Αν και το πορτρέτο ενός κατά συρροή δολοφούνου είναι συνήθως ανδρικό, δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που διακρίθηκαν στον ανατριχιαστικό αυτό στίβο εγκλήματος και κατέληξαν να ανήκουν σε λίστες σαν αυτή εδώ. Το είδος αυτό εγκληματιών ανθεί κυρίως στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να ευδοκιμήσει για πολλούς και διάφορους κοινωνικούς λόγους, υπάρχει όμως και σε άλλες χώρες όπως θα δούμε.

Τα κίνητρα των γυναικών κατά συρροή δολοφόνων δεν είναι ίδια με αυτά των ανδρών. Συνήθως σκοτώνουν με κίνητρο το χρηματικό κέρδος, την εκδίκηση και την απόκτηση εξουσίας. Πολύ λίγες σκοτώνουν για σεξουαλικούς λόγους, που είναι το συνηθέστερο ανδρικό κίνητρο.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικές από τις διαβόητες αυτές εγκληματικές μορφές.

Aileen Wuornos

Ίσως η πιο γνωστή σε εμάς Αμερικανίδα κατά συρροή δολοφόνος είναι η Aileen Wuornos, της οποίας η ζωή και η δράση απεικονίστηκε στην ταινία Monster με την Charlize Theron στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Wuornos ήταν μια σεξεργάτρια της Φλόριντα η οποία ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο επτά ανδρών, τους οποίους σκότωνε εν ψυχρώ. Σύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα ήταν όλοι τους πελάτες της, τους οποίους σκότωνε όταν γίνονταν βίαιοι μαζί της. Θεωρητικά οι φόνοι αυτοί έγιναν σε αυτοάμυνα, αν και η Wuornos αργότερα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς. Συνελήφθη το 1991 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε με ένεση το 2002.

Lizzie Borden

‘Η Lizzie Borden πήρε ένα τσεκούρι και σκότωσε την μάνα της με 40 τσεκουριές. Όταν κατάλαβε τι είχε κάνει σκότωσε και τον πατέρα της με σαράντα μια.”

Αυτό είναι ένα ποίημα που εξιστορεί την δράση της διαβόητης Lizzie Borden, που ενώ μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβές, λέει κάποια πράγματα για την προσωπικότητά της. Το 1892, η 32-χρονη κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον πατέρα και την μητριά της με τσεκούρι. Θεωρήθηκε άμεσα ύποπτη για τους φόνους, καθώς βρέθηκαν στοιχεία ότι είχε κάψει κάποια από τα ρούχα της τις επόμενες μέρες μετά το φονικό, ενώ είχε πολύ κακή σχέση και με τα δύο θύματα. Στην δίκη που ακολούθησε πολύς κόσμος την θεώρησε ένοχη, όχι όμως και το δικαστήριο που την απάλλαξε από τις κατηγορίες το 1893. Το έγκλημα θεωρείται ως και σήμερα άλυτο, ενώ ακόμα εξιτάρει τους λάτρεις της των true crime ιστοριών.

Belle Gunness

Η “κολασμένη” Belle Gunness ήταν μια εξαιρετικά βίαιη δολοφόνος που υπολογίζεται ότι έχει σκοτώσει 40 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των συζύγων και των παιδιών της στις Πολιτείες του Illinois και της Indiana.

Η Gunness ήταν μια Νορβηγίδα μετανάστρια που πήγε στην Αμερική το 1881 σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Παντρεύτηκε με τον πρώτο της σύζυγο το 1884, ο οποίος πέθανε από καρδιακή συγκοπή πολύ σύντομα. Ακολούθησε ένας δεύτερος σύζυγος και μια κόρη, που είχαν κι αυτοί την ίδια τύχη. Η Gunness άρχισε να βάζει αναρτήσεις στην τοπική εφημερίδα ως μοναχική καρδιά για να βρίσκει άνδρες και να τους προσκαλεί στην φάρμα της. Όταν έφταναν εκεί, τους λήστευε και τους σκότωνε. Μόνο όταν κάηκε η φάρμα της κατάφεραν οι αρχές να ξεσκεπάσουν τα εγκλήματά της γιατί ανακάλυψαν τις σωρούς 40 ανδρών και παιδιών. Η ίδια μπόρεσε να διαφύγει και κανένας δεν άκουσε ποτέ πια για αυτήν. Η πυρκαγιά ήταν μάλλον δική της πράξη, ενώ η ίδια κατάφερε να φύγει παίρνοντας μαζί μόνο τα χρήματά της.

Myra Hindley

Μαζί με τον σύντροφό της  Ian Brady, η Myra Hindley ήταν κομμάτι του διδύμου Moors Murderers από το Manchester, της Μεγάλης Βρετανίας.

Ανάμεσα στο 1963 και το 1965, ο Ian Brady και η Myra Hindley απήγαγαν και σκότωσαν συνολικά πέντε παιδιά και εφήβους, μαχαιρώνοντας ή πνίγοντας τα, ενώ μετά τα έθαβαν στους χερσότοπους (moors) του Manchester. Οι δύο αυτοί στυγεροί δολοφόνοι, επέστρεφαν στα σημεία ταφής των θυμάτων τους για να ποζάρουν για φωτογραφίες. Συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 1965 και παρά τρίχα γλίτωσαν την θανατική ποινή, η οποία είχε καταργηθεί το ίδιο έτος. Υπήρχan άφθονα στοιχεία για να επιτύχουν οι αρχές την ισόβια καταδίκη τους, ανάμεσα σε αυτά και μια 16-λεπτη κασέτα με τον βασανισμό ενός από τα θύματά τους.

Η Myra Hindley πέθανε το 2002 και θεωρείται ως και σήμερα μια από τις πιο απαίσιες δολοφόνους που γνώρισε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία.

Jane Toppan

Η Jane Toppan που είναι επίσης γνωστή ως Jolly Jane χάρη στην χαρούμενη συμπεριφορά της, ήταν μια νοσοκόμα που άλλαζε οικογένειες στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ. Εντελώς μυστηριωδώς, πολλοί ασθενείς της πέθαιναν όσο βρίσκονταν στην φροντίδα της. Χωρίς να το γνωρίζουν οι οικογένειες των ασθενών, η Toppan τους έκανε ενέσεις με θανατηφόρες δόσεις μορφίνης και ατροπίνης για ευχαρίστηση ή και για πειραματικούς σκοπούς. Όταν μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε όσο βρισκόταν στην φροντίδα της, κινήθηκαν οι υποψίες των αρχών και έγιναν αυτοψίες στα θύματα. Τότε και μόνο μπόρεσε να αποκαλυφθεί η δράση της Toppan. Σε διάρκεια 20 ετών είχε διαπράξει 31 φόνους, αν και εκείνη ισχυρίστηκε ότι είχε ξεκάνει 70.

Juana Barraza

Με το παρατσούκλι “Η δολοφόνος των γιαγιάδων”, η Juana Barraza ήταν μια επαγγελματίας παλαιστής αλλά και μια κατά συρροή δολοφόνος από το Mexico City του Μεξικό. Ανάμεσα στο 1998 και το 2006, 16 ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν στραγγαλισμένες σε όλο το Mexico City. Όλα τα θύματα ήταν πάνω από 60 ετών και ζούσαν μόνες τους. Η Barraza τους χτυπούσε την πόρτα και προσποιούνταν την υπάλληλο του Δήμου. Μόλις κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, τους επιτίθονταν και τις στραγγάλιζε με τα καλώδια των τηλεφώνων τους ή με κάποιο ρούχο. Συνελήφθη το 2006 και καταδικάστηκε σε 759 έτη στην φυλακή, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Το κίνητρό της για αυτές τις δολοφονίες ήταν το μίσος που έτρεφε για την ίδια της την μητέρα που επέτρεπε σε άνδρες να την βιάζουν όταν ήταν παιδί.

Rose West

Μαζί με τον άντρα της η West, έκαναν διάφορες αποτρόπαιες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των δολοφονιών των παιδιών τους. Μεταξύ του 1967 και του 1987 στην περιοχή Gloucestershire της Βρετανίας, ο Fred και η Rose West, ζούσαν σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε ‘Το σπίτι του τρόμου”. Στο σπίτι αυτό ανθούσε η οικογενειακή βία, οι άγριοι ξυλοδαρμοί, η αιμομιξία, τα βασανιστήρια και ο θάνατος. Η αστυνομία μπόρεσε να επέμβει μετά την πληροφορία που έλαβε από την ίδια τους την κόρη και τότε αποκαλύφθηκαν όλα αυτά τα ζοφερά εγκλήματα. Στον κήπο τους βρέθηκαν οι σκελετοί εννέα ανθρώπων, ενώ και άλλοι σωροί αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Στο προηγούμενο σπίτι των Wests, η αστυνομία βρήκε τα απομεινάρια του σώματος της θετής κόρης του West. Οι δυό τους φυλακίστηκαν, ενώ η ίδια η Rose West αρνείται ως και σήμερα τις κατηγορίες ενώ υπάρχουν άφθονα πειστήρια και μαρτυρίες για το αντίθετο.

Joanna Dennehy

Η Joanna Dennehy είναι από τις λίγες γυναίκες δολοφόνους που δεν σκότωνε τα θύματά της με κίνητρο το κέρδος την εκδίκηση ή μια πιο εύκολη ζωή, αλλά απλά επειδή της άρεσε. Το 2013, η 31-χρονη Joanna Dennehy, μαχαίρωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε πολύ περισσότερους στην περιοχή Peterborough, της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρώτο της θύμα, το οποίο δελέασε με ανταμοιβή το σεξ, του έφραξε τα μάτια, τον έδεσε με την πρόφαση του ερωτικού παιχνιδιού και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Έκανε το ίδιο και σε άλλους τρεις τις επόμενες μέρες. Την έπιασαν χωρίς μεγάλη δυσκολία, ενώ δήλωσε ένοχη για τους φόνους και τις απόπειρες φόνων που είχε διαπράξει. Καταδικάστηκε σε ισόβια και είναι η μία από τις δύο γυναίκες της Βρετανίας που έχουν υποστεί τέτοια ποινή, η άλλη είναι η Rose West

Dorothea Puente

Όπως και η Lizzie Borden, η Dorothea Puente είχε έναν ξενώνα στον οποίο έκανε όλα της τα εγκλήματα. Γνωστή πλέον ως η “Σπιτονοικοκυρά του θανάτου”, ξεκίνησε το δολοφονικό της σερί το 1982, όταν άρχισε να νοικιάζει το σπίτι της στο Sacramento της Καλιφόρνια. Διάλεγε για νοικάρηδες γέρους άνδρες ή ναρκομανείς, τους νάρκωνε με υπνωτικά χάπια και μετά τους σκότωνε με ασφυξία. Μετά εξαργύρωνε τα κοινωνικά τους επιδόματα. Η αστυνομία έφτασε στο κατώφλι της όταν ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες δηλώθηκε εξαφανισμένος. Στο σπίτι της βρέθηκαν αρκετές σωροί, ενώ δικάστηκε για συνολικά εννέα φόνους.

Judy Buenoano

Γνωστή και ως Μαύρη Χήρα, η Judy Buenoano σκότωσε τον άνδρα της, τον γιό της και τον φίλο της σε μια περίοδο 12 ετών.

Το 1963, η  Buenoano παντρεύτηκε τον James Goodyear. Στα επόμενα οκτώ χρόνια του έριχνε αρσενικό στο φαγητό του, ώσπου σταδιακά ο άνθρωπος αυτός αρρώστησε βαριά. Πέθανε το 1971 αφήνοντάς της ένα μεγάλο ποσό από την ασφάλεια ζωής του. Τον επόμενο χρόνο η Buenoano γνώρισε τον Bobby Morris κι αφού τον έβαλε να κάνει αρκετές ακριβές ασφάλειες ζωής, ξεκίνησε και μαζί του το ίδιο σύστημα με το αρσενικό. Ο άνθρωπος αυτός κατέληξε το 1977. Η ψυχρή όμως αυτή δολοφόνος έκανε το ίδιο και στον ίδιο της τον γιό. Αδυνατισμένος από το δηλητήριο δεν μπόρεσε να επιζήσει όταν εκείνη αναποδογύρισε την βάρκα στην οποία τον είχε πάει για βαρκάδα και πνίγηκε. Τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1984, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1998, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Φλόριντα σε διάστημα 150 ετών.