Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Ο Jeff Bezos σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας συμπαθής άνθρωπος για την πλειοψηφία του πλανήτη. Ο ιδρυτής της Amazon έχει δώσει αρκετές αφορμές. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά έχει ψάξει και έχει βρει τρόπους να μην πληρώνει κανέναν φόρο. Δίνει στους εργαζόμενους του τον χαμηλότερο δυνατό μισθό, ενώ δεν τους επιτρέπει να κάνουν διαλείμματα, ούτε καν για να πάνε τουαλέτα. Παρά τα δισεκατομμύρια του, έχει επιλέξει να μη βοηθήσει ουσιαστικά σε μείζοντα θέματα του πλανήτη, όπως η κλιματική αλλαγή ή η παγκόσμια πείνα, αλλά να τα επενδύσει κυρίως στα καπρίτσια του.

Τι εννοούμε καπρίτσια; Άλλες φορές να τρώει ιγκουάνα και άλλες να χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός πυραύλου απλά για να πάει στο διάστημα. Και τα δύο παραδείγματα δεν είναι υποθετικά σενάρια, αλλά πραγματικότητες. Μάλιστα, στις 20 Ιουλίου πλέον ο Bezos πράγματι μπήκε στο Blue Origin New Shepard και βρέθηκε στο διάστημα, σε μία πτήση περίπου 11 λεπτών. Μαζί του είχε άλλους τρεις ανθρώπους. Τον αδερφό του, Mark Bezos. Την πιλότο Wally Funk, που έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα. Και τον μόλις 18 ετών Oliver Daemen, που έγινε ο νεότερος άνθρωπος, χάρη στο “εισιτήριο” των 28 εκατομμυρίων δολαρίων, που πλήρωσε ο μπαμπάς του, Joes Daemen. 

Η αντίδραση του κόσμου

Όπως είπαμε, ο Bezos δεν είναι συμπαθής. Ούτε έγινε με την πτήση του στο διάστημα. Βασικά, μάλλον αυτή τον έκανε πιο αντιπαθή ακόμα. Το Twitter έχει γεμίσει εξάλλου με δημοσιεύσεις, που σχολιάζουν το διαστημικό του ταξίδι συνδυαστικά με το τι άλλο θα μπορούσε να κάνει τα λεφτά του, με τη συμπεριφορά του στους εργαζόμενους του, ακόμα και με το πόσο περίεργος φαινόταν στη συνέντευξη τύπου. Πάντως, το Νο1 θέμα φαίνεται να είναι το ίδιο το Blue Origin New Shepard, μιας και το σχήμα του θυμίζει αρκετά δονητή ή πέος. Ας μη σχολιάσουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον Bezos βάσει ψυχολογίας.