Την περασμένη Παρασκευή, ο Θέμης Γεωργαντάς είχε τον Νίκο Μπάρτζη καλεσμένο στην εκπομπή του, After Dark. Κάποια στιγμή οι δυο τους πήγαν στο “εξομολογητήριο”, μία γνωστή στήλη του παρουσιαστή, που μετά από ερωτήσεις κρίνεται η “αγιότητα” του εκάστοτε καλεσμένου βάσει του πόσο ειλικρινά απάντησε. Ωστόσο, μία από τις ερωτήσεις, που του έθεσε, δεν θα λέγαμε ότι σχετίζεται ιδιαίτερα με όρους, όπως η αγιότητα, και ήταν αρκετά άστοχη, ειδικά για την εποχή, που διανύουμε. 

Ο παρουσιαστής έπαιξε ουσιαστικά με τον Νίκο Μπάρτζη έναν γύρο “sex, marry, kill” (aka “fuck, marry, kill”). Αν δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό, πρόκειται για ένα είδος παιχνιδιού, όπου σου δίνουν τρία πρόσωπα, σε αυτή την περίπτωση την Ιωάννα Μαλέσκου, την Ελένη Βουλγαράκη και την Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Από αυτά τα πρόσωπα, ο ερωτώμενος πρέπει να επιλέξει με ποιον θα έκανε σεξ, με ποιον θα παντρευόταν και ποιον θα δολοφονούσε. Έτσι, ο Νίκος Μπάρτζης απάντησε, “Με όποια δεν γκρινιάζει πολύ, την παντρεύομαι. Θα βάλουμε στο σεξ τη Βουλγαράκη, να παντρευτώ την Ηλιάνα. Ποια μένει; Η Μαλέσκου. Ε, τι να κάνω; Θα τη σκοτώσω, αφού αναγκαστικά πρέπει να κάνω κάτι. Δεν θέλω, καλά να είναι όπου είναι, αλλά δεν θέλω”. 

Με άλλα λόγια, τι έχουμε; Μία πολύ άστοχη ερώτηση, η οποία δυστυχώς έλαβε μία εξίσου άστοχη απάντηση. Δεν είναι τυχαίο, που τα social media γέμισαν με αρνητικά σχόλια κατά της εκπομπής. Βρισκόμαστε σε μία χώρα, που μόνο για φέτος μέτρησε πριν μερικές μέρες τη 17η γυναικοκτονία. Βρισκόμαστε σε έναν πλανήτη, όπου ημερησίως υπολογίζεται ότι περίπου 137 γυναίκες δολοφονούνται από άτομο του οικείου περιβάλλοντός τους, σύμφωνα με τη UN Women. “Έλα βρε, πλάκα κάνουμε, εννοείται”, είπε ο Θέμης Γεωργαντάς στον καλεσμένο του. Ωστόσο, μήπως τα στοιχεία μάς λένε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αστείο να βάζουμε ανθρώπους να επιλέγουν ποια γυναίκα θα προτιμούσαν να δολοφονήσουν, την στιγμή που κάποιοι στο κεφάλι τους φαίνεται να κάνουν ακριβώς την ίδια επιλογή και μετά να την πραγματώνουν τρομακτικά συχνά; 

Η απάντηση του Θέμη Γεωργαντά και η συγγνώμη, που δεν ήταν συγγνώμη

Μετά τον χαμό, που έγινε στο Twitter, ο παρουσιαστής βγήκε στο Καλύτερα δε γίνεται και σχολίασε τις αντιδράσεις. Και τονίζουμε τη λέξη “σχολίασε”. Διότι στα όλα όσα είπε δεν υπήρχε ούτε κάποια μετάνοια, ούτε κάποια αμφιβολία ότι ίσως έκανε φάουλ, ούτε γενικώς κάποια συγγνώμη για την ερώτηση, που αποφάσισε να κάνει. Ή, πιο σωστά, υπήρξε μία συγγνώμη, μόνο που αυτή ήταν ένα “αν κάποιοι έχουν ενοχληθεί, ζητάω συγγνώμη” και όχι “συγγνώμη, γιατί αυτό, που έκανα ήταν λάθος”. 

Από εκεί και πέρα, ο παρουσιαστής επικεντρώθηκε στο να εξηγήσει πώς το παιχνίδι ήταν απλά χιουμοριστικό, πώς θεωρεί ότι απλα όσοι αντιδρούν τραβούν το θέμα από τα μαλλιά και πώς γενικά είναι λάθος να το παίρνουμε στραβά. Μάλιστα, ανέφερε ότι “μπορεί να μην το ξανακάνω” και όχι ότι δεν θα το ξανακάνει. Επιπλέον, για να μάς δείξει πόσο υπερβολικοί είμαστε όσοι ενοχληθήκαμε, έσπευσε να μάς επισημάνει πόσο διαδεδομένο είναι το παιχνίδι, ότι το είχαν δείξει στο Spider-Man, ότι το έχουν παίξει σε εκπομπές του εξωτερικού και πως ο ίδιος έχει βρει να το παίζουν ακόμα και σε σχολεία. Λεπτομέρεια, βέβαια, πως όταν κάνει κάποιος άλλο κάτι προβληματικό, αυτό δεν είναι δικαιολογία να το κάνουμε κι εμείς, αλλά και το ότι αν πράγματι το παίζουν μαθητές σε σχολεία, αυτό θα έπρεπε να μάς προβληματίζει και να μάς ανησυχεί και όχι να λειτουργεί ως άλλοθι του Θέμη Γεωργαντά. 

Μπήκαμε στη Wikipedia

Ναι, ψάξαμε το “fuck, marry, kill” στη Wikipedia. Όχι, τυχαία. Ο ίδιος ο παρουσιαστής κάλεσε όσους ενοχλήθηκαν να το κάνουν, έτσι ώστε να ανακαλύψουν το ιστορικό του παιχνιδιού και να διαπιστώσουν πόσο αθώο και καθαρά χιουμοριστικό είναι. Το κάναμε, λοιπόν. Το ενδιαφέρον; Ούτε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα να αλλάξουμε γνώμη πάνω στο θέμα. Ναι, υπάρχουν μερικές παραγραφούλες, που εξηγούν τι είναι το παιχνίδι και πώς ακριβώς παίζεται. Σε αυτές γίνονται και κάποιες αναφορές σε εκπομπές, όπου έχει συμπεριληφθεί, με την χαρακτηριστικότερη ωστόσο να είναι το Snog, Marry, Avoid? του BBC Three. Με άλλα λόγια, η χαρακτηριστικότερη είναι κάποια, που έβγαλε εντελώς το στοιχείο της δολοφονίας από το παιχνίδι. 

Και το Wikipedia δεν μάς άφησε καν εκεί. Υπάρχει κατηγορία Criticism, όπου βλέπουμε ότι εδώ και κάποια χρόνια το παιχνίδι έχει σταματήσει να θεωρείται αποδεκτό και στις ΗΠΑ, αναφέροντας κιόλας ότι σε μία εταιρεία το 2020 έγινε αγωγή 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, μεταξύ άλλων επειδή οι άντρες εργαζόμενοι έπαιζαν “fuck, marry, kill”. Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο “μάρτυρας υπερασπισης” του παρουσιαστή έρχεται να ενισχύσει τους δικούς μας προβληματισμούς γύρω από το παιχνίδι. 

Η πρότασή μας σε όποιον θέλει να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι; Να προτιμήσει κάποιες από τις λιγότερο βίαιες εναλλακτικές του, όπως το “fuck, marry, avoid”, το “fuck, marry, pinch”, το “fuck, marry, tickle” και το “fuck, marry, kiss”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!