Το Hollywood μάς έχει μάθει σε μία πολύ συγκεκριμένη ρητορική γύρω από το θέμα των διαζυγίων. Και δεν εννοούμε το Hollywood ως κινηματογραφικές παραγωγές. Εννοούμε το Hollywood ως οι διάσημοι, που το απαρτίζουν, και τα media, που μάς μεταφέρουν τις “ειδήσεις” για τις ζωές τους.

Σκέψου όλα τα μεγάλα διαζύγια, που έχουμε μάθει τα προηγούμενα χρόνια. Μετά σκέψου την κάλυψη, που είχαν. Σχεδόν πάντα η γυναίκα είναι η ηττημένη, η παρατημένη της υπόθεσης. Ο άντρας είτε την απάτησε είτε βρήκε την επόμενη σχέση πολύ πριν την άλλοτε σύζυγό του. Η τελευταία, μάλιστα, παρουσιάζεται και ως πληγωμένη και παντοτινά τραυματισμένη από την ευτυχία του πρώην συντρόφου της, που ποτέ δεν θα ξεπεράσει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Προφανώς, αυτή η ρητορική είναι εντελώς άσχετη με το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με τον όποιον τρόπο.

Να βοηθήσουμε με μερικά παραδείγματα; Η Jennifer Aniston και ο Brad Pitt χώρισαν. Λίγο αργότερα ο τελευταίος θεάθηκε με την Angelina Jolie. Αυτό, που προβλήθηκε από παντού ήταν ότι εκείνος απάτησε την Aniston με την Jolie και την παράτησε για εκείνη, άσχετα με το αν το ζευγάρι επέμενε ότι αυτό δεν ισχύει. Παράλληλα, ακόμα κι όταν χώρισαν, όλοι έσπευσαν να δουν την αντίδραση της Aniston, θεωρώντας ότι 11 χρόνια μετά το διαζύγιο της με τον ηθοποιό εκείνη ακόμα θα ενδιαφερόταν για εκείνον. 

Ένα ακόμα παράδειγμα; Jennifer Garner και Ben Affleck. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2018. Όλοι άρχισαν να μιλούν από την αρχή για την καημένη Garner, που ο άντρας της την παράτησε. Πιο μετά, αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Affleck είναι σε σχέση με την νταντά των παιδιών τους. Τα media προώθησαν την ιδέα ότι την απάτησε με εκείνη. Η ρητορική αυτή δεν άλλαξε, ακόμα κι όταν η ίδια η ηθοποιός δήλωσε δημόσια ότι η σχέση του πρώην άντρα της με την νταντά ξεκίνησε μετά τον χωρισμό τους. Ακόμα πιο πρόσφατα, μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να την παρουσιάσουν ως την κακομοίρα πρώην σύζυγο σε σύγκριση με τη νέα σχέση του Affleck, την Jennifer Lopez. 

Οι ρόλοι αλλάζουν

Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Όχι τόσο γιατί τα media αποφάσισαν να αλλάξουν οπτική, όσο γιατί έτυχε πολλές διαζευγμένες γυναίκες να προχωρήσουν γρηγορότερα σε σχέση με τον πρώην τους. Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα; Η Kim Kardashian, η Olivia Wilde και η Megan Fox .

Και για να τις πιάσουμε μία μία, ο Kanye West είχε ακουστεί ότι είχε μπει σε σχέση με την Irina Shayk, ωστόσο πρόσφατα έγινε γνωστή η σχέση της Kardashian με τον Pete Davidson. Τι σημαίνει αυτό για τη ρητορική των media; Ο West έκανε μία πολύ σύντομη σχέση, με μία ωραία, αλλά όχι τόσο συμπαθή γυναίκα, η οποία δεν ξέρουμε καν αν ισχύει. Συν του ότι δεν φαίνεται να βελτιώθηκε καθόλου ως άνθρωπος. Αντιθέτως, η Kardashian μπήκε σε σχέση με τον 12 χρόνια νεότερό της κωμικό, που σύμφωνα με μαρτυρίες την κάνει να νιώθει ξανά σαν έφηβη, ενώ την κάνει ξεκάθαρα και πιο συμπαθή στο ευρύ κοινό. 

Η Olivia Wilde ήταν 8 χρόνια με τον αρραβωνιαστικό και πατέρα των παιδιών της, Jason Sudeikis, μέχρι που χώρισαν. Κι ενώ όλος ο σεξισμός των media φαίνεται συχνά να πέφτει πάνω της, εκείνη έχει σίγουρα δύο νίκες πάνω της. Η μία -και σημαντικότερη- είναι η όλο και μεγαλύτερη σκηνοθετική καριέρα της σε έναν γενικώς ανδροκρατούμενο χώρο. Η άλλη είναι η σχέση της με τον 27χρονο υπερστάρ Harry Styles, που έχει κάνει πολλούς και πολλές να τη ζηλεύουν. 

Η Megan Fox επίσης έκανε το βήμα να χωρίσει τον Brian Austin Green. Όπως η Wilde, έτσι κι αυτή δέχτηκε μία αρκετά μεγάλη σεξιστική επίθεση από τα media. Ωστόσο, δεν έπιασε. Από τη μία, βλέπουμε την για ένα διάστημα παγωμένη καριέρα της να ανακάμπτει. Από την άλλη, είναι πλέον με τον νεότερό της Machine Gun Kelly. Και μπορεί ο ράπερ να μην είναι ο απόλυτος τύπος όλων μας, αλλά η ίδια δείχνει τρελά ερωτευμένη, πιο ο εαυτός της από ποτέ και δηλώνει ότι βρήκε τη “δίδυμη φλόγα” της. 

Η πλευρά των αντρών

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε σε καμία περίπτωση τη λογική της μάχης μεταξύ των πρώην για το ποιος θα είναι πιο ευτυχισμένος. Ωστόσο, όταν επί χρόνια αυτή η μάχη προβαλλόταν ως νόρμα με νικητή τον άντρα, είναι αναζωογονητικό να την βλέπουμε από την άλλη της πλευρά. Παρατηρώντας, μάλιστα, και πως αυτό πράγματι φαίνεται να έχει ενοχλήσει τους σχετιζόμενους άντρες. Σκέψου τι είπαμε πριν; Η Garner υποστήριξε τον Affleck και δήλωσε δημόσια ότι δεν την απάτησε με την νταντά, ενώ η Aniston ποτέ δεν προσπάθησε να ενισχύσει τη θεωρία γύρω από τον Pitt και την Jolie.

Οι άντρες, ωστόσο, των προαναφερώμενων διαζυγίων δεν ήταν το ίδιο ψύχραιμοι με την τροπή των πραγμάτων. Πηγές από τον West αναφέρουν ότι ο rapper ενοχλήθηκε, που η Kardashian γιόρτασε τα γενέθλια του Davidson με την Kris Jenner. Το περιβάλλον του Sudeikis αναφέρει ότι αυτός περιμένει ο Styles να παρατήσει τη Wilde, ώστε να επιδιορθωθεί η οικογένειά τους. Ο Austin Green έσπευσε να υπονοήσει ότι η Fox τον απάτησε και τον παράτησε για χάρη του νέου της συντρόφου. Δήλωση, που εντελώς “τυχαία” ήρθε, ακριβώς μετά τη δήλωση της Fox ότι στον Kelly βρήκε για πρώτη φορά τη δίδυμη φλόγα της. 

Οπότε ναι, δεν μάς αρέσει γενικά να μπαίνουμε στη λογική ποιος πρώην νίκησε και ποιος έχασε. Ωστόσο, μάς αρέσει, που για μια φορά η γυναίκα δεν παρουσιάζεται ως η κακομοίρα και η παρατημένη μετά από έναν χωρισμό. Και μάς αρέσει, που βλέπουμε πόσο διαφορετικές αντιδράσεις υπάρχουν στους μεν και στους δε, όταν η ρητορική των media τους εμφανίζει ως τους χαμένους της υπόθεσης. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!