Δυστυχώς, όσα κι αν λέμε και όσο κι αν αντιδράμε, η μισαλλοδοξία και πιο ειδικά η τρανσφοβία καλά κρατούν. Εγχώρια τη “δουλειά” έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας, ενώ διεθνώς έχουμε πολλά περισσότερα παραδείγματα, όπως η J.K. Rowling, ο Dave Chappelle και το διαδικτυακό trend #SuperStraight. Τώρα, ο Ricky Gervais αποφάσισε να μπει στο παραπάνω γκρουπ και να μάς γεμίσει απογοήτευση, με το τελευταίο του comedy special για το Netflix, SuperNature

Ο κωμικός αποφάσισε ότι ήταν σκόπιμο να γεμίσει τον μονόλογο με τρανσφοβικά “αστεία”. “Αστεία” γεμάτα με προβληματικές απόψεις, που όχι μόνο πληγώνουν την τρανς κοινότητα, αλλά και είναι επικίνδυνες, τοποθετώντας την στο στόχαστρο και σιγοντάροντας επιθέσεις εναντίον της. Λίγο πολύ χαρακτήρισε τις τρανς γυναίκες ως νέο είδος, υποβίβασε το αίτημά τους για πρόσβαση στις γυναικείες τουαλέτες, ουσιαστικά υπονοώντας ότι πράγματι μπορεί να βιάσουν τις cis γυναίκες και στηρίζοντας τους TERF (φεμινιστές που αποκλείουν ανοιχτά τις τρανς γυναίκες από τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων), ενώ ειρωνεύτηκε όσους θεωρούν προσβλητικές φράσεις, όπως “Οι γυναίκες δεν έχουν πέη”. Στο μεταξύ, από το κοινό δεν είχαμε καμία άβολη σιωπή, αλλά γέλια και χειροκροτήματα. 

Συγκεκριμένα, τον ακούσαμε να λέει “Αχ, γυναίκες. Όχι όλες οι γυναίκες. Εννοώ τις παλιομοδίτικες. Τις παλιομοδίτικες γυναίκες, που έχουν μήτρα. Αυτούς τους δεινοσαύρους. Αγαπώ τις καινούργιες γυναίκες. Είναι τέλειες, δεν είναι; Οι καινούργιες, που βλέπουμε τελευταία. Αυτές με τα μούσια και τα πέη. Είναι καλές σαν χρυσάφι. Τις λατρεύω. Και τώρα οι παλιομοδίτικες λένε, ‘Α, θέλουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες μας’, ‘Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σας;’, ‘Είναι για γυναίκες’, ‘Είναι γυναίκες. Κοίτα τις αντωνυμίες τους. Τι σε αυτό το άτομο δεν δείχνει γυναικείο;’, ‘Λοιπόν, το πέος του’, ‘Το πέος της, παλιοφανατική’, ‘Κι αν αυτός με βιάσει;’, ‘Κι αν αυτή σε βιάσει, TERF τσ@λα;’.

(…) Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα είναι προσβλητικό στο μέλλον. Δεν ξέρεις ποια θα είναι η κυρίαρχη μαφία. Δηλαδή, το χειρότερο πράγμα, που μπορείς να πεις σήμερα και θα σε κάνουν cancel στο Twitter, θα δεχτείς απειλές ζωής, είναι ‘Οι γυναίκες δεν έχουν πέη’, σωστά; Λοιπόν, κανείς δεν το φανταζόταν αυτό. Δεν θα βρεις ένα tweet δεκαετίας με κάποιον να λέει ‘Οι γυναίκες δεν έχουν πέη’. Ξέρεις γιατί; Δεν πιστεύαμε ότι χρειαζόταν”. 

Και δεν αποφάσισε καν να σταματήσει στα παραπάνω. Προς το τέλος του comedy special, πήγε να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την τρανς κοινότητα. Πέρα από το ότι αυτό δεν φάνηκε πουθενά, βέβαια, φρόντισε να αφήσει και μία τρανσφοβική ατάκα για το φινάλε, λέγοντας ότι σέβεται απόλυτα τις τρανς γυναίκες, αρκεί να κάνουν έναν συμβιβασμό για εκείνον και να μην έχουν πέη, ακυρώνοντας ουσιαστικά όσες από αυτές δεν έχουν κάνει χειρουργική φυλομετάβαση. 

“Πλήρες ξεκαθάρισμα, στην πραγματικότητα φυσικά στηρίζω τα τρανς δικαιώματα. Στηρίζω όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ζήστε την καλύτερη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τις αντωνυμίες, που προτιμάτε. Να είστε το φύλο, που νιώθετε ότι είστε. Συναντήστε με, όμως, στα μισά και χάστε το πέος. Αυτό είναι το μόνο, που λέω”. 

Υ.Γ. Αντί να δεις το τρανσφοβικό stand up του Ricky Gervais, προτίμησε έναν από αυτούς τους τρανς κωμικούς.