Σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να αποτελεί ρεκόρ για εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Και τι γίνεται όταν ο κόσμος αποφασίζει να πάρει την πολιτική κατάσταση στα χέρια του και να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα του εκλέγειν; Αρχίζει να γράφεται ιστορία.  

Ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι. Ωστόσο, ήδη γνωρίζουμε μέρος των αποτελεσμάτων για διαφορετικά σώματα των ΗΠΑ. Από αυτά, λοιπόν, προκύπτουν πολλές ιστορικές πρωτιές, με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν σταδιακά την προτίμησή τους στους λευκούς straight άντρες και γυναίκες.  

Sarah McBride 

Η 30χρονη Sarah McBride μέχρι τώρα εργαζόταν ως εκπρόσωπος τύπου για τον οργανισμό Human Rights Campaign. Σε αυτήν αποδίδονται τα εύσημα για την θέσπιση νόμων στο Ντέλαγουεαρ που απαγορεύουν διακρίσεις βάσει φύλου.  

Η McBride τώρα κέρδισε τις εκλογές για την Πολιτειακή Γερουσία του Ντέλαγουερ. Αυτό την καθιστά το πρώτο ανοιχτά τρανσέξουαλ άτομο, που κατάφερε να εκλεχθεί πολιτειακή γερουσιαστής. Την καθιστά, όμως, και το τρανσέξουαλ άτομο που έχει φτάσει πιο ψηλά μέχρι στιγμής στην πολιτική “πυραμίδα” των ΗΠΑ.  

Έγραψε για τη νίκη της στο Twitter: “Τα καταφέραμε. Κερδίσαμε τις εκλογές. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ελπίζω η σημερινή μέρα να δείξει σε κάποιο LGBTQ παιδί ότι η δημοκρατία μας είναι αρκετά μεγάλη και για αυτό”.  

Taylor Small 

View this post on Instagram

Together, we are #WinooskiStrong.

A post shared by Taylor Small (@taylorsmallvt) on

Η LGBTQ+ κοινότητα και συγκεκριμένα οι τρανσέξουαλ είχαν ακόμα μία πρωτιά, αυτή τη φορά στο Βερμόντ. Οι πολίτες εξέλεξαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας την Taylor Small. Εξέλεξαν, δηλαδή, την πρώτη ανοιχτά τρανσέξουαλ νομοθέτη του Βερμόντ και την πέμπτη σε εθνικό επίπεδο.  

Η 26χρονη έχει ασχοληθεί αρκετά με τον τομέα της υγείας. Έχει εργαστεί σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας, αλλά και στο Τμήμα Υγείας του Βερμόντ. Τώρα είναι Διευθύντρια στο πρόγραμμα για την υγεία και την ευημερία του Pride Center του Βερμόντ.  

Michele Rayner-Goolsby 

Η Michele Rayner-Goolsby είναι δικηγόρος, έχει τη δική της δικηγορική εταιρεία και επικεντρώνει τη δουλειά της στη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχει γράψει ιστορία στις εκλογές των ΗΠΑ για το 2020 ήδη από τον Αύγουστο, όταν εκλέχθηκε στην Περιφέρεια 70 της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα. 

Η εκλογή της την έκανε την πρώτη μαύρη queer γυναίκα που μπήκε στο νομοθετικό σώμα της Φλόριντα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκείνη, είναι η πρώτη μαύρη queer γυναίκα που εκλέχθηκε σε οποιοδήποτε επίπεδο στη Φλόριντα: “Μόλις το συνειδητοποίησα. Είμαι η πρώτη μαύρη ανοιχτά queer γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στη Φλόριντα σε οποιονδήποτε βαθμό.  

Της ομάδας μας ηγήθηκε μία μαύρη γυναίκα. Θεμελιώθηκε από γυναίκες και έγχρωμες γυναίκες. Κερδίσαμε επειδή ορίσαμε τους εαυτούς μας για τους εαυτούς μας”.  

Shevrin Jones 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος Shevrin Jones γράφει ιστορία. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα, όντας ο πρώτος ανοιχτά LGBTQ+ μαύρος που το κατάφερε. Τώρα εκλέχθηκε στην Πολιτειακή Γερουσία της Φλόριντα και έγινε το πρώτο ανοιχτά LGBTQ+ άτομο που βρίσκεται σε αυτό το σώμα της πολιτείας.  

Σε ένα από τα πρώτα tweets μετά τη νίκη του, απάντησε στις καταγγελίες του Donald Trump περί νοθείας των εκλογών: “Δεν συμβαίνει καμία νοθεία. Ονομάζεται δημοκρατία και είναι πανέμορφη. Μετρήστε κάθε ψήφο”. 

Mauree Turner 

Το/Η Mauree Turner ήταν για χρόνια στα ηγετικά μέλη του Συμβουλίου των Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων. Στις φετινές εκλογές κατάφερε μία διπλή πρωτιά. Με την εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Οκλαχόμα έγινε το πρώτο άτομο, που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους, σε αυτή τη θέση στην ιστορία της πολιτείας. Συγχρόνως, όμως, έγινε και το πρώτο άτομο, που δεν αυτοπροσδιορίζεται από το δυαδικό φύλο, σε αντίστοιχη θέση σε εθνικό επίπεδο.  

Έγραψε στο Twitter: “Έχω πολλά συναισθήματα για τη σημερινή μέρα. Ωστόσο συνολικά, είμαι ευγνώμων που Περιφέρεια 88 μου δίνει αυτή την ευκαιρία. Σιχαίνομαι το γεγονός ότι το Ψήφισμα 805 και τόσα άλλα γλίστρησαν από τα χέρια μας… Αλλά είμαι σε ετοιμότητα να πολεμήσω ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί”.  

Ritchie Torres 

Ο Richie Torres είχε ήδη πρωτιές, αφού ήταν το νεότερο μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, αλλά και ο πρώτος ανοιχτά gay στο νομοθετικό σώμα του Μπρονξ. Πλέον είναι και ο πρώτος ανοιχτά LGBTQ+ Αφρο-Λατίνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού τον εξέλεξε η περιφέρεια του Μπρονξ.  

Έγραψε για τη νίκη του: “Σάς ευχαριστώ. Σήμερα γράψαμε ιστορία. Είναι τιμή ζωής να εκπροσωπώ τον ουσιώδη δήμο του Μπρονξ”. 

Mondaire Jones 

View this post on Instagram

Your favorite 80s baby. 📸 @alexacaromedia

A post shared by Mondaire Jones (@mondaireforcongress) on

Ο Torres μοιράζεται την πρωτιά του με τον Mondaire Jones. Μαζί είναι οι δύο πρώτοι ανοιχτά gay μαύροι που μπήκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η πολιτική καριέρα του Jones, βέβαια, δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά επί προεδρίας του Barack Obama, οπότε και εργαζόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.  

“Μεγαλώνοντας, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι κάποιος σαν εμένα θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο, πόσο μάλλον να εκλεγώ. Μεγαλώνοντας φτωχός, μαύρος και gay δεν βλέπεις τον εαυτό σου πουθενά. Τώρα, με τιμάτε με μία ευκαιρία ζωής”, έγραψε στο Twitter του. 

Cori Bush 

Η 44χρονη Cori Bush είναι νοσοκόμα, πάστορας και ακτιβίστρια από το Μιζούρι. Στο παρελθόν είχε προσπαθήσει δύο φορές να εκλεγεί σε αξίωμα στην πολιτεία της, αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτή τη φορά τα πράγματα άλλαξαν. Οι πολίτες την έβαλαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και την έκαναν την πρώτη μαύρη γυναίκα -αλλά και νοσοκόμα- που το Μιζούρι έστειλε στο Κογκρέσο.  

Έγραψε στο Twitter για τη νίκη της: “Η Shirley Chisholm έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που μπήκε στο Κογκρέσο πριν 52 χρόνια. Σήμερα, έγινα η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέχτηκε ώστε να εκπροσωπήσει το Μιζούρι στο Κογκρέσο. Είναι 2020. Δεν θα έπρεπε να είμαι η πρώτη, αλλά με τιμά που κουβαλάω αυτή την ευθύνη.  

Θα είμαι η πρώτη γυναίκα που θα εκπροσωπήσει την Πρώτη Περιφέρεια του Μιζούρι στα 173 χρόνια ιστορίας της. Έχουμε δει μία αύξηση κατά 4% των γυναικών ψηφοφόρων εδώ από το 2016. Η εκπροσώπηση έχει σημασία. Ένα σύστημα που λειτουργεί για όλους έχει σημασία”. 

Daniella Levine Cava 

Η 65χρονη Daniella Levine Cava είναι δικηγόρος και έχει βρεθεί στην Επιτροπή των Νομικών Αναγκών για τα Παιδιά και στο Τμήμα Παιδιών και Οικογενειών της Φλόριντα. Πλέον είναι δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το αξίωμα στην περιοχή.  

“Σήμερα, γράψαμε ιστορία μαζί. Δεν υπάρχει μέρος σαν το Μαϊάμι-Ντέιντ. Με τιμά που θα είμαι η επόμενη δήμαρχος ενός τόσο ζωντανού και ιδιαίτερου μέρους. Από τα βάθη της καρδιάς μου, σάς ευχαριστώ. Τώρα, ας πιάσουμε δουλειά”, έγραψε στο Twitter της.  

Madison Cawthorn 

Ο Madison Cawthorn έχει δεχθεί αρκετές αρνητικές κρητικές. Έχει δείξει συμπάθεια σε ακροδεξιές ιδεολογίες, αλλά και στο πρόσωπο του Hitler συγκεκριμένα, ενώ έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και, σε ηλικία 25 ετών, να γίνει το νεότερο μέλος του Κογκρέσου.  

Έγραψε στο Twitter: “Οι άνθρωποι της περιφέρειας μίλησαν κι εγώ τους ακούω. Θα είμαι το ξίφος τους στη Ουάσιγκτον και θα δουλέψω ώστε να βάλω ένα τέλος στις μεροληπτικές πολιτικές. Είμαστε μία Δημοκρατία και θα σταθώ σε όλους τους Αμερικανούς”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!