Τα βίντεο που ανεβάζουν δίνουν μια καθαρή εικόνα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην χώρα μετά την ρωσική εισβολή.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη αυτού του πολέμου, γυναίκες που εγκαταλείπουν την χώρα βρίσκουν το TikTok ως ένα μέσο να μεταφέρουν την διαδικασία της εμπειρίας της προσφυγιάς στον υπόλοιπο κόσμο. Πολλά από αυτά τα βίντεο έχουν γίνει viral και δίνουν μια σαφή εικόνα του τι σημαίνει να είσαι ένας από τους 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, από τις ατέλειωτες ώρες που χρειάζονται να περιμένουν για ένα μέσο μεταφοράς ή τις προσφυγικές δομές στις οποίες τοποθετήθηκαν σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία ή η Ρουμανία.

Μια από τις πιο διακριτές τέτοιες φωνές είναι της χρήστριας του TikTok, @markchrs, που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα εδώ και μέρες για να καταγράψει την ζωή στο στρατόπεδο προσφύγων όπου βρίσκεται στη Ανόβερο της Γερμανίας.

Μαζί με τα βίντεο που παρουσιάζουν τις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, η @markchrs μοιράζεται και την αγωνία της να ξαναφέρει την ζωή της σε έναν φυσιολογικό ρυθμό και να ξαναξεκινήσει τις σπουδές της προσπαθώντας να μάθει μια νέα ξένη γλώσσα.

Απαντάει επίσης σε ερωτήσεις άλλων ανθρώπων για την ζωή στην δομή φιλοξενίας προσφύγων, όπως για παράδειγμα αν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους.

@markchrs

#refugee #ukraine #refugeecamp #tents

♬ Better off unlocked by DJ victor borge – Gluecosebaby

Μια άλλη τέτοια ξεχωριστή φωνή είναι η χρήστρια @diana_totok, ετών 19, που έφυγε από την Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου και χρησιμοποιεί το TikTok για να αποτυπώσει την ψυχική επίδραση που είχε πάνω της ο αποχωρισμός από τους φίλους και την οικογένειά της που άφησε πίσω. Εκείνη ζει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και μοιράζεται τακτικά ενημερώσεις για τον μπαμπά της που έμεινε πίσω μαζί με τα κατοικίδια της οικογένειας.

Σε ένα από τα πιο viral βίντεο της η Diana μοιράζεται μια σειρά από σκηνές από την διαφυγή της από την Ουκρανία, στο οποίο ετοιμάζει τις βαλίτσες και φεύγει διασχίζοντας την χώρα με το αυτοκίνητό της πριν προλάβει να πει αντίο στον πατέρα της, αλλά και πως την υποδέχθηκαν οι εθελοντές στην Ρουμανία.

@diana_totok

Thank you to Romania for helping Ukrainians 🇷🇴💪🇺🇦

♬ original sound – Lauren Amour

Η Nataly, η γυναίκα πίσω από τον δημοφιλή TikTok λογαριασμό @chernobyl_guide, έχει κάνει πολλές αναρτήσεις από την έναρξη του πολέμου. Είχε γίνει γνωστή στην πλατφόρμα ανεβάζοντας βίντεο από την καθημερινότητά της ως κάτοικος της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Chernobyl, τώρα όμως την χρησιμοποιεί για να ανεβάζει εικόνες από την πραγματικότητα της ρωσικής εισβολής και να ενημερώνει τον κόσμο για το τι συμβαίνει στο Chernobyl.

Κατέγραψε επίσης την διαδικασία του ταξιδιού της με τον σύντροφο και το σκυλί της, λέγοντας πόσο δύσκολο της ήταν να εγκαταλείψει την χώρα της που τόσο αγαπάει.

@chernobyl_guide

🇺🇦 I am tired… leaving Ukraine BUT TEMPORARY‼️ where do I go? inst – lady.adventure_ #ukraine #war #kyiv #fyp #ukrainewar #tired #staywithukraine #chernobyl #pripyat #f

♬ Another Love – Tom Odell

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα μόνο από τα καυτά ζητήματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε στα social media, τα βίντεο αυτά του TikTok είναι ένας σαφής τρόπος να καταλάβουμε την ανθρώπινη διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία.