Η Νιγηρία και οι γυναίκες της έχουν μία παράξενη σχέση. Από τη μία, στη χώρα ή σε συγκεκριμένες περιοχές της υπάρχουν αρκετοί νόμοι που τις καταπιέζουν. Για παράδειγμα, απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται το βράδυ, δεν θεωρούνται έμπιστοι μάρτυρες στα δικαστήρια και στην πόλη Κάνο δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε αθλήματα. Από την άλλη, από την αποικιοκρατική κιόλας εποχή της χώρας, οι γυναίκες είναι οι βασικές υπεύθυνες-οργανώτριες κινημάτων που βοήθησαν τη Νιγηρία να προχωρήσει. Από τις πιο πρόσφατες κινήσεις τους ήταν το #ArewaMeToo, ένα κίνημα αντίστοιχο του αμερικανικού #MeToo, που επικεντρώθηκε στη Βόρεια Νιγηρία.  

Η ίδρυση του Feminist Coalition 

Η δράση των Νιγηριανών γυναικών μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει. Αντιθέτως, φαίνεται να γίνεται όλο και πιο έντονη. Και αυτή την στιγμή βασικές υπαίτιες γι’ αυτό είναι τα μέλη του Feminist Coalition. Πρόκειται για έναν συνασπισμό γυναικών, που έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Νιγηρία τόσο για τις γυναίκες όσο και για όλο τον πληθυσμό. Έχουν ως βάση τον φεμινισμό, αλλά θέλουν κάθε ανισότητα να ξεπεραστεί. Θα τις ακούσεις να λένε: “Μία αδικία στον οποιονδήποτε είναι μία αδικία σε όλους μας. Κανένας δεν είναι ελεύθερος μέχρι όλοι να είμαστε ελεύθεροι”. 

H πρώτη δράση του Feminist Coalition 

Το Feminist Coalition δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και επί μήνες τα μέλη του είχαν συζητήσεις. Ωστόσο, η πραγματική του δράση ξεκίνησε και οργανώθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μία ημέρα. Τον Οκτώβριο μία σειρά βίντεο ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Επρόκειτο για βίντεο που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς πολλών κατοίκων για βία της SARS (Ειδική Αντικλεπτική Μονάδα). Η αστυνομική μονάδα είχε δημιουργηθεί με σκοπό την καταπολέμηση βίαιων εγκλημάτων, όπως απαγωγές, δολοφονίες και ένοπλες ληστείες. Τελικά εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που της δόθηκε, ώστε να πράττει αυτή αντίστοιχα εγκλήματα, όπως παρενοχλήσεις, πυροβολισμούς και δολοφονίες άοπλων πολιτών.  

Με τα βίντεο να γίνονται γνωστά σε όλη τη Νιγηρία και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι νέοι Νιγηριανοί βγήκαν στους δρόμους. Βασικό αίτημα ήταν η κυβέρνηση να καταργήσει οριστικά τη SARS. Την στιγμή που οι αντιδράσεις ξεκίνησαν, τα ιδρυτικά μέλη του Feminist Coalition αποφάσισαν να ξεκινήσουν νωρίτερα την δράση τους και αυτό να είναι το πρώτο “project” που θα αναλάβουν. “Αστειευτήκαμε ότι αυτό ήταν το βάπτισμα του πυρός μας. Σχεδιάσαμε ένα logo, στήσαμε μία ιστοσελίδα, φτιάξαμε τα social media μας, οργανώσαμε λογαριασμούς δωρεών, τις φόρμες αιτημάτων, τα φύλλα καταγραφής. Το Feminist Coalition, όπως το ξέρουμε σήμερα, έγινε κυριολεκτικά πραγματικότητα σε μία νύχτα. Αυτό ήταν δυνατό μόνο γιατί κάθε ιδρυτικό μέλος κάνει το καλύτερό του. Το χειριστήκαμε με τον ίδιο τρόπο που χειριζόμαστε τα επαγγέλματά μας και δώσαμε την ίδιο ποσότητα συγκέντρωσης και αφοσίωσης”, ανέφερε στο αμερικανικό Elle η Ire Aderinokun, ιδρυτικό μέλος του συνασπισμού, αλλά και η πρώτη γυναίκα Νιγηριανή που δουλεύει στην Google ως developer expert 

Γυναίκες και #ENDSARS 

Τυπικά οι διαδηλώσεις κατά της SARS δεν έχουν καμία ηγετική φιγούρα. Οι διαδηλωτές λένε ότι δεν έχουν ηγέτη, γιατί όλοι είναι ηγέτες. Και, όταν η κυβέρνηση ζήτησε ένα όνομα; Εκείνοι απάντησαν ότι ηγέτες τους είναι όλοι όσοι έχουν πεθάνει από την αστυνομική βία και στη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

Ωστόσο, στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι τον ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις τον έχουν οι γυναίκες. Αρκεί να δούμε τα γεγονότα. Μία influencer, η Rinu Oduala, οργάνωσε μία από τις πρώτες διαδηλώσεις στο Λάγος, καλώντας τον κόσμο να στγκεντρωθεί έξω από το κυβερνητικό κτήριο της πόλης. Η Aisha Yesufu έγινε ένα από τα βασικά πρόσωπα των αγώνων, όταν έγινε viral μία φωτογραφία της. Σε αυτή την είδαμε, στη διάρκεια μίας πορείας στην Αμπούτζα, να είναι η μόνη που δεν οπισθοχώρησε όταν η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί. Η podcaster Feyikemi Abudu και η δικηγόρος Moe Odele είναι μόνο δύο από τις γυναίκες που παλεύουν για την ασφάλεια και την απελευθέρωση, τον άδικα συλληφθέντων διαδηλωτών, που κρατούνται παράνομα.  

Η αποδεδειγμένη εμπλοκή του Feminist Coalition 

Η ηγετική θέση των γυναικών στο κίνημα #ENDSARS αποδεικνύεται και από την μεγάλη εμπλοκή του Feminist Coalition. Αρκεί να πούμε ότι θεωρείται πως ο συνασπισμός βρίσκεται πίσω από την οικονομική στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, μόνο την πρώτη εβδομάδα δράσης του κατάφερε να χρηματοδοτήσει 154 διαδηλωτές με το συνολικό ποσό των 20.188.280 νάιρα (περίπου 44.000 ευρώ). Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το ποσό αυτό είχε ανέβει στα 77.190.305 νάιρα (περίπου 169.000 ευρώ). Κι όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια, αφού στο τέλος κάθε μέρας το Feminist Coalition δημοσιεύει τα χρήματα που συγκέντρωσε και πόσα ακριβώς χρήματα ξόδεψε και σε τι. Συνήθως τα ποσά πηγαίνουν στη νομική βοήθεια για την απελευθέρωση ειρηνικών διαδηλωτών και στην κάλυψη των εξόδων των τραυματισμένων διαδηλωτών.  

Ακόμα και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλάβει ότι ο συνασπισμός κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις. Αυτή την στιγμή το Feminist Coalition αντιμετωπίζει μία μήνυση που το κατηγορεί για υποκίνηση εγχώριων αναταραχών, ενώ στα μέλη του έχει απαγορευτεί έμμεσα η έξοδος από τη χώρα. Κυρίως με άρσεις διαβατηρίων.