Πριν μερικές μέρες η Caitlyn Jenner ανακοίνωσε ότι πολιτεύεται και ότι θα διεκδικήσει τη θέση της κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Κάποιος που δεν γνωρίζει τη μέχρι τώρα στάση της, ίσως υποθέσει ότι μία πιθανή νίκη της θα ισοδυναμεί με νίκη για όλη την LGBTQI+ κοινότητα της πολιτείας, αν όχι όλης της χώρας. Τα πράγματα, όμως, είναι αρκετά διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, η Jenner στη θέση της κυβερνήτη είναι πολύ πιο πιθανό να βλάψει τα τρανς άτομα.  

Η υποστήριξη στους Ρεπουμπλικάνους και τον Donald Trump 

Η Jenner έχει προσπαθήσει πολλάκις να πείσει την τρανς κοινότητα ότι λειτουργεί προς όφελός της. Βασικά της επιχειρήματα είναι ότι στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως λομπίστας, προσπαθώντας να πείσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να στηρίξει τα τρανς δικαιώματα. Ωστόσο, όλες οι μετέπειτα πολιτικές επιλογές και στάσεις της έχουν ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο.  

Το 2016 ψήφισε τον Donald Trump, ενώ φωτογραφήθηκε με ένα καπέλο, που είχε το προεκλογικό του σύνθημα, “Make America Great Again”. Λίγο αργότερα, βέβαια, όταν είδε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να απαγορεύει στους τρανς να κατατάσσονται στον στρατό, ζήτησε συγγνώμη για την τότε επιλογή της και είπε ότι έκανε λάθος που τον εμπιστεύτηκε. Φάνηκε, όμως, ότι η συγγνώμη της ήταν ξεκάθαρα επιφανειακή.  

Ναι, ο Trump άνοιξε αρκετές “πληγές” για την τρανς κοινότητα. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό πρόβλημα. Η πολιτική των Ρεπουμπλικάνων ακολουθεί ευρύτερα μία αντι-τρανς λογική άσχετα με εκείνον. Η χαρακτηριστική απόδειξη είναι το γεγονός ότι μόλις το 2021, με τον Trump να έχει φύγει πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περάσει περισσότερα από 144 αντι-τρανς νομοσχέδια σε όλη τη χώρα. Σε αρκετές πολιτείες, για παράδειγμα, έχουμε δει να περιορίζουν την πρόσβαση των τρανς στην ιατρική περίθαλψη ή/και να απαγορεύουν σε τρανς κορίτσια και γυναίκες να συμμετέχουν σε γυναικείες αθλητικές ομάδες. 

Ποια είναι η θέση της Jenner σε όλα αυτά; Η πλήρης σιωπή. Την οποία δεν μπορούμε παρά να μεταφράσουμε ως συναίνεση ή αδιαφορία. Στην τελική, παρά τα παραπάνω, η ίδια επιλέγει να διεκδικήσει το αξίωμα της κυβερνήτη υπό την “τέντα” των Ρεπουμπλικάνων και όχι των Δημοκρατικών. Με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, μάς δηλώνει ότι στηρίζει τη ρητορική και την πολιτική του κόμματος, ακόμα και αναφορικά με την τρανς κοινότητα. Γιατί; Ίσως επειδή η κοινωνική και οικονομική της θέση την έχει προφυλάξει από τα προβλήματα του μέσου τρανς πολίτη των ΗΠΑ.  

Η δική της αντι-τρανς ρητορική 

Η Caitlyn Jenner είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι καμία κοινωνική ομάδα δεν αποτελεί ένα πραγματικά ενιαίο σύνολο. Και ότι όλα τα μέλη μίας ομάδας δεν έχουν το καλό των “ομοίων” τους στο μυαλό τους. Στην πραγματικότητα, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι προτεραιότητά της σε καμία περίπτωση δεν είναι το καλό των τρανς. Προτεραιότητά της είναι η διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης της, αλλά και η προώθηση των επαγγελματικών της φιλοδοξιών. Τώρα βλέπουμε ότι οι τελευταίες σχετίζονται με την πολιτική και την άνοδό της στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.  

Γιατί μάς κάνει, όμως, εντύπωση; Οι δηλώσεις που έχει κάνει ανά διαστήματα μάς είχαν κάνει ξεκάθαρες τις απόψεις της. Δηλαδή; Το 2015 έκανε coming out ως τρανς γυναίκα. Την ίδια κιόλας χρονιά την ακούσαμε να λέει την άποψη της για το πώς οι τρανς γυναίκες θα κερδίσουν την κοινή αποδοχή. Η πρότασή της; Ότι πρέπει να αποφεύγουν να μοιάζουν σαν “άντρας μέσα σε φόρεμα”, κάνοντας έτσι αναφορά σε μία από τις πιο συνηθισμένες τρανσφοβικές ρητορικές, που δεν αναγνωρίζουν τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες, αλλά ως άντρες που φοράνε γυναικεία ρούχα.  

Η Jenner, λοιπόν, έχει κάνει την τελευταία δήλωση με το “καλημέρα” σας στην τρανς κοινότητα, έχει στηρίξει κόμμα και πολιτικούς με μόνιμα αντι-τρανς πολιτικές και ρητορικές και έχει μείνει σιωπηλή και αδιάφορη στα δεινά των υπόλοιπων τρανς ανθρώπων. Δεν σταματάει, όμως, εκεί. Πρόσφατα, τον περασμένο Ιανουάριο, ερωτήθηκε γιατί δεν είναι συμπαθής στην τρανς κοινότητα. Απαντώντας, ωστόσο, δεν έκανε καμία σύνδεση με τα παραπάνω. Αντιθέτως, δήλωσε ότι αιτία της μη αποδοχής της είναι το γεγονός πως είναι λευκή, είναι πετυχημένη, δεν είναι μία πόρνη του δρόμου και δουλεύει για να βγάλει χρήματα. Χρειάζεται πραγματικά να αναλύσουμε όλα τα προβληματικά σημεία αυτής της απάντησης; Από το γεγονός ότι βάζει στο στόχαστρο τους μαύρους τρανς (από τις πιο χτυπημένες κοινωνικές ομάδες), μέχρι το ότι ταυτίζει την πλειοψηφία των τρανς με την πορνεία και ότι δεν θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ δουλεύουν;  

Η έλλειψη πολιτικής γραμμής 

Αυτός δεν είναι μόνο λόγος να μη λάβει την υποστήριξη της τρανς κοινότητας, αλλά γενικά του οποιουδήποτε. Μπαίνοντας στην προεκλογική της ιστοσελίδα, κάποιος γρήγορα θα διαπιστώσει ότι δεν δίνει κανέναν πραγματικό λόγο σε κανέναν να την ψηφίσει. Αναφέρει μόνο ότι μένει πολλά χρόνια στην Καλιφόρνια, ότι στα χέρια των Δημοκρατικών η πολιτεία έχει μείνει πίσω και ότι χρειάζεται μία ειλικρινή ηγετική φιγούρα με όραμα, εννοώντας τον εαυτό της. Ωστόσο, σε κανένα σημείο ούτε καν υπονοείται το ποιο είναι αυτό το όραμα.  

Τι μπορείς να βρεις σε αυτή την ιστοσελίδα; Δύο φωτογραφίες της Jenner μαζί με τον σκύλο της. Μία φόρμα επικοινωνίας για να σου έρχονται πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια της. Μία φόρμα, μέσα από την οποία μπορείς να δωρίσεις χρήματα στην προεκλογική της εκστρατεία. Και (φυσικά!) προϊόντα, όπως μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, καπέλα και ποτήρια, για να στηρίξεις και πάλι οικονομικά την προεκλογική της εκστρατεία. Τι άλλο στηρίζεις μαζί με αυτήν; Σίγουρα όχι τα τρανς δικαιώματα.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!