Η εισβολή ακροδεξιών οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου φαίνεται να έθεσε τους πάντες σε εγρήγορση. Μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Twitter και το Facebook, απέκλεισαν τον Trump και τους ακραίους οπαδούς του. Google και Apple “πέταξαν” από τα app stores του την Parler, την αγαπημένη εφαρμογή των ακροδεξιών, όπου φαίνεται ότι σχεδιάστηκε η εισβολή. Η Amazon σταμάτησε με τη σειρά της να τη φιλοξενεί στον server της.  

Ωστόσο, αν και επικροτούμε όλες αυτές τις κινήσεις, πιθανώς να μην μπορούν να εμποδίσουν την επικείμενη απειλή. Λίγο πριν πέσει η εφαρμογή Parler, σχεδιαζόταν ξανά μέσω αυτής μία νέα ένοπλη εισβολή στην Ουάσιγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας του Joe Biden, στις 20 Ιανουαρίου. Το στοιχείο αυτό φαίνεται να στηρίζεται και από πληροφορίες του FBI, που προβλέπουν ανάλογα ξεσπάσματα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ συγχρόνως. Γι’ αυτό κι έχουν πάρει μέτρα, όπως η απαγόρευση πτήσεων σε όσους εισβολείς αναγνωρίστηκαν, αλλά δεν συλλήφθηκαν. Παράλληλα, πολλοί ζητάνε από τον Biden να ορκιστεί ψηφιακά εξ αποστάσεως, ώστε να περιοριστούν οι βίαιες αντιδράσεις.  

Η κίνηση του AIrbnb 

Συγχρόνως, μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να συμβάλλουν όσο μπορούν στο να εμποδιστεί μία ακόμα βίαιη εξέγερση. Το Airbnb είναι ανάμεσά τους, κάνοντας μία αρκετά σημαντική κίνηση. Αρχικά, στις 11 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει όλες τις κρατήσεις που έχουν γίνει για το κέντρο της Ουάσιγκτον την εβδομάδα της ορκωμοσίας. Ο έλεγχος θα περιλάμβανε έρευνα για συμμετοχή σε ομάδες μίσους ή για πιθανά σχέδια συμμετοχής σε εξεγέρσεις την ημέρα της ορκωμοσίας. Είχε ενημερώσει, μάλιστα, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως έκανε εκτεταμένη έρευνα του παρελθόντος κάποιων.  

Αντί των παραπάνω, αποφάσισε τελικά να κάνει κάτι πιο δραστικό. Μετά από δική του έρευνα, την οποία συνδύασε με πληροφορίες του FBI και των media, αποφάσισε να ακυρώσει όλες ανεξαιρέτως τις κρατήσεις στην περιοχή για την εβδομάδα της ορκωμοσίας του Biden. Όχι μόνο του Airbnb, αλλά και της “αδερφής” εφαρμογής του, HotelTonight.

Μάλιστα, φροντίζει να μη ζημιωθεί κανείς από την απόφασή του. Ούτε όσοι είχαν ήδη νοικιάσει για εκείνες τις μέρες, ούτε οι ιδιοκτήτες των χώρων. Οι πρώτοι θα πάρουν πίσω όλο το ποσό που είχαν χρεωθεί. Στους δεύτερους η εταιρεία θα δώσει από την “τσέπη” της τα χρήματα που θα κέρδιζαν κανονικά σε αυτό το διάστημα. 

Να πούμε, βέβαια, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Airbnb αναλαμβάνει δράση. Το 2017 ακύρωσε όλες τις κρατήσεις που είχαν γίνει από άτομα, που θα παρευρίσκονταν σε νεοναζιστική διαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ και τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει το ίδιο σε μέλος της νεοφασιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys. Ωστόσο, η τωρινή του κίνηση είναι μακράν η πιο δυνατή.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!