Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την J.K. Rowling να ακολουθεί μία όλο και πιο τρανσφοβική στάση και ρητορική. Μερικά παραδείγματα; Έγραψε μία ολόκληρη έκθεση 3.000 λέξεων, για να χαρακτηρίσει τις τρανς γυναίκες ως άντρες ντυμένους με γυναικεία ρούχα, που μπορεί να βλάψουν τις cis γυναίκες. Αυτό, μάλιστα, το χρησιμοποίησε και ως επιχείρημα για το ότι οι τρανς γυναίκες δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις γυναικείες τουαλέτες. Σε ένα από τα τελευταία της βιβλία, δημιούργησε έναν χαρακτήρα-δολοφόνο cis γυναικών ακριβώς βασισμένο πάνω σε αυτή την άποψη. Σε tweet της είχε αναφέρει ότι δεν πρέπει να λέμε “άνθρωποι που έχουν εμμηνόρροια”, γιατί αυτοί οι άνθρωποι λέγονται γυναίκες. Πάλι στο Twitter είχε αναφέρει ότι οι τρανς δεν χρειάζονται ορμονικές θεραπείες, αλλά θεραπεία του μυαλού τους και ότι οι τρανς δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Και αυτά είναι μέρος μόνο των δηλώσεων της.
Η J.K. Rowling και το cancel culture
Όπως ήταν φυσικό, ένα κύμα αρνητικών αντιδράσεων έσκασε εναντίον της. Πολλοί της άσκησαν κριτική, άνθρωποι άρχισαν να αρνούνται συνεργασία μαζί της και αρκετοί φαν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν για πάντα ότι σχετίζεται με τον κόσμο του Harry Potter. Κάπως έτσι, η ίδια και κάποια (συντηρητικά κυρίως) media άρχισαν να την παρουσιάζουν ως το μεγαλύτερο θύμα του cancel culture, με τη ρητορική ότι κάποιοι τη διαγράφουν από τον χάρτη απλά επειδή είπε την γνώμη της. Κατ’ αρχάς, όταν εσύ πας να ακυρώσεις όλη την τρανς κοινότητα, δεν βγάζει πολύ νόημα να ενοχλείσαι που άλλοι θέλουν να ακυρώσουν εσένα, έναν μόλις άνθρωπο, για τις τοξικές σου απόψεις.
Κατά δεύτερον, ακυρώθηκε πραγματικά η Rowling; Ναι, έχασε ένα μέρος των φαν της. Πέραν αυτού, όμως, η παραγωγή του τρίτου Fantastic Beasts συνεχίζεται, τα νέα της βιβλία συνεχίζουν να εκδίδονται και ακούγεται μέχρι και ότι το HBO θέλει να κάνει μία σειρά Harry Potter. Αυτό δεν ακούγεται σαν κάποιον που τον ακύρωσαν. Οπότε μάλλον απλά η συγγραφέας προσπαθεί να μετακινήσει τον εαυτό της από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος του cancel culture.
Το μπλοκάρισμα στον Stephen King
Κάτι ακόμα ενδιαφέρον για την θυματοποίηση της; Το βασικό που φαίνεται να επαναλαμβάνει είναι ότι ο κόσμος δεν σέβεται την άποψή της και της απαγορεύει να την εκφράσει. Πιάνεται, μάλιστα, από το παραμικρό για να μάς αποδείξει πόσο κακό είναι αυτό που βιώνει. Ωστόσο, εκείνη επέλεξε όχι να διαφωνήσει, αλλά να μπλοκάρει εντελώς κάποιον που είχε διαφορετική άποψη από εκείνη, που δεν την απηύθυνε σε εκείνη και που δεν αναφερόταν σε εκείνη.
Yes. Trans women are women.
— Stephen King (@StephenKing) June 28, 2020
Ο λόγος για τον Stephen King. Τον Ιούνιο του 2020, ο συγγραφέας απάντησε σε ένα tweet, που ζήταγε την άποψή του για τις τρανς γυναίκες και που υπονοούσε ότι ήταν με αφορμή τα τότε tweets της Rowling. Εκείνος έγραψε απλά και περιεκτικά “Ναι. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες”. Αυτό. Χωρίς καμία αναφορά και περαιτέρω κριτική στην Rowling. Τώρα, έναν χρόνο σχεδόν αργότερα, ανακαλύψαμε ότι αυτό το tweet του ήταν αφορμή για εκείνη να τον μπλοκάρει και να διαγράψει ένα tweet της από μία μέρα νωρίτερα, στο οποίο εξυμνούσε τον King για την στάση του απέναντι στις γυναίκες.
Η απάντηση του Stephen King
Ο συγγραφέας, μάλιστα, σχολίασε αυτή της την κίνηση σε συνέντευξή του στο The Daily Beast: “Η Jo με ακύρωσε. Με μπλόκαρε και όλα αυτά. Το θέμα είναι ότι μπορεί να έχει την άποψή της. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ο κόσμος. Εάν πιστεύει ότι οι τρανς γυναίκες είναι επικίνδυνες ή ότι με κάποιον τρόπο οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες ή ό,τι πρόβλημα έχει με το θέμα -την ιδέα ότι κάποιος που ‘μασκαρεύεται’ ως γυναίκα θα κακοποιήσει ‘αληθινές’ γυναίκες στην τουαλέτα- αν τα πιστεύει όλα αυτά, έχει το δικαίωμα στην άποψή της.
Κάποιος μου τουίταρε ‘Πιστεύεις ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες;’ και είπα ‘Ναι, το πιστεύω’. Και με αυτό νευρίασε. Με την άποψή μου. Είναι σαν αυτό το παλιό ρητό, ‘Δεν συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες’. Οπότε κανένας δεν ακύρωσε την J.K. Rowling. Είναι μια χαρά. Απλά ένιωσα ότι η πεποίθησή της ήταν, κατά την γνώμη μου, λάθος. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά έτσι είναι η ζωή”.
Να πούμε, βέβαια, ότι και ο ίδιος ο συγγραφέας κατηγορήθηκε μετά από αυτή τη συνέντευξη. Κάποιοι θεώρησαν ότι με την στάση του υποστήριξε τη Rowling. Εν μέρει το έκανε, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά της να έχει όποια άποψη αυτή θεωρεί σωστή. Πράγμα με το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν συμφωνούμε, μιας και απόψεις που μπορούν να βλάψουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, δεν θα έπρεπε να είναι με κανέναν τρόπο αποδεκτές. Εκτός αυτού, όμως, ο συγγραφέας σε κανένα σημείο δεν συμφώνησε με την άποψη της Rowling για τις τρανς γυναίκες. Γι’ αυτό και το επιβεβαίωσε ξανά με νέα tweets του, γράφοντας ότι θεωρεί την συγγραφέα λάθος αναφορικά με τις τρανς γυναίκες.
My opinion is that Jo Rowling is wrong about trans women. Leave shitty and hateful out of it, please.
— Stephen King (@StephenKing) May 19, 2021
I never said they weren't. In fact, I said they are. My point remains. https://t.co/MYq6vT3h3M
— Stephen King (@StephenKing) May 19, 2021