Τον τελευταίο περίπου χρόνο, η ελληνική κοινωνία έβαλε επιτέλους στο προσκήνιο υποθέσεις έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, ενώ είδαμε και την ανάδειξη του ελληνικού #MeToo. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά γυναίκες, να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει και να αναζητούν βοήθεια, δικαίωση ή απλά μία ολοκλήρωση της ιστορίας τους. Δυστυχώς, όμως, την ίδια στιγμή, κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να μοιραστούν με τον κόσμο το δικό τους προβληματικό σχόλιο πάνω στα τεκταινόμενα.
Στην τελευταία κατηγορία, είδαμε πριν μερικές μέρες τον Κωνσταντίνο Τζούμα, ο οποίος δήλωσε ότι για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλεται η φλυαρία των ίδιων των γυναικών. Πάνω σε αυτό, λοιπόν, ήρθε μία άλλη δήλωση, αυτή του Νίκου Ζερβού, ο οποίος σχολίασε τη δήλωση του Κωνσταντίνου Τζούμα. Αρχικά, ο σκηνοθέτης μίλησε στην εκπομπή Αυτό είναι Σαββατοκύριακο. Εκεί δήλωσε ότι θεωρεί πως ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός έκανε χιούμορ, αλλά και ότι ο ίδιος μπορεί να έχει σκεφτεί “όταν μία γυναίκα τον πρήζει με την πολυλογία, να την καρυδώσει εκείνη την ώρα”.
Η παραπάνω δήλωση έγινε την Κυριακή. Την Τρίτη παίχτηκε στο Πρωινό του Ant1 συνέντευξή του, όπου ξανά του ζητήθηκε να σχολιάσει τον Κωνσταντίνο Τζούμα. Εκεί κατάφερε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ο Νίκος Ζερβός δικαιολόγησε τόσο τη δήλωση του πρώην συνεργάτη του, όσο και τη δική του ως κυνικό και μαύρο χιούμορ. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως βλακεία κάποιος να μην το αντιληφθεί ως τέτοιο και επισήμανε ότι πιστεύει πως όλα τα θέματα μπορούν να προσεγγιθούν με χιούμορ, ακόμα και κάτι τόσο σοβαρό, όπως η δολοφονία ενός ανθρώπου.
“Και ο Τζούμας και εγώ εκφραστήκαμε με έναν τρόπο κυνικό και λίγο κωμικό. Black humour λέγεται αυτό στο χωριό μας. Αν δεν ξέρουν τι είναι το black humour, να μη ζούνε. Ε, τι να πω τώρα; Δεν είναι δυνατόν ο Τζούμας και εγώ να εννοήσουμε ότι μερικές γυναίκες είναι πολυλογούδες και να τις σκοτώσουμε. Είναι βλακώδης σαν σκέψη. Κανείς δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ έχω σκοτώσει κάποια γυναίκα, ούτε ο Τζούμας. Κι απ’ ό,τι ξέρω, ο Τζούμας τις αγαπάει τις γυναίκες. Πιστεύω ότι όλα τα θέματα μπορούν να προσεγγισθούν με χιούμορ”.
Να θυμίσουμε ότι μέσα στο 2021 είχαμε συνολικά 17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, με την πιθανότητα ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος και να μην έχει γίνει γνωστό. Όταν κάποιος, λοιπόν, πιστεύει ότι αυτό το θέμα υπάρχει περιθώριο να γίνει αντικείμενο χιούμορ, τότε αυτό μάς λέει πολλά για τον ίδιο. Μάς λέει πόσο πιθανώς αδιαφορεί για το πόσες γυναίκες έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους και πόσες κινδυνεύουν ακόμα να την χάσουν. Επίσης, μάς λέει ότι μπροστά σε κάτι, που εμείς το συζητάμε και παγώνουμε, εκείνος έχει την πολυτέλεια και την εξουσία της πατριαρχίας να το αντιμετωπίζει ως ένα ανάλαφρο ζήτημα. Τέλος, να υπογραμμίσουμε πως όταν υπάρχουν πίσω οικογένειες, που ζουν αυτή την στιγμή με τις συνέπειες των γυναικοκτονιών, το να κάνεις χιούμορ και να λες ότι ουσιαστικά έφταιγαν τα θύματα, δείχνει τουλάχιστον μηδενική ύπαρξη ενσυναίσθησης.
Βέβαια, ο Νίκος Ζερβός δεν μπόρεσε να μείνει απλά στην προαναφερθείσα δήλωση. Φρόντισε και να μάς ενημερώσει για την στάση του απέναντι στον όρο γυναικοκτονία, η οποία είναι ότι δεν πιστεύει σε αυτόν. Μάλιστα, υπογράμμισε και ότι θεωρεί πως οι γυναίκες υποτιμούν τον εαυτό τους, όποτε τον χρησιμοποιούν. “Διαφωνώ με τη λέξη γυναικοκτονίες. Όσες γυναίκες το λέτε αυτό υποβιβάζετε τον εαυτό σας. Είναι ανθρωποκτονίες. Όσο αθρωποκτονία είναι του άνδρα, τόσο ανθρωποκτονία είναι και της γυναίκας. Γυναικοκτονία με εκνευρίζει αν το ακούω, γιατί είναι σαν να λέτε ότι είναι ειδικό είδος η γυναίκα και την σκοτώνουν. Όχι, όπως σκοτώνονται άνδρες. Αυτές τις μέρες κάποιες γυναίκες δεν σκοτώσαν άνδρες;”.
Τα πολλά σχόλια είναι περιττά. Θα πούμε μόνο δύο πράγματα. Το ένα είναι πως η παραπάνω ακύρωση του όρου γυναικοκτονία και η δικαιολόγησή της, καταφέρνει να αποδείξει ξανά την προνομιακή θέση του σκηνοθέτη. Το άλλο είναι μία υπενθύμιση πως μιλάμε για έναν όρο αναγνωρισμένο επιστημονικά και πλέον σε πολλές χώρες και νομικά, αλλά και ότι γυναικοκτονία δεν είναι απλά η δολοφονία μίας γυναίκας γενικά και αόριστα, αλλά η δολοφονία της ακριβώς επειδή είναι γυναίκα.