια καλυτέρευσης ή μη. Αν δεν τα καταφέρει εκείνη την εβδομάδα να δείξει κάποια στοιχεία, συνήθως, δεν τα καταφέρνει σα φυτό”. 

Η απώλεια είναι βασικό κομμάτι αυτού του project. Φυσικά, δεν τα καταφέρνουν όλα τα φυτά, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας, η απώλεια είναι κομμάτι της ίδιας της ζωής, πόσω μάλλον της ζωής με τα φυτά. Επίσης, ο Αχιλλέας δεν έχει αδυναμίες, αγαπά όλα τα φυτά, “Και οι ντίβες μου αρέσουν και τα πιο απλά, τα πολύ δύσκολα. Μ’ αρέσει να περιβάλλομαι από αυτά”. Έτσι, δεν είναι ακριβώς σίγουρος γιατί μπορεί να θέλει να αποχωριστεί κανείς ένα φυτό και φυσικά δεν κρίνει, “Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!”, αναφωνεί, όμως υπάρχει κάτι στην εγκατάλειψη των φυτών που τον λυπεί. Εντοπίζει τους λόγους που κάποιος μπορεί να αφήσει το φυτό του στα σκουπίδια στο ότι μπορεί αυτό να έχει  χάσει τη λάμψη του ή να είναι μισοπεθαμένο, δεν καταλαβαίνει όμως εκείνους που πριν τα παρατήσουν, τα καταστρέφουν στερώντας τους δια παντός τη δεύτερη ευκαιρία. “Για ποιο λόγο να έχεις ένα φυτό που το έχεις φτάσει στα 2 μέτρα και αποφασίζεις να το κόψεις από τη ρίζα για να το πετάξεις στα σκουπίδια; Γιατί να μην το πάρει κάποιος άλλος; Από εκεί και πέρα είναι προσωπικό του θέμα, δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον που αποφασίζει να αποχωριστεί ένα φυτό, το να το πετσοκόβει όμως, πραγματικά είναι ένα μεγάλο μου ερώτημα και θα ήθελα να μου το απαντήσει κάποιος”. 

Το Παπιγιόν Project είναι σαν βγαλμένο από ταινία, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Κομμάτι της φροντίδας των ταλαιπωρημένων φυτών που βρίσκουν καταφύγιο στο Παπιγιόν είναι και οι χειροποίητες, φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά γλάστρες που κατασκευάζει ο Αχιλλέας και απορροφούν το νερό. “Ήθελα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον το οποίο το ίδιο το φυτό να θέλει να ζει μέσα. Οι γλάστρες είναι φτιαγμένες από χώμα, το χώμα στο οποίο ευδοκιμεί και μεγαλώνει το συγκεκριμένο φυτό. Πρόκειται για το χώμα μέσα στο οποίο ήταν φυτεμένα άλλα φυτά τα οποία ήταν για πέταμα. Μπορούμε να πάρουμε όλο αυτό το υλικό, να διαχωρίσουμε τα στοιχεία του, να προσθέσουμε νέα και να τα συγκολίσουμε όλα μαζί δημιουργώντας αυτό το πέτρωμα. Είναι οργανικό και δημιουργείται με βάση την ανάγκη του εκάστοτε φυτού που χρειάζεται να σωθεί”. 

Ο Αχιλλέας κατασκευάζει επίσης μοναδικές γλάστρες από ανακλυσώμα υλικά, που απορροφούν το νερό, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Οι γλάστρες είναι φτιαγμένες από χώμα, το χώμα στο οποίο ευδοκιμεί και μεγαλώνει το συγκεκριμένο φυτό, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Άραγε, ως αυθεντικός λάτρης των φυτών, πώς σχολιάζει ο Αχιλλέας το γεγονός ότι, τα φυτά εσωτερικού χώρου κυρίως, έγιναν ξανά trend μέσω των social media με αποτέλεσμα να αποκαλούνται πλέον ως τα “νέα κατοικίδια” των γενιών των millennials και των zoomers;  

Για τον Αχιλλέα η ενασχόληση με τα φυτά έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, Φωτογραφία: Βάιος Καραλάιος

Εμένα μου αρέσουν οι τάσεις. Πιστεύω ότι πάντα υπήρχε η τάση να έχουμε φυτά στο σπίτι. Το να τα ξαναβάλουμε στη ζωή μας, φυσικά και ναι. Πλέον δεν έχουμε και τόση άγνοια, έχουμε πρόσβαση σε πληροφορία. Ξέρουμε ποια φυτά είναι εσωτερικού χώρου, ποια είναι για έξω, ποια μπορούν να είναι στο υπνοδωμάτιο – τα φυτά δεν μας παίρνουν το οξυγόνο, αντίθετα παράγουν -, παράγουν διοξείδιο το οποίο επίσης χρειαζόμαστε. Μακάρι να δημιουργούνται σε όλα τα πράγματα τέτοιες τάσεις που είναι προς όφελος της υγείας μας και της ψυχικής και της σωματικής. Νομίζω πως έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες η ενασχόληση μαζί τους. Πάνω μου έχει σίγουρα. Εξαρτάται από την ευαισθησία που κουβαλά ο καθένας”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!